Д-р Виолетка Бошкилова, която е дъщеря на депутата от БСП

...
Д-р Виолетка Бошкилова, която е дъщеря на депутата от БСП
Коментари Харесай

Българска лекарка шокиращо от Швеция: Улиците са препълнени, не работи само киното

Д-р Виолетка Бошкилова, която е щерка на депутата от Българска социалистическа партия в Благоевград Николай Бошкилов, е специализант по гинекология в една от най-големите и съвременни шведски лечебни заведения за интензивно лекуване в Швеция – Hоglandssjukhuset Eksjо.

Изданието struma.bg. я e потърсило поради обстоятелството, че Швеция е единственият член на Европейски Съюз, който въобще отхвърли да наложи карантина, а някогашният държавен епидемиолог на Швеция, съветникът на Световната здравна организация Йохан Гисекке, прикани жителите да излязат на улицата и да дишат чист въздух, да вземат термос с горещо кафе и да отидат на пикници на рационално разстояние, тъй като съгласно него мръсният въздух вкъщи е доста нездравословен.

За рекомендацията си да пропагандират хората да са на открито шведските управляващи се стимулират с надълбоко вкоренения в цялата нация фетиш към свободата – съгласно тях затварянето на хората по домовете и въвеждането на вечерен час е “грубо нарушаване на главните свободи на гражданите”.

Премиерът Стефан Льовен в действителност се обърна към нацията и прикани да се съблюдават рекомендациите на лекарите, само че това беше всичко – в страната не престават да работят заведения за хранене, развлекателни центрове, кина, питейни заведения, хората се събират в огромни компании и честват настъпването на топлото време, неразрешени са единствено срещи на повече от 500 души.

– Д-р Бошкилова, в действителност ли в Швеция се отнасяте толкоз демократично към хората и неглижирате ковид?
– В съпоставяне с България – да, макар че при нас към този момент има над 2200 инфектирани. Аз пребивавам в дребното градче Jоnkоping и всеки ден виждам претъпкани улици, в които всичко работи, май само киното затвори.

Народът си пазари умерено, разхождат се на огромни групи, смеят се, никой по улиците не носи маски, изобщо няма никаква смяна в битието им. Е, първоначално, преди 2 седмици в действителност от време на време виждах възрастни хора с по 5-6 торби с храна и, естествено, с по няколко пакета тоалетна хартия.

Още се чудя и нямам никакво разумно пояснение за какво хората по целия свят се презапасяват с хартия. Ако става въпрос за трайна храна – да, човек може да си го изясни, само че с топчета хартия…

– Съвсем никакви ограничения за ограничение на болестта ли не са наложени?
– Чух, че Стокхолм щял да бъде подложен под карантина, само че нищо повече. Тук, в провинцията, няма съвсем никакви ограничения. Дори в здравните заведения.

В болничното заведение, в която работя, имаме 1 пациент с ковид, само че нито сме спирали да работим поради стерилизация, нито вървим с маски, ръкавици или специфични дрехи.

Не са ни затворили за стерилизация евентуално тъй като и през останалото време тук непрестанно се чисти и дезинфекцира – по 5-6 пъти дневно, наложително е даже когато няма болест, чистотата тук е на доста високо равнище.

В прилежащата болница инфекциозното поделение бе обособено за заболели с ковид, имат и пациенти, само че и там личният състав работи без маски. Всичко е като построму. В моето поделение, където съм специализант – акушеро-гинекологичното, единствената разлика е, че пациентките влизат в кабинетите ни без децата и съпрузите си, евентуално с цел да не ни заразят нас, в случай че някой от тях е притежател на вируса.

На мъжете е разрешено да влязат в залата за раждане при съпругите им и да участват на самото раждане, само че след това не им разрешават да влизат при новороденото и в стаята на родилката.

– Как стои въпросът с тестванията за ковид, най-малко вас, лекарите, не ви ли изследват?
– Ние, които работим с бременни и деца, си направихме проучване, вършим проби и на родилките и всички те се заплащат от самата болница. Не знам обаче до каква степен са надеждни. Вземат ти назофарингеален секрет, изследват го в микробиологичната лаборатория и до няколко часа проучването е готово – моето стана за 8 часа.

– Смятате ли, че тези ограничения са задоволителни?
– Мисля, че го раздаваме малко безхаберно. В момента с изключение на ковид тук върлува и елементарен грип и никой не знае този, който кашля и киха против теб, от какво е болен. Заради грипа затвориха единствено детските градини и вкараха по-строго следене на по-малките деца – в случай че дете до пети клас кихне по каквато и да е причина, незабавно го пращат у дома. Родителите му получават наложително болничен, с цел да го пазят – тук това е регламентирано.

– В персонален проект какво се промени за Вас поради пандемията?
– Аз се прибрах от България тъкмо първоначално й и на летището имах съществени проблеми с излитането. През април смятах до отивам на отмора в Италия, само че, както чувствам, май ще си остана единствено с желанието. Като чета какво става на Ботуша, очевидно няма да стигна скоро до такава степен. Дано не стане по този начин и с лятната ми почивка през юли в България.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР