Д-р Виктор Кирков е спортен мениджър и социален предприемач. По

...
Д-р Виктор Кирков е спортен мениджър и социален предприемач. По
Коментари Харесай

Д-р Виктор Кирков: Електронният футбол е еквивалентен заместител на реалния като телевизионен продукт

Д-р Виктор Кирков е състезателен управител и обществен бизнесмен. По обучение е лекар по стопанска система в научна компетентност „ Финанси “. 2От 2011 година компанията му " Спортс Мениджмънт България " ЕООД прави услуги в региона на спорта и развива разнообразни обществени начинания, измежду които и известния план за обществено включване на хора в риск и в неравностойно състояние " Отбор на вярата ". От 17 февруари тази година „ Спортс Мениджмънт България “ е част от оперативното ръководство на Българска федерация по баскетбол, а самият Виктор Кирков има пълномощията на изпълнителен шеф в организацията. На 15 септември тази година „ Спортс Мениджмънт България “ сложи началото на първото електронно състезание по футбол с български тимове – WINBET е-футбол лига, на което Sportal е извънреден медиен сътрудник.

- Г-н Кирков, проведеното от компанията Ви „ Спортс Мениджмънт България “ електронно състезание по футбол WINBET е-футбол лига 2020 се трансформира шлагер единствено за две седмици от старта си. Хиляди хора наблюдават мачовете от шампионата по Sportal TV, като някои от публикациите за шампионата в нашата медия са прочетени от над 56 000 души. Очаквахте ли сходен стремглав триумф в подобен къс период?
- Резултатите, които WINBET е-футбол лига 2020 реализира, са изцяло предстоящи. На процедура електронният футбол е равностоен сурогат на действителния като ефирен артикул. Хората желаят развлечение, а електронният футбол им го обезпечава, освен това в много по-завършена форма. При нас стадионите са цялостни, агитките поддържат безусловно своите тимове и съдиите постоянно отсъждат обективно. Хората търсят съпреживяване и го получават през представянето на геймърите, които ръководят обичания им отбор. От извънредно значение е и с какви сътрудници развиваш продукта. В лицето на генералния спонсор WINBET и медийния сътрудник Sportal ние намерихме съидейници, които също вложиха старания в развиването на електронното състезание по футбол. - В България са проведени много шампионати по е-футбол, само че не са имали тази известност. Считате ли, че основният подробност за огромния интерес е, че участниците в надпреварата играят с българските тимове?
- Разбира се, че това е най-ценната характерност на нашия артикул. Реалното българско състезание, макар неконвертируемия си тип, е по-гледано от всеки задграничен футболен шампионат, в който играят страхотни футболисти. Никога не би трябвало да подценяваме прочувствените връзки, които е построил фена. Именно те взимат превес над аргументираните и справедливи решения, тъй като футболът не е просто игра. Той е пристрастеност.

- Как влязохте гейминг промишлеността? - С оповестяването на изключителното състояние през месец март започнах да диря различен вид за телевизионно наличие на българския баскетбол. Бях изцяло наясно, че спиране от половин година може да е пагубно за всеки един спорт и като част от оперативното управление на Българска федерация по баскетбол проведох първото публично електронно състезание с български тимове. Българската трансформация на NBA2K20 беше създадена от дизайнера Виктор Владов, който е някогашен баскетболист. Като коментатор на продукта поканих ютубъра Генчо Пеев, прочут също като Пилетино. Със същия екип работим и по новия план на „ Спортс Мениджмънт България “ WINBET е-футбол лига.

- Как тъкмо се осъществя планът WINBET е-футбол лига? - Компанията ми „ Спортс Мениджмънт България “ провежда шампионата, като наема специалисти и договаря партньорства с външни организации. Моята мощ е в основаването на продукта и в построяването на визия за неговото развиване в бъдеще. Наел съм Виктор Владов, с цел да сътвори българските тимове в играта и подсигурява партньорството с компанията „ Кунами “ - притежател на играта Pro Evolution Soccer, на която е основан шампионата. За видеообработката и коментара съм наел още веднъж Генчо Пеев. Финансирането за реализацията на шампионата е обезпечено от WINBET, а медийното отразяване от Sportal. Ключово е и партньорството ни с БФС, без което нямаше да можем да осъществяваме електронното състезание в този приключен тип.

- Как успяхте да си осигурите авторските права при включването на толкоз доста разнообразни български тимове в играта? - Това стана допустимо посредством точно на партньорството на компанията ми с Български футболен съюз. Националната асоциация поддържа абсолютно плана, защото управлението й е наясно, че посредством него ще доближи до евентуални консуматори на българския футбол, които в никакъв случай не биха отишли на стадиона. По наша молба БФС направи публично изследване измежду всичките клубове от Първа, Втора и Трета лига дали имат предпочитание да бъдат показани в WINBET е-футбол лига със своите истински имена, емблеми и екипи. Единствено Локомотив (София) възрази и на негово място в шампионата включихме Железничар (София) с разнообразни емблема и екип. Самите футболисти в играта нямат претенцията да дублират облици от действителния футбол. Нямаме цялостни съвпадения нито на лица, нито на цели имена, защото по този метод бихме нарушили авторски права. Всеки обаче може да интерпретира и разяснява електронните футболни мачове по метод, който откри за добре. Наясно съм с рисковете, които поех при реализацията на електронното състезание, само че го направих съветвайки се с някои от най-хубавите адвокати в страната и съм убеден в правотата си. - Какъв е капацитетът за развиване на електронните спортове спрямо действителните такива?
- За множеството хора понятието е-спорт към момента е непознато. За българите над 35 години наподобява необичайно, че някой може да избра да гледа някой да играе игра, вместо самият той да държи джойстика. За настоящето потомство деца и младежи обаче гледането на видеоигри се трансформира в извънредно известна активност, която последователно ще усилва наличието си в обичайните медии като тип забавление. Затварянето на хората по домовете им поради епидемията от COVID-19 просто форсира един резистентен развой на завладяване на пазарен дял от страна на електронните спортове. В международен мащаб над половин милиард души гледат на годишна база подобен тип продукция, като съвсем 40% от тях я наблюдават постоянно. В България обществото е по-консервативно и този % е по-нисък, само че бързо наваксваме изоставането. Това е необратим развой, какъвто първоначално е раздялата с печатните издания, а на идващ стадий и с малкия екран във типа, в който я познаваме. Тоталната цифровизация е въпрос на време.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР