Д-р Веселин Герев е завършил медицина във ВМИ Пловдив през

...
Д-р Веселин Герев е завършил медицина във ВМИ Пловдив през
Коментари Харесай

Пловдивски психиатър: След смяната на времето и кокошките спират да носят

Д-р Веселин Герев е приключил медицина във ВМИ Пловдив през 1991 година. Защитава компетентност по Психиатрия пред 1997 година. Консултант е на ВМА в интервала 1999-2001 година. От 2002 година е психиатър на свободна процедура. Д-р Гревев е един от основателите у нас да се отстрани промяната на часовото време. Въпреки че в цяла Европа не престават разногласията „ за” и „ против” въртенето на стрелките, в 3.00 ч. тази нощ още веднъж ще се вкара лятното часово време и часовниците ще бъдат преместени с един час напред, написа Трафик нюз бг.
Четете още: Канадски специалисти поучават по какъв начин да помогнем на организма си при прехода към лятно часово време

- Д-р Герев, вие сте един от основателите у нас да се отстрани промяната на времето. Защо?
- Защото това ще отнеме от душeвността ни едно задължение, което води до спомагателен стрес от разбъркването на стрелките. Аз не мисля обаче, че промяната на времето ще бъде отстранена. Защото това е третият път, в който Европейският парламент гласоподава срещу тази промяна, само че по-късно Европейската комисия анулира решението. Европейската комисия има финален глас, взема решение еднолично, без да се преценява какво е решението на Европейския парламент. В момента сме по астрономическо часове време, не се знае по какво часове време ще бъдем по принцип – дали ще бъдем с час напред, или ще си останем по астрономическо.
- Кой е по-добрият вид съгласно вас?
- Човек се ражда по астрономическо време, по тази причина е по-добре по астрономическо време да си караме. Години наред душeвността ни е настройвана на този биологичен часовник и няма за какво да бъде унизена и да бъде въртяно времето. Има страни, които остават на лятно часово време целогодишно. Например Турция остана на лятно часово време и не върна часовника обратно. Русия си остана на астрономическото часово време. Има страни, които от 6-7 години към този момент не сменят часовника. Това са страните от БРИКС – най-добре стопански развитите страни в света. И към тях всяка година се прибавят нови и нови. В Съединени американски щати се мести времето. Най-интересното е, че това не се случва единствено в щата Орегон. Така е взето решение от управляващите там. Тоест, те са в друго часово време от цяла Америка.
- В тези страни има ли към този момент наблюдения дали хората се усещат по-добре, откакто не се сменя времето?
- Не. Направени са наблюдения, когато е промяната на часовото време, че няма никаква спестовност на електрическа енергия. А има единствено вреди за здравето на индивида. В понеделника след промяната на часовото време с 50% се усилват инфарктите и инсултите. Двойно скача и броят на потърсилите помощ във връзка с проблеми със сърдечно-съдовата система. В Русия даже е правено едно изследване, което открива, че в първите три дни след промяната на часовото време кокошките носят с 50% по-малко яйца, а кравите дават по-малко мляко. И това е по този начин, тъй като индивидът, който го храни и почиства, ги обслужва с час по-рано или по-късно. От 15 години приказвам за вредата от промяната на часовото време. Най-големият абсурд е, че тази година Нобеловата премия за медицина е обещано тъкмо за това – за разкритието на молекулярните механизми на биологичния часовник при индивида. Това са трима американци, само че все пак там продължава да се сменя часовото време. Да не приказваме, че икономията е колкото силата за една крушка, която свети в продължение на един ден. Самата промяна на часовото време е била направена поради Първата международна война. Въведена е от Германия, с цел да може вместо за осветяване, токът да отива за стоманолеене. Защото това е доста енергоемък развой, изискващ големи количества електрическа енергия. До Кремиковци и до завода в Раковски имаше лични електроцентрали, които осигуряваха единствено това – нуждата от ток за домените пещи. Там би трябвало да се развие над 1200 градуса топлота, с цел да може да се получи стоманолеене. Така че в този момент, в случай че ще вършим Трета международна война, ще ни би трябвало режим на тока. Но в противоположен случай е неправилен. И най-парадоксалното е, че решенията се взимат от единици хора, които не са способени. Освен това не ги е грижа за здравето и живота на останалите.
- Синоптиците вещаят стопляне на времето от идната седмица. Задава ли се пролетна отмалялост?
- Пролетната отмалялост се появява, когато в продължение на 5-6 поредни дни има интензивно слънцегреене. Няма ли слънце, няма и пролетна отмалялост. Това не е обвързвано нито с храненето, нито с витамините, от които сякаш имаме недостиг през зимата. Когато слънцето огрява в очите на човек, качва равнището на серотонин, на спокойствието, тонуса и настроението. И тогава ни хваща пролетната отмалялост. Това е едно физиологично положение, през което минават всички здрави хора. Обикновено трае сред 3 и 5 дни. Заблуда е, че като си промениш метода на хранене, спортуваш или практикуваш някакви успокоителни техники, можеш да го преодолееш. Просто това е биохимия на природата. И при растенията и животните в този интервал се трансформира биохимията в резултат на слънцегреенето.
- Ако продължи по-дълго, значи ли, че не е пролетна отмалялост, а нещо друго и би трябвало да вземем ограничения?
- При всеки човек е самостоятелно. Но, да кажем, продължи ли повече от две седмици, това не е пролетна отмалялост. И към този момент става въпрос за някакво обезпокоително депресивно положение. Но биохимията обикновено върви тъкмо по този метод. Когато няма задоволително светлина, човек е по-ленив и латентен. Започне ли слънцето да грее по-силно, първо минава през един интервал, в който ленивостта му се ускорява, и оттова нататък потегля скок в тонуса и настроението. Моите наблюдения демонстрират, че това положение трае не по-малко от 3-4 дни. И каквото и да прави, човек не може да го преодолее. Да кажем, че това е настройката на нашия организъм от зимната заспалост към пролетното възкръсване.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР