Д-р Валерия Бочева е специалист по кожни и венерически болести

...
Д-р Валерия Бочева е специалист по кожни и венерически болести
Коментари Харесай

Д-р Валерия Бочева от Враца: В основата на лечението на псориазиса е доверието между лекар и пациент

Д-р Валерия Бочева е експерт по кожни и венерически заболявания със сериозен опит. Един от най-известните и уважавани дерматолози в района. Дълги години работи в Центъра за кожни и венерически заболявания, има и лична процедура.
Д-р Бочева, наближава Световният ден за битка с псориазиса – 29 октомври. По данни на Здравната каса, в Област Враца годишно се записват сред 700 и 800 прегледа при доктор във връзка на това заболяване. Какво знаем и не знаем за него?
Псориазисът е хронично, възпалително, редовно заболяване, при което се следят зачервени плаки, покрити със сухи, крепко споени, сребристобели люспи, ситуирани по кожата в разнообразни елементи на тялото, основно в региона на лакти, колене, скалп. Могат да бъдат наранени и ноктите, както и ставите. Много от хората неправилно смятат, че това е заболяване, което визира единствено кожата и не регистрират неговата съвестност, както и въздействие върху душeвността и всекидневието на тези пациенти. Обривите са с разнообразни размери, като при липса на лекуване, могат да се слеят и да обзет забележителна част от кожната повърхнина. Заболяването се среща при хора от всички възрасти.
Защо свързват псориазиса с болки в ставите, каква е връзката сред тях?
Около 30% от пациентите развиват псориатичен артрит - хронично автоимунно заболяване. Характерно е възпалението на ставите – те усещат болежка, вдървеност, изключително заран, отичане. С ранна диагноза и уместно лекуване е допустимо да се забави прогресирането на положението и да се сведе до най-малко или да се предотврати трайното ставно увреждане.
Крие ли болестта други опасности? Псориазисът се асоциира с по-висок риск от развиване на сърдечно-съдови болести. Заради белезите върху кожата, които са забележими за близките, тези пациенти постоянно са подложени на стрес. Заболяването има сериозен отрицателен отпечатък върху живота им, както в професионален, по този начин и в персонален проект. Влияе на другарства, на обществени контакти, утежнява качеството на живот. Стресът изхабява организма, а спокойствието усъвършенства функционалностите му. Вече има и модерно лекуване, което освен почиства кожата, а менажира всички съпътстващи болести. Това е биологичната терапия, която е щадяща за пациента.
Как се повлияват пациентите от това лекуване?
Пациентите желаят сигурен, дълготраен и най-много наличен и безвреден лековит препарат, с елементарен и комфортен метод и темп на приложение. Подходът към лекуването е строго самостоятелен, съгласуван с тежестта, клиничната форма и качеството на живот. Лечението на псориазиса се реализира с местни средства – за външна приложимост, систематични средства и фототерапия. Последните данни за патогенезата на болестта, водят до създаване и внедряване на нова група ефикасни лекарства – биологични средства, само че заради повишените критерии у нас, те са налични за стеснен брой пациенти с тежки форми на псориазис, а би могло да бъдат по-достъпни. Псориазисът изисква лекуване на разнообразни равнища. А в основата на всичко това е построеното доверие сред доктор и пациент.
Какви грижи би трябвало да поставят за себе си страдащите от псориазис? Трябва ли да има смяна в метода на живот за хората с това заболяване?
Съвременното лекуване на псориазиса разрешава на от ден на ден пациенти да управляват добре болестта. Трябва да си изградят здравословни привички, които да им оказват помощ в всекидневието. Поддържането на уравновесен хранителен режим, постоянни физически извършения, отделянето на задоволително време за отмора и сън ще имат благотворно влияние върху положението им в дълготраен проект.
Какви храни се предлагат за хората с това заболяване?
Няма научни доказателства, които да предлагат даден хранителен артикул или да отхвърлят различен.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР