Д-р Валентин Димитров е уволнен като директор на УМБАЛСМ Пирогов“

...
Д-р Валентин Димитров е уволнен като директор на УМБАЛСМ Пирогов“
Коментари Харесай

Д-р Димитров е уволнен заради констатирани нарушения

Д-р Валентин Димитров е уволнен като шеф на УМБАЛСМ „ Пирогов “ поради установени нарушавания от „ Вътрешен одит “, оповестиха от Министерство на здравеопазването. Докладът на контролния орган е с размер от 134 страници.

По време на инспекцията са открити нарушавания, в това число и на Закона за публичните поръчки. Съставеният одитен отчет, съдържащ резултатите от осъществения одитен ангажимент на „ Пирогов “ е показан на Софийска градска прокуратура и на министъра на финансите, с молба за възлагане на финансова ревизия от Агенцията за държавна финансова ревизия. Във връзка с това е формирана прокурорска кореспонденция и в Министерство на здравеопазването е постъпило писмо от АДФИ (компетентен орган за осъществяване на следващ външен надзор по осъществяването на Закона за публичните поръчки и Правилника за използването му), с което се дава информация, че ще бъде предоставена финансова ревизия на лечебното заведение.

Друг претекст за взетото решение е и основаното публично напрежение след провеждането на състезания за началници на клиники, прецизират от Министерство на здравеопазването.

По-рано през днешния ден от ГЕРБ показаха противоречие с решението на министъра и обявиха, че парламентарната група ще взе участие единствено в съвещанията, в които ще се одобряват конституционните промени, и няма да поддържат нито един закон на Министерския съвет, до момента в който не се напише механизъм за взимане на решения от ръководещото болшинство.

„ За следващ път не се съблюдават задължения. Конкретният мотив в този момент са решенията, които еднолично взема министърът на опазването на здравето във връзка с болница „ Пирогов “. Тази тематика е дискутирана с нас и преди този момент и имахме персоналното увещание на министър-председателя, че няма да има политически намеси освен в бранш опазване на здравето, само че и в нито един публичен бранш, тъй че никой от ръководещото болшинство да няма самочувствието, че кадрува политически “, сподели на брифинг ръководителят на групата Десислава Атанасова.

„ Започва политическо кадруване в комерсиалните сдружения. Считаме, че това е неприемливо. В мой персонален диалог с премиера Денков във връзка с болница „ Пирогов “ от предходната седмица и поръчката от него, че това няма да се случи, изключително в случай че има отчет, който не е подплатен с никакви доказателства “, добави тя.

Според ръководителя на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов – също от ГЕРБ, същинската причина за уволнението на доктор Димитров е това, че той даде публичност на случая със съветника на министъра на защитата Мустафа Емин.

„ За нас е значимо едно – кой е министър председателят в България. Това е разисквано с Денков, той прочете отчета и съгласно неговите думи няма нарушавания, които да изискват промяната на шефа на „ Пирогов “. Кой е министър председателят в България? Денков явно се обезличава като министър председател не от Борисов, не от Пеевски, а от личните си министри. Такъв е министърът на опазването на здравето. Той сподели пред вас, че няма да сменя шефа на „ Пирогов “, а го направи “, сподели проф. Ангелов.

Той изясни, че през днешния ден е пристигнало мнение по одитния отчет, което опровергава тезите в него, а „ Пирогов “ няма отговорности и е на облага.

" Заявяваме своята цялостна поддръжка за " Пирогов "! Призоваваме партиите и шефовете на кабинети да се отдръпват от интервенция в здравния бранш и кадруване в лечебните заведения, поради персонални свои ползи ", сподели и ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Той добави, че Движение за права и свободи ще предложи на сътрудниците в евроатлантическото болшинство Народното събрание да вземе незабавно решение, с което да задължи Министерски съвет за неотложно и ускорено създаване на Националната детска болница, като осъществя плана взаимно с публичните организации, ангажирани с тематиката.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР