Д-р Уомак, създател на Lean, разгледа производствения център на Sensata

...
Д-р Уомак, създател на Lean, разгледа производствения център на Sensata
Коментари Харесай

Lean подобрява производството на Sensata в Ботевград


Д-р Уомак, основател на Lean, прегледа индустриалния център на Sensata в Ботевград
(снимка: stoyanski.com / предоставена от Paragraph 42)

Компанията за индустриални технологии Sensata ползва Lean методология както в мисленето и практиките на индустриалната си активност в Ботевград , по този начин и в ръководството на екипите си. Това ѝ разрешава да реализира задачите си за резистентност.

Преди 5 години Sensata Technologies трансформира работния развой на своите оператори като вкарва новаторски LED табла на мястото на дървени маси с принтирани чертежи и инструкции. Промяната води до понижаване времето за промяна на съставените елементи в процеса на продуктово сглобяване единствено до 2 секунди и дава 100% сигурност на направата на автомобилните датчици.

„ През нашите новаторски LED табла минават приблизително по 30 000 датчика дневно и над 11 млн. годишно, по тази причина най-важното нещо в индустриалната ни компания е да обезпечим качество и експедитивност на процеса, както и минимални загуби в него ”, показа Иванка Тянкова, Lean управител в Sensata, която показа опита на компанията с голям брой внедрени Lean принадлежности по време на конференцията  „ Tomorrow Redefined ”, проведена от Lean Institute Bulgaria.

С нововъведението Sensata Technologies работи за реализиране на задачите си за екологична резистентност, като понижава потреблението на тонове хартия, отстрани отпадъците, свежда до най-малко грешките при нестандартизирано сглобяване на съставни елементи. По този метод Sensata икономисва обилни старания на екипа в Ботевград, където сега работят близо 3500 чиновници.
още по темата
Lean практиките не са лимитирани единствено до производството, те могат да се приложат и в други области, в които успеваемостта и възстановяване качеството на процесите са от основно значение. Сред тях са ангажираността на чиновниците и поощряването на техните хрумвания и принос за компанията.

Цялостната система за усъвършенствания е придружена от два други извънредно значими процеса – „ Gemba ” („ отиди и виж с очите си ”, последвано от „ откри загубите и ги в профил ”) и ежедневни срещи за разискване на оперативното показване (оперативки). „ Lean е метод на мислене, по тази причина може да се ползва в разнообразни работни процеси, само че и в живота ни и в отношението към хората и екипите като цяло ”, добави Тянкова.

Палитрата от благоприятни условия, които дават тези способи, показа на конференцията самият основател на понятието Lean – доктор Джеймс П. Уомак, който посети България за пръв път. Ден преди събитието доктор Уомак прегледа индустриалния център на Sensata в Ботевград, където се срещна от близко с приложението на Lean методологията в автомобилния бранш.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР