Д-р Цветеслава Гълъбова е сред водещите психиатри у нас. Директор

...
Д-р Цветеслава Гълъбова е сред водещите психиатри у нас. Директор
Коментари Харесай

Д-р Цветеслава Гълъбова: Само за последните 2 години броят на психичноболните у нас скочи с около 20%


Д-р Цветеслава Гълъбова е измежду водещите психиатри у нас. Директор е на фамозното лечебно заведение в Курило. Тя е и правосъден специалист по психиатрия.

 

Тя отбелязва, че при така наречен чести психологични болести като под паника офанзиви, уплахи, хранителни разстройства, личностни и депресивни разстройства, се вижда растеж и това е наклонност от доста време насам, която се е засилила по време на пандемията.

Добрата вест е, че при тежките психози като шизофрения, биполярно разстройство, шизоафективна неуравновесеност и други, не се вижда растеж. Тя обаче бърза да посочи, че такава е наклонността в целия свят.

 



Към момента статистиката за 2022 година не е подготвена, само че тази от 2020 и 2021 година сочи, че броят на хората с психологични проблеми се е нараснал с към 20%. Това нарастване се вижда от години, само че пандемията е усложнила в допълнение нещата, разкрива доктор Гълъбова.

Освен това доста се е нараснал и броят на употребяващите алкохол и други неща, което пък е довело до увеличение на растежа на домашното принуждение.

 

Често пъти българинът взема решение да разпусне с едно пиво като се прибере вкъщи, само че с времето те стават 2-3 и по този начин се стига до алкохолна взаимозависимост, която е голям проблем в страната ни през последните години. Като цяло българинът има проблем с всевъзможни зависимости – цигари, хазартни игри, опиати, видеоигри...

 

Специалистът обаче бърза да разясни, че зависимостта не се дължи единствено на едно нещо, а е полифакторно обусловено заболяване. Към построяването на зависимости имат податливост хора, които не са оформили като мощни и хармонични персони.

Те нормално търсят патерица или опора и я намират в алкохола,
хазарта или опиатите.

В нещо, което считат, че управляват и се усещат мощни, значими и задоволени. Огромна значение за склонността към зависимости има фамилната среда.

И тук се стига до базовия проблем съгласно доктор Гълъбова – цялостната съсипия на българското семейство като институция.

 

„ Сядането зад кормилото в нетрезво положение и/или след приложимост на опиати значи пренебрежение към личния ти живот, както и към живота на близките. Виждаме и какви хора на ръководят. Изводът е, че вървим към разпад на държавността и българското общество се психопатизира безусловно доста. Мисля, че даже минахме една граница и към този момент няма връщане “, безапелационна е доктор Гълъбова.

 

По мотив поръчването на пица с кристали от мъже по върховете на властта, експертът показва, че не ги интересува кой какво мисли и това е част от казуса, за който става въпрос. „ Тези хора считат, че разпоредбите не важат за тях и тъй като не биват осъдени, считат, че разпоредбите не ги хващат. Никой от високите етажи не е наказан за нищо. Виждаме, че ни се показва едно тежко детско психопатно театро от хора, които погазват закона и по-късно застават начело и споделят „ Гласувайте за нас! “.

 

По шестобалната система оценката, която доктор Гълъбова слага на психологичното здраве на българина, е четворка и бърза да направи уточнението, че то не е изключително положително и в международен мащаб. В последно време е съществено повишен и растежът на психологично болните вследствие на приложимост на дрога. Особено на шизофрениците, чиито брой се е вдигнал фрапантно. Преди десетилетие в болничното заведение им имало по 15 такива случаи годишно, а в този момент са по 3-4 седмично.

Източник: Уикенд

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР