Д-р Тодор Иванов e на 28 години. Завършил в Берлинския

...
Д-р Тодор Иванов e на 28 години. Завършил в Берлинския
Коментари Харесай

Д-р Тодор Иванов: Здравната култура на пациентите е доста ниска, това спешно трябва да влезе в училище

Д-р Тодор Иванов e на 28 години. Завършил в Берлинския медицински университет „ Шарите “ . Между 2021 и 2023 година работи в поделение за вътрешни заболявания , а от април месец предходната година практикува в клиника, като специализант за общопрактикуващ доктор .

В разгара на грипната вълна у нас Искра.бг потърси доктор Иванов, с цел да си поговорим на забавни тематики, като здравната просвета на германците, практиката и метода на тамошните лекари , както и метода, по който са уредени някои значими въпроси в западноевропейската страна.

Дойде ли грипната вълна в Германия и по кое време се чака пикът там?

– Грипната вълна от дълго време пристигна тук. Пикът беше в седмиците преди Коледа, а статистически се чака зачестяване на случаите към февруари. За конкретизиране вярно е да приказваме за вълна от инфекции на горните дихателни пътища. Грипът е просто една от доста такива.

– Какво изписват немските персонални лекари при първи признаци на грип и разграничава ли се методът им от този на българските им сътрудници?

– Към момента не съществува целенасочена терапия на тези инфекции. За мен е значимо в точния момент да разпозная възможни затруднения. При елементарна вирусна зараза е значимо пациентите сами да не пречат на тялото си да се оправи с нея. Трябва да понижат темпото за ден-два и да пият повече вода и чай. Не е нужна огромна медицина. Стандарт е така наречен „ симптоматично лекуване “. Ако някой има запушен нос, може да употребява спрей за нос. Ако някой има мощни главоболия, може да вземе „ Ибупрофен “.

Тези ограничения не лекуват заболяването, само че я вършат по-лесно търпима. В последна сметка имунната ни система е задоволително ефикасна при оправянето с грипа и сходните му вируси.

– Какви са вашите наблюдения по отношение на настройките за имунизация срещу грип на локалното население?

– В Германия имунизацията срещу грип е планувана главно за пациенти над шестдесет и за такива с компроментирана имунна система (напр. пациенти, получаващи химиотерапия, пациенти със СПИН или генетични деефекти на имунната система).

Нейната цел е да предотвратява тежки боледувания, които по този начин или другояче доста рядко сполитат по-младите. За страдание квотата на имунизирани над 60 години. В Германия за 2022 година беше едвам към 48%, тъй че очевидно не съумяваме да достигнем до огромна част от хората, които биха имали най-голяма изгода от ваксина. Иначе всеки, който има предпочитание може да се имунизира срещу грип, само че за младежите без хронични болести, изгодата е по-малка.

– В България през последните години се регистрира сериозен проблем с несъразмерната приложимост на антибиотици. Как се гледа в Германия на този проблем?

– Антибиотиците са едно от най-великите открития на медицината. За страдание приложението им в края на предишния век е било прекалено разширено, което довежда до възходящи проблеми с зараждащи устойчивости при бактериите. Това въпреки всичко е естественатата реакция на микроорганизмите, които търсят метод по какъв начин да оцелеят.

Важно е всички пациенти да схващат, че антибиотична терапия има смисъл единствено при бактериални инфекции. В голямата част от случаите такива инфекции се разпознават елементарно от лекуващия доктор.

Трябва също да се има поради, че нерядко даже леки бактериални инфекции минават без антибиотик – постоянно е по този начин при бактериалната ангина при младежи без съпътстващи занимания. Естествено това постоянно значи по-дълго боледуване и вероятно няколко контакта с лекаря, с цел да не се пропусне допустимо утежняване. Затова доста лекари и пациенти избират „ лесното “ решение.

Проблемът е, че следствията ги виждат сътрудниците в отделенията за инфекциозни заболявания, когато би трябвало да се оправят с бактерии вид Супермен, които са устойчиви към главните групи антибиотици.

– В България в края на предходната година настана безпорядък след въвеждането на наложителна електронна рецепта за закупуване на антибиотици и медикаменти за диабет. Как е организиран въпросът при вас?

– В момента тук сме в развой на въвеждане на електронна рецепта и електронни болнични. Този развой тече от месеци и още не е напълно приключен. Германия сигурно не е образец за подражателство, що се отнася до успеваемост на дигитализацията. В момента сме в временен интервал и имаме право да предписваме предписания на хартия както до момента и това към момента предотвратява хаоса, само че не знам какво следва в околните месеци. Не съм изключително оптимистичен, че преходът ще бъде равномерен.

Какви са Вашите персонални наблюдения за здравната просвета на пациентите?

– Не са доста позитивни. Много добре образовани хора са тотално неинформирани във връзка с обикновени процеси, протичащи в тялото им. Това ми наблюдаване както за немците по този начин и за българите.

Проблемът в България е още по-сложен, тъй като хората нямат доверие към лекарите и постоянно не възприемат дадените им препоръки. По мое мнение е незабавно да се вкара на практика ориентиран комплекс от уроци по здравно обучение в учебно заведение като наложителен предмет. 

Трябва да се обясни на хората по кое време е нужно да търсят лекарска помощ и по кое време не, кои болести са евентуално рискови и кои не. Също по този начин би трябвало хората да бъдат осведомени по-достъпен метод за обикновени правила на предотвратяването на пораждане на хронични болести. Тези неща не са нуклеарна физика. Всички възпитаници биха могли да ги възприемат.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР