Д-р Танер Шахин е регионален мениджър на Дестан за София.

...
Д-р Танер Шахин е регионален мениджър на Дестан за София.
Коментари Харесай

Д-p Шaxин, Дecтaн: Иcтинcĸото сирене cтpyвa пoнe 8 лeвa, a кашкавалът - 15 лeвa

Д-р Танер Шахин е районен управител на " Дестан " за София. По специалност е доктор, а сега специализира Кардиология. В бранша за млечни артикули е, с цел да поддържа фамилния бизнес, който развиват родителите и брат му в Силистренското село Искра към този момент 25 години.

Г-н Шахин, по какъв начин оценявате 2019 година, какви бяха провокациите за сектора?

Изминалата година за нас беше сложна. Това се отнася и за целия отрасъл. Причините са няколко - смяна на пазара, разнообразни трендове в бранш мляко и млечни артикули и повишаването както на млякото, по този начин и на всички ценообразуващи фактори. Цената на суровото мляко се усили с 10-15% единствено от началото на година до момента.

Сега още веднъж се приказва за повишаването на артикули и услуги поради плануваното увеличение на минималната работна заплата. Да чакаме ли, с оглед и на това, което казахте за суровото мляко, да нарастнат още млечните артикули?

Такова повишаване се чака още в първото тримесечие на 2020 година, освен поради увеличението на минималната работна заплата - ние отчитаме растеж на заплатите в нашия район с към 30% от началото на годината до момента. Основен фактор за това нарастване на цените на млечните артикули остава цената на млякото. Трудно е да се предвижда прецизен %, само че може би с към 5% се чака да се покачат цените на млечните артикули.

Напоследък хората привикнаха да дефинират качеството на продуктите съгласно цената. Колко би трябвало да коства кг сирене и кг кашкавал, с цел да сме сигурни, че са единствено от мляко и няма примеси в тях?

Ако приказваме за 100% натурални артикули - 8 лева е минималната цена, която може да коства кг същинско сирене. За кашкавал тя е 14-15 лева за кг, като това също е много компромисна цена, тъй като би била за сметка на производителя и за сметка на самия търговец.
 Снимка 458420
Вие употребявате ли във Вашата мандра примеси, палмова лой, сухи млека?

В нашата мандра имаме консервативна политика във връзка с суровините, които се употребяват за нашето произвеждане. Държим да произвеждаме нашите артикули със 100% мляко, без да прибавяме спомагателни примеси като растителни мазнини, сухи млека и така нататък Държим да произвеждаме артикули по достоверни български предписания и неслучайно клиентите познават " Дестан " като марка, която създава селски, домашни артикули. Стараем се като усет, рецепта и технология нашите артикули да се приближават до тези, които познават нашите родители, нашите баби и дядовци. Поради трендовете на пазара, смяната на усета на потребителя направихме напълно дребни корекции във усета. От младежите не се харесва този усет, който е бил преди - по-соленият и по-киселият, по тази причина работихме върху салдото във усета по този начин, че да бъде по-подходящ, както за младите, по този начин и за по-възрастните, които познават усета от едно време.

Вие сте доктор, по какъв начин въздейства палмовата лой, когато се приема в такива артикули?

Много мандраджии прибавят палмова лой за да смъкнат себестойността на продукцията си, тъй като палмова лой плюс изсъхнало мляко прави сирене, което не се разграничава нито по усет, нито по консистенция от естественото сирене. Палмовото масло съдържа в състава си палмитинова киселина, а тя усилва така наречен неприятен холестерол в кръвта. С увеличението на този неприятен холестерол се усилва и рискът от насърчаване на атеросклероза, която е главната причина за инфаркти и инсулти и други болести, свързани със сърдечносъдова система.
 Снимка 458422
Сам казахте, че доста ваши съперници употребяват палмова лой, с цел да продават на по-ниски цени. Вие по какъв начин се справяте с подобен вид конкуренция?

Преди няколко години това беше доста сериозен проблем за нас, тъй като продуктите с същинско мляко и тези с палмова лой се предлагаха в едни и същи витрини и хората не можеха да създадат разликата в цената и качеството. Сега страната вкара регулация и търговците разделиха продуктите на млечни и имитиращи. Но би трябвало да отбележа, че когато става въпрос за огромни обекти, вериги магазини в огромни градове - да, те на 100% се пробват да се придържат към тази мярка, до момента в който в дребните магазинчета, където регулацията е сложна, по села и по-малки обитаеми места, до ден сегашен се вижда, че това не се съблюдава. Човек, до момента в който не прочете етикета, не може да разбере какво купува.

Има някаква регулация в магазините и комерсиалните вериги, обаче като че ли няма такава в заведенията. Забелязвате ли подобен проблем?

Ние работим както с доста магазини, по този начин и с заведения за хранене. Малко са към този момент заведенията за хранене, които държат на качествените артикули. Забелязал съм в действителност този проблем - салата, за която написа, че съдържа в състава си сирене в действителност не съдържа сирене, а имитиращ артикул. Много постоянно и клиентът бива измамен. Когато ресторантьорите образуват цените на менютата си, те избират да създадат компромис с качеството на спомагателните артикули, каквото е сиренето доста постоянно, с цел да дадат по-ниска цена за самото ядене. От бизнес позиция може да е разбираемо, само че от потребителска позиция не считам, че е правилно.

Съвсем скоро представихте нов вид артикули, които нямат аналог на българския пазар. Разкажете ни малко повече.

Новите артикули са по предписания от Ориента. Избрахме три типа от другояче много необятната гама млечни артикули от Близкия Изток. Единият е лабне - ливанско сирене, което прилича крема сиренето като консистенция, само че на усет е по-различно и се прави от цедено кисело мляко, което зрее три месеца и се съхранява в олио. Направихме го с три разнообразни усета - натурално от краве мляко, лабне от краве мляко с червен пипер и лабне от козе мляко с джоджен. Вторият артикул е млечни конци, който се създават по технология, която се употребява за моцарела и кашкавал, само че като усет и консистенция е друга. Когато се накъсат се обогатява техния мирис и усет. Също по този начин пуснахме на пазара каймак, който няма общо със соления каймак който познаваме в България или Сърбия. Това е каймак, който няма сол в състава си и е леко блудкав поради естествената захар в млякото. Искам да подчертая, че всички тези артикули се вършат от българско фермерско мляко и безусловно стават шлагер в пазара.
 Снимка 458424
Започнали сте бизнеса си с произвеждане единствено на сирене - фамилен бизнес. Как, по кое време стартирахте и какви са разликите оттогава до в този момент?

Бизнесът е стартиран от моите родители преди 25 години. Преди това са произвеждали малко сирене от една крава, само че след това са решили да основат мандра. От 1994 година до през днешния ден мандрата действа като дълги години създава единствено сирена и кашкавали. Днес към този момент имаме артикули по предписания от Ориента, масла, прясно мляко и други. Разликите оттогава до в този момент са основни, тъй като се промени усетът на потребителя, а и пазарът като цяло. Рядко към този момент се оферират тези същински артикули, които помним от предишното. Все повече се създават индустриални сирена и кашкавали, при които производството е с много ниска себестойност, с цел да може производителите да имат много по-добър марж.

Вие на какво залагате в производството си?

Ние залагаме на достоверни предписания, на достоверна технология, залагаме на усета, който ни отличава на пазара като " този усет от едно време ". Държим на качественото и чисто произвеждане, само че и не на последно място- земеделието. Обработване над 7 хиляди декара аграрни площи в Добруджа, като се опитваме да осигурим на фермите богати храни, тъй като считаме, че качествената храна е ключ към качественото мляко. Залагаме на регулацията на самите ферми и им оказваме помощ за качественото произвеждане на мляко, тъй като главното, което съдържат нашите артикули е мляко.
 Снимка 458421
Какви са упованията за 2020 година? Лично за вашето произвеждане, само че и за бранша като цяло.

В момента сме в развой на разширение - строим нови пакетажни цехове, а при започване на 2020 година планираме разширение и на индустриалните цехове. Лично за нас 2020 година ще бъде сложна, тъй като в края на тази година пуснахме новите артикули, с които занапред срещаме потребителите. Също по този начин имаме упоритостта да разтеглим комерсиалния обсег, по-голяма магазинна мрежа, посредством която да стигнем до повече хора. Имаме също нови хрумвания и изненади, които приготвяме за 2020 година

За бранша чакаме увеличение на млекопреработвателите, увеличение на цената на продуктите на пазара и увеличение на конкуренцията. За страдание, когато в един бранш има огромна конкуренция има и огромно отпадане. Може би за доста хора е вкусен бизнес, само че практиката демонстрира, че този, който няма иновация в производството си, рано или късно отпада.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР