Д-р Таблов: В България употребата на райски газ става напълно

...
Д-р Таблов: В България употребата на райски газ става напълно
Коментари Харесай

За 20 секунди удоволствие райският газ отваря вратата към Ада

Д-р Таблов: В България използването на божествен газ става изцяло безотговорно
Живеем в свят на лека наркоза. След абстиненцията от дълбоката идеологическа дрога на утопията, действителността на демокрацията се оказа бодлив път, който би трябвало да изминем, научавайки всички уроци на отговорността към личното си битие на трезво. Усилие, което не всеки си дава.

Бягство от действителността е най-честата причина деца да протягат ръка към леки дроги. Не че дрога не е зомбирането пред телефоните, зависимостта от лайкове в обществените мрежи, низките пристрастености, публикувани през поп-културата ни, даже двете крайности на обществена взаимозависимост: едната, вървяща по линия на утвърждението и облечена с нарцистичното име " инфлуенсър " и другата - на новобранците с черни облекла и бретони до брадичката, които се опияняват от личната си анонимност.

Дрога е всичко, което трансформира чувствата ни и копнеем да го преживеем още веднъж. Но не всяка дрога те прави подвластен. Когато спрем да можем да направляваме телата и мозъците си, тогава различен стартира да го прави вместо нас. Това ли желаем за себе си и за децата ни?

Как може едно почтено развлечение в шумна компания да се трансформира във писък на сирени и да заплаши живота? Колко значимо е да сме съвременни, в случай че тази мода унищожава мозъка ни? Колко дълго се усмихва човек, на който му би трябвало химичен тласък, с цел да се почувства щастлив? На тези и още въпроси отговаря д-р Борис Таблов - анестезиолог-реаниматор в УМБАЛ " Дева Мария ", Бургас, човек, който се пробва да разбере пациента, с цел да лекува обществото - основателят на концепцията за учебно образование и дискусионни срещи по проблемите с райския газ.

- Д-р Таблов, Използва ли се още райският газ в анестезиологията?

- Зависи, аз не съм работил с божествен газ от 15 години и считам, че има страни, в които се употребява непрекъснато. В Европейски Съюз е малко по-сложно, тъй като райският газ самичък по себе си не е задоволителен, с цел да се реализиран анестетични дози и би трябвало да се комбинира с различен газ, а в Европа от ден на ден се приказва за въглеродния отпечатък и защото това са изпарени газове, в цивилизования свят се върви в посока понижаване на използването им. От друга страна е на ниска цена и считам, че в разрастващите се страни дълго време още ще бъде стандарт.

- Това, което казвате е необичайно, тъй като нито една болница не може да изразходи толкоз доста божествен газ, колкото едно нощно заведение за вечер. Но и е необичайно, че нещо, употребявано по приложение като анестезия, може да бъде средство за по-добро развлечение. Може ли да обясните за какво?

- Райският газ е диазотен окис и е прочут на медицината, в частност - на анестезиологията доста от дълго време. Дори преди 200 години първите опити са правени с божествен газ като един от първите анестетични газове, употребен както за обезболяване, по този начин и за загуба на схващане... Особеното при него е, че не може да провокира задоволително дълготрайна упойка, с цел да не реагира пациентът на хирургично раздразнение, като например кожен прорез. Също би трябвало да се доближат обемни проценти, които няма по какъв начин да се реализиран единствено с божествен газ, тъй като в кръвта би трябвало да останат най-малко 21% О2 -тоест, самичък по себе си райският газ няма по какъв начин да провокира подобен резултат, по тази причина се постанова и комбинирането му с други газове.

В исторически проект, когато се е развивала анестезиологията, емпирично са забелязвали и страничните му резултати - че хората се смеят, че им става лековато на душата и даже преди 200 години са го употребявали за забави. Не инцидентно в Англия го назовават " смеещ се газ " (laughing gas).

- На какво се дължи този резултат?

- При райския газ има детайл на преходна мозъчна хипоксия - той измества кислорода от сместа като го замества с въпросния диазотен окис и мозъкът изпада в едно необичайно положение, което в някакъв миг може да стане и рисково. По отношение сигурността би трябвало да се означи, че използването на божествен газ в анестезиологията се ползва в следени условия - пациентът е на екран, а ние следим сърце, бял дроб, съществени витални функционалности и във всеки един миг можем да реагираме.

- А може ли да се повреди мозъкът при тази краткотрайна основана хипоксия?

- Може, несъмнено, и то най-много при систематична корист. Ако тази замаяност и съпътстващите други признаци продължат прекомерно дълго, те водят до прилошаване, загуба на схващане, преходни резултати върху циркулация, кръвообращение. Един нескончаем във времето пристъп може да докара до сериозен здравословен риск. Най-тревожното в тази ситуация е, че хората, които злоупотребяват с божествен газ, рядко употребяват само него. Обикновено той е смесен с алкохол и това води до струпване на резултати.



- Вие сте основател на осведомителни срещи измежду подрастващите в учебните заведения и несъмнено имате събрани усещания от първа ръка, без да броим сътрудниците ви от незабавните центрове.

- Да, по този начин е. Инициативата ни даде опция да получим противоположна връзка и това, което се удостоверява като главен проблем е хроничната приложимост. Освен в заведенията, следи от приложимост на божествен газ се вижда и посредством пълнителите, които се търкалят под пейките в парковете. От децата разбираме, че тези пълнители се продават на всички места. В Плевен даже съм виждал в магазин за цигари и алкохол листовка, която популяризира тези контейнери с божествен газ, които, на всичкото от горната страна, са извънредно евтини. А насреща, в градинката, под пейките беше някакво знамение! Тогава тъкмо пострада едно дете и стартира да се дава и публичност на този проблем, след което задължиха търговците да не популяризират толкоз демонстративно. Но съм сигурен, че при интерес, всеки може да бъде ориентиран.

- Кои са най-сериозните вреди, които може да нанесе върху организма систематичната приложимост на божествен газ?

- Дългосрочните резултати са по-тревожни. Системната приложимост на божествен газ може да докара до угнетяване на усвояването на витамин В12 и от там - на синтеза на ДНК, а ДНК е обвързвана с регенерация на всички кафези, а ние приказваме за деца и подрастващи - хора, които са във фаза на напредък и имат потребност от този бърз синтез на ДНК. Тези потиснати процеси се асоциират със закъснение на растежа, проблем с концентрацията и всевъзможни други когнитивни нарушавания.

- Тези неподходящи резултати могат ли да се компенсират с външен банкет на витамин В12?

- Дали могат да го компенсират с външен банкет на Вит. В12? Едва ли. С райския газ се трансформират веригите на ДНК и процесите към този момент не се случват по верния метод, вследствие на което няма естествена синтеза, тъй че по-скоро не.

- Ефектите, за които говорите, не зависят ли и от самостоятелните реакции на организма?

- Всяко нещо е въпрос на самостоятелна реакция, само че тук би трябвало да се обърне внимание на нещо значимо: Когато пробваш за първи път, получаваш временен резултат, който те кара да се чувстваш приповдигнат, ухилен, радостен. Това те окуражава да приемеш и втора доза, трета,... след което стартират някакви странични резултати, които са въпрос на самостоятелни реакции - гадене, повръщане, уязвимост, главоболие и всевъзможни други токсични резултати, които могат да траят 20-30 мин. и са прекомерно висока цена за 20-30 секунди наслаждение.

- Толкова ли е къс в действителност резултатът?

- Да, по метода, по който се приема. В Англия да вземем за пример, има такава техника при родилки - дават им да дишат божествен газ, само че да държат маската сами. Когато имат контракции и като стартират да напъват, тъй като дишат по-дълбоко, се самоупояват. В момента, в който одобряват малко по-висока доза, те се замайват и изпускат маската. Така е решена заплахата да се предозират, както и да натрупат такива количества, които да са по някакъв метод нездравословни и за плода. Този анестетичен резултат трае до 40 сек, до момента в който трае контракцията и след това на идната отново.

- В подобен случай не можем да приказваме за същинско пристрастяване като при наркотичните субстанции?

- Пристрастяването идва по друга линия. Първо, сходно на марихуаната, и райският газ дава допаминов подтик и едно лъжливо чувство, в което за някакво малко време се чувстваш добре. Към това чувство се пристрастяваш и търсиш от ден на ден и повече. А тези меки, леки дроги отварят вратата към много по-сериозните, и по тази причина е по-добре да се знае, че при редовно невъздържание има сериозен късмет мозъкът им по този начин да се пристрасти към това положение, че доста бързо да преминат към по-тежки неща.

- Наскоро се върнахте от Германия, където живяхте и работихте. Как е решен този проблем там?

- В Европа на законодателно равнище отхвърлиха да вкарат райския газ в групата на наркотичните субстанции, само че те нямат толкоз важен проблем. В Германия тази тематика в никакъв случай не е била настояща или съвременна. За мен най-тревожното е, че пристрастяването към това илюзорно положение е бягство от действителността и мозъкът привиква, а от там стъпката да посегнеш към нещо по-сериозно, с по-дълготраен резултат е доста дребна. В дълготраен проект това ще нанесе съществени провали на обществото и по тази причина желаеме да разбираем, в случай че има метод да не се стартира въобще.

В България чувството е, че използването на божествен газ става изцяло безотговорно. Децата не знаят, че то не е единствено усмихнатата част на резултата, а може да бъде рисково, когато всеки ден злоупотребяват. А и родителите като че ли ненапълно неглижират казуса, мислейки си, че е безвреден. А то дозата прави отровата. Колкото повече се използва, толкоз повече се усилват възможностите да стане трайно рисково.

- Споменавате родителите, само че една част от тях вършат същото в други заведения? Явно и те би трябвало да са осведомени със страничните резултати на райския газ. Можете ли да ги степенувате?

- Тъй като витамин В12 има доста значима роля в предаването на нервните импулси и оформянето на нервната тъкан, изчерпването му може да докара до признаци, сходни на полинервропатия - трайно тръпнене на крака, което не отминава, обща уязвимост и така нататък Те, младежите по този начин в действителност идват в Бърза помощ. Да не приказваме, че съставляват страховит проблем за диагностициране, тъй като нормално са млади и здрави, а токсикологичния скрининг не демонстрира нищо. Подрастващият, от боязън, че прави нещо неправилно и тъй като родителите са там, не си признава и екипите не могат да схванат какво му има.

- Имаше един интервал на оповестени от медиите произшествия, след което всичко, всекидневно, затихна. Приеха се сякаш някакви наказания, санкции, само че това нищо не промени, дори като че ли ускори любознанието и интереса към райския газ. Какви " признаци " би трябвало да ни сигнализират да викнем Спешна помощ, при положение, че станем неволни очевидци на някое затруднение?

- Припадъци, краткотрайни, мощно главоболие и повръщане. Проблемът тук е, че нормалната среда на употребяващите божествен газ е съпроводена и с количества алкохол и при един пристъп има заплаха да се аспирира, в случай че е провокирано и повръщане. Тогава нещата стават извънредно неприятни и райският газ става входната врата към едни съществени затруднения. Имам данни от деца, че от време на време се употребяват количества, които на мен ми е мъчно да възприема - до 10 балона. И като припаднеш на фона и на алкохол, който има депресиращ резултат върху мозъка, т.е., потиска мозъчната интензивност, никой не знае какъв брой време ще трае тоя пристъп, а по време на пристъп човек губи защитни рефлекси, даже се поврежда дишането и може да спре да диша.

- Може и да се нарани и тъй като е замаян, няма и да разбере...

- Така е, и въпреки и да не се случва постоянно, само че като прибавим и организацията на нашата " Бърза помощ " какъв брой бързо идва, какъв брой съответно е оборудвана, какъв брой бързо ще реагира. Децата при подобен случай не реагират незабавно...страхуват се, плашат се, настава блъсканица преди да вземат съответни ограничения...

- Може ли райският газ да бъде причина за корист на хора към хора?

- Въпреки краткотрайния резултат, това не е изключено. Когато нямаш надзор, ставаш уязвим, а и в комбиниране с алкохола цялата атмосфера в заведенията те прави безкритичен, тъй че не е изключено да станеш по-податлив на това, някой да ти пробута цигара с нещо друго в нея, хапче или да ти постави нещо в напитката.

Райският газ не е просто ретро анестетик, а съвременен отговор на невъзможното предпазване на полезности в една разпадаща се групова еднаквост. Отговорът е: на никого не му пука! От този, който сяда пил зад кормилото, до другия, който взима пари от закуски на дете и му подава флакон с божествен газ, пликче с марихуана или бокс в огромното междучасие. Но най-много на тези, които грижливо споделят какво да не се прави, с цел да има какво да не съблюдават. Иначе си имаме всичко: и закони, и наказания, и полиция, и никаква връзка посред им. Затова пък постоянно имаме бити медици, нищо, че те са безмълвните ни очевидци на тежката ни взаимозависимост към живота. Няма по-унизително нещо от това да се докараш до " незабавното " поради няколко секунди заблуда. Как става това ли? През портата на пъкъла, отворена от Райския газ.

Анелия Николова,
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР