Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в

...
Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в
Коментари Харесай

Здравеопазването у нас: скъпо и неефективно

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето е един от хората, помогнали при правенето на отчета на Еврокомисията, който сложи България в дъното на класацията по дълготрайност на живота в Европа.

Според документа здравната ни система не е ефикасна при намаляването на предотвратимите смъртни случаи. Оказва се, че България има най-високата смъртност от мозъчно-съдови болести в Евросъюза.

Детската смъртност е с над 80 % по-висока от междинната за Европа и даже се усилва в последните две години.

Защо здравноосигурени заплащат за лекарска помощ

Такса диалог с доктор в болница у нас

Българките са принудени да заплащат хиляди за раждане

В същото време страната дава прекомерно малко за опазване на здравето, а българският пациент продължава да доплаща най-вече от джоба си – съпоставено с другите европейци.

Д-р Кацаров разяснява отчета в „ Здравей, България “ по NOVA: „ Показателите у нас са доста неприятни: висока смъртност, ниска дълготрайност на живот, лекарите бягат, а пациентите доплащат най-вече. Докладът е безсърдечен, само че тези констатации не са нови за специалистите в България, а евентуално и за по-широката аудитория.

Лошото е, че

това са констатации, които са годни от години

Те не са настъпили през тази година и това единствено по себе си дава доста отрицателна оценка на водената политика през последните години “.

Като голям проблем той очерта и неналичието на скринингови стратегии за ранна диагностика на онкологични болести да вземем за пример. „ Трябва от този отчет да се подчертае изводът, че макар отделените средства за онкологични болести, за лъчетерапия, за химиотерапия, противодействието и битката с тези болести не е ефикасна. Смъртта остава висока спрямо други страни.

Според мен повода е в това, че

продължава прекомерно късно да се откриват тези болести .

Нашата страна и до ден сегашен няма скринингови стратегии за ранна диагностика на най-често срещаните онкологични болести. Късното разкриване на болестта води до този резултат. Не знам за какво няма скринингови стратегии. Здравната каса като профилактика заплаща само проучване на холестерол “.

Целия диалог с доктор Кацаров вижте във видеото горе.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР