Д-р Стоянов, заставате начело на болница “Лозенец, но през последните

...
Д-р Стоянов, заставате начело на болница “Лозенец, но през последните
Коментари Харесай

Д-р Христо Стоянов пред Фрог: Болница “Лозенец” е перла в короната на здравеопазването ни. Всеки може да с...

Д-р Стоянов, заставате отпред на болница “Лозенец ”, само че през последните една-две години тя претърпя много имиджови вреди. Как смятате да ги преодолеете?

През последните 12 месеца благодарение на пиара ни, значително бе изменен образа на лечебното заведение в обществото. Основните съставни елементи на тази смяна е ефикасен пиар, интензивно показване на лекарите, техните благоприятни условия и достижения, както  и служителите  в неповторимите лаборатории, с които разполагаме.  

Хората като чуят думата “уникално ” се чудят защо става дума. Бихте ли ни обяснили?

Историята на болничното заведение стартира от 1948 г.  и идната година - 2023 година ще се празнуват 75 години от основаването й. Това е една дълга история, в която през годините са образувани доста фрагменти. Изградила се е школа, която е много по-различна от тази в останалите лечебни заведения. Основната разлика е в отношението на медицинския личен състав към пациентите ни. Болница “Лозенец ” разполага с задоволителен запас като материално поръчителство - мощна диагностична инсталация. Това дава опция да прилагаме на най-съвременните трендове в лекуването на разнообразни болести.

 
В кои области на медицината сте най-силни?

 Най-силното звено на болничното заведение е нейната екипност. Тя не е огромна като конструкция. Това има своя плюс, тъй като разрешава бързо взаимоотношение сред другите звена. Съвсем неотдавна бе основан център за профилактика и лекуване на колоректален карцином. Използва се методологията за профилактика и лекуване на немската система на опазване на здравето. Тя беше “донесена ” тук от доктор Темелков. Мога да кажа, че той е водещ гастроентеролог освен в болничното заведение, само че и в страната. Предстоят още забавни начинания в региона на коремната хирургия. 

Какво тъкмо ще се случи?

Ще разкрием център за хирургично лекуване на заболяванията на панкреаса. И още една самодейност, която ще бъде взаимна - основаване на метаболитен център. В него взаимно ще работят ендокринолози и гастроентеролози.  

Кажете пациентите с какви проблеми могат да се обръщат към този център?

Основно това са затлъстяванията, омазняването на черен дроб и т. н.  В България за жалост се работи “на парче ”. Нашият блян и предпочитание е в тази болница да се прилага  интердисциплинарния способ на лекуване. Иска ми се нашите пациенти да се лекуват от най-хубавите експерти. 

Какво стана със съмнителните трансплантации, които са се правили в болница “Лозенец и поради които прокуратурата стартира следствие? Продължават ли да се трансплантират органи при вас? 

Трансплантации не се правят у нас и това е един от най-сериозните ни проблеми. Нивото на трансплантациите в една страна демонстрира какво е равнището на развиване на медицината. Трансплантацията не е единствено хирургичния акт. Това е крайната цел. Трансплантационната цел е обвързвана с една доста стройна логистика, в която вземат участие верига от експерти. Относно въпроса ви - способените органи ще би трябвало да излязат със мнение. В момента в болничното заведение могат да се правят бъбречни трансплантации. За страдание трансплантологията на черен дроб на деца не е допустима, тъй като няма квалифициран екип. По самодейност на ИА “Медицински одит ” се прави образование на екипи в региона на трансплантология. 

Къде става това? 

Посещава се най-големия трансплантационен център в Румъния. 

Има ли вяра нещата да се трансформират?

Надежда, несъмнено, постоянно има. Ако има задоволително политическа воля, без значение кой е поел кормилото на страната.  Мисля, че малко са нещата, които би трябвало да се създадат, с цел да стартира още веднъж да се развива трансплантологията у нас.

 
Държавата ли би трябвало да дейното звено в този развой?

Държавата би трябвало да е главен участник в процеса.

 
Липсата на интензивно донорство ли е главната пречка?  

Това е една от аргументите. Но главната е в потребността от  логистиката. Ако желаеме да има медицина на високо равнище, ще би трябвало да се дадат нужните средства, с цел да може у нас да има задоволително готови и способени лекари, медицински експерти, медицински инженери. Най-скъпото нещо в медицината е образованието и построяването на един експерт, както и поддържането на неговото професионално равнище във времето. 

Но хората ще ви репликират, че 5 млрд.лева не са по никакъв начин малко пари за здраве. Дали пък не са прекомерно доста кранчетата, през които нелегално изтичат тези милиарди? 

Пет милиарда са доста и малко. Но с изключение на нуждата от надзор върху разходването на средствата, е нужно и вярното таргетиране на главните обществени болести в България. Знае се, че преди всичко това са сърдечно - съдовите болести, а на второ - онкологичните болести. Наясно сме, че от сърдечно-съдовите болести, преди всичко са исхемичните  инсулти, а след тах се подреждат инфарктите на миокарда. 

Не мислите ли, че това е задоволителна причина в болница “Лозенец ”  да разширите опциите за лекуване на подобен тип пациенти?

 
Разполагаме с доста модерно оборудвана клиника по кардиология. Има 33 кревати и страховит екип, който се управлява от доцент Хазърбасанов. Базата е изцяло задоволителна,  тя работи на високи обороти. Смея да настоявам, че разполага с най-съвременните ангиографски лаборатории в България.

Кажете тогава кое звено бихте желали да развиете отсега нататък? 

Мечтая да развием отделението по съдова хирургия и клиниката по кардиохирургия. Тя има своята история. Тук са правени доста кардиохирургични интервенции, осъществявани за първи път у нас. Но имаме още път да извървим. Вярвам, че ще успеем.  

По-старото потомство помни болница “Лозенец ” като Правителствена. Продължавате ли да се грижите за здравето на хората от властта?

-Болница “Лозенец ” към този момент не е Правителствена болница. От две години е комерсиално сдружение с едноличен притежател Министерство на здравеопазването. Тя има свое обвързване по повод обслужването на избран контингент от висшестоящия държавен уред. Той е редуциран до стеснен кръг от представители на държавната администрация. 

 

А имате ли ангажимент към непознатите делегации?

С министерско разпореждане преди две години болничното заведение е определена за лечебното заведение, което да  обезпечава всички интернационалните действия на държавния уред. Т. е при посещение на държавници от други страни се постанова да се грижим и за тяхното здраве. 

Нека да ви върна още веднъж към тези противоречиви трансплантации. Прокуратурата продължава ли да изисква от вас   документи, има ли интензивност по това дело?

Всички изисквани  документи по този проблем са предадени на способените органи. 

Какво е да си правоприемник на лекар Любомир Спасов - дълготраен началник на болничното заведение?
 Болница “Лозенец ”, с помощта на направеното от предходния шеф, е една от най-съвременните в България. На базата на целия ми опит до момента, в това число и в частни лечебни заведения, мога да ви уверя, че болница “Лозенец ” може да се съпоставя единствено с такива от Западна Европа. Говоря като организация, вътрешен дизайн, здравно и немедицинско съоръжение. Смело мога да кажа, че това е “перла ” в короната на българското опазване на здравето. Този запас е време да се употребява дейно от елементарните хора - да се лекуват, да се профилактират и да бъдат обслужвани по всички европейски и международни стандарти.  При нас може всеки да пристигна, с цел да се лекува. 

Преди време известни медици желаеха да си тръгнат. Успяхте ли да преодолеете текучеството на скъпи фрагменти?

  Да, през 2021 година по време на създалата се неустойчивост поради опитите за обединение с педиатричната болница, някои от водещите положителни експерти си потеглиха. В момента сме очевидци на противоположния развой. През последните 10 месеца успяхме да притеглим някои от водещите експерти. Споменах за доктор Темелков, който пристигна да работи при нас от Германия, където е бил завеждащ поделение по гастроентерология. Мога да загатна за доцент Чолаков - един от водещите коремни хирурзи в страната. През идната година, януари, към екипа ни ще се причисли също един млад и добър експерт в региона на ендокринологията - доктор Миронова. В болничното заведение бяха отпуснати места за специализанти в гастроентерология, коремна хирургия,  пулмология. Имаме доста младежи, които се образоват и работят с огромно предпочитание. 

Усилено се приказва за парка към болничното заведение. Имаше клюки, че към него има съществени предприемачески ползи. Каква ще е ориста на този превъзходен парк, в който се намира постройката на лечебното заведение?

Теренът на болничното заведение постоянно е бил апетитна хапка. Става дума за 180 декара, ситуирани в сърцето на Южния парк. На това място  се намират предпазени растителни и скотски типове.  Към момента няма никакви стремежи да се строи детска болница, тъй като към този момент има определен терен за нея. Така, че болница “Лозенец ” ще продължи да работи като многопрофилна, а теренът си е владеене на лечебното заведение. 

Претенциозни ли са хората от властта, когато влязат в тази болница, с какви усещания сте от първите мъже в страната ?

Хората от властта са като всички нас. Когато имат страдалчество и безпокойствие за здравето си, те се тормозят също както и ние. И се  нуждаят от грижа и поддръжка, по този начин както се нуждаят всички останали хора.

 

Интервю на Катя Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР