Д-р Станислава Хитрова: Всяко десето българско дете се ражда недоносеноВ

...
Д-р Станислава Хитрова: Всяко десето българско дете се ражда недоносеноВ
Коментари Харесай

Д-р Станислава Хитрова: Всяко десето българско дете се ражда недоносено

Д-р Станислава Хитрова: Всяко десето българско дете се ражда недоносено
В болница „ Майчин дом “ всяка година на бял свят идват към 4 000 бебета, като близо 20% от тях са родени прибързано. Тенденцията за раждане на недоносени деца се резервира в годините. На национално равнище делът им е малко над 10% от всички раждания, колкото е и междинното ниво за Европа. Това съобщи доктор Станислава Хитрова от клиниката по неонатология към университетската акушеро-гинекологична болница „ Майчин дом “. По думите й наклонността за към 6 000 преждевременни раждания годишно в България е тревожна, изключително поради общия спад на раждаемостта в страната и обстоятелството, че откогато се води такава статистика у нас, в България не са се раждали толкоз малко деца.

Факторите за прибързано раждане са доста, само че измежду водещите аргументи експертите сочат метода на живот на бременните, все по-късната възраст за зачеване, съпътстващите болести и тютюнопушенето, което към момента е необятно публикувано измежду българските дами.

В навечерието на Световния ден на недоносените деца (17 ноември) болница „ Майчин дом “ получи подаяние от профилирани пелени, които са създадени особено за бебета с рисково ниско тегло от 800 гр. Пелените се вкарват за първи път в България, а дарението ще обхване 45 неонатологични отделения в страната.

Ключов фактор за развиването на недоносените бебета е експертизата на лекарите и базата за постродилна грижа, съобщи доктор Хитрова и посочи, че грижата за едно недоносено бебе може да доближи 1000-2000 лева дневно.

Тя напомни рекордния за „ Майчин дом “ случай на прибързано родено дете, което идва на бял свят с тегло от едвам 450 гр., а през днешния ден е благополучен хлапак.

Поради своята висока експертиза болница Майчин дом наблюдава най-тежките бременности в страната и е единствената АГ болница у нас, която предлага сложна услуга за профилактика на бременността, включваща ехографски проучвания, биохимичен скрининг и неинвазивни ДНК проби, ръководени от Национална генетична лаборатория. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР