- Д-р Сотиров, увеличиха ли се болните по време на

...
- Д-р Сотиров, увеличиха ли се болните по време на
Коментари Харесай

Д-р Костадин Сотиров: Болните са на нивото преди ковид панде...

- Д-р Сотиров, усилиха ли се болните по време на ​коледните и новогодишните празници?

- Увеличават се, само че не можем да приказваме за взрив. Това обаче е обикновено, тъй като по празниците се събират доста хора на едно място, вървят си на посетители, честват в заведения. Заради сезона и мотивите събиранията са най-вече в затворени пространства.

- Ако сравните болните с броя от миналогодишните празници, повече ли са в този момент?

- Броят на болните се движи в типичните за сезона параметри. Сравнявам го с 2018-2019 година, защото ситуацията е идентична с тазгодишната. Когато приказваме за остри респираторни болести, не е действително да взимаме за насочна точка 2020-2021 година. Тогава поради коронавирус хората бяха по-предпазливи. Беше лимитирано скупчването на доста хора, имаше условия да се съблюдава отдалеченост, имаше и интервали, в които заведенията и огромните магазини не работеха. Голямо въздействие оказа и носенето на защитни маски. Това значително ограничи разпространяването и на другите вирусни инфекции.

- Децата или възрастните боледуват повече сега?

- Няма разлика. Когато се разболее дете или възрастен, нормално заразява и останалите в фамилията. Затова е добре и в фамилията, когато някой се разболее, да се лимитират контактите и да се слагат маски. Много е значимо постоянно да се проветряват пространствата.

- С какви недоволства са най-често пациентите?

- Традиционно с болки в гърлото, ставите и мускулите, хрема, висока температура, кашлица. Но сега циркулират разнообразни вируси. Има хора, които са с болки в корема и повръщане. В една и съща къща е допустимо болните да са с разнообразни прояви.

- Какво ще посъветвате хората, когато почувстват, че се разболяват?

- Първо да се съветват с персоналния доктор и никога да не стартират самолечение с антибиотици. Обикновено тези инфекции се повлияват с обичайните противогрипни медикаменти. Ако има хрема, да се употребяват капки или спрейове, които ще облекчат дишането, а за кашлица има задоволително медикаменти съгласно вида <210>. Добре е да се вършат и инхалации. Важно е да се знае, че не би трябвало да се взимат температуропонижаващи медикаменти, в случай че температурата е под 38,5, с цел да се даде опция на организма да се бори с вируса. Винаги дублирам, че е доста значимо да се пият доста топли течности -чайове, сокове, вода, бульони, с цел да не се допусне обезводняване на организма.

- Как да се предпазим от вирусите?

- Трябва да сме виновни и към себе си, и към близките, по тази причина, в случай че сте заболели, само че ви се постанова да излезете тук-там с повече хора - носете маски. Същото се отнася и когато желаете да се предпазите от заразяване в интервала на настинките и грипа. Проветрявайте постоянно пространствата и си мийте ръцете. Ако не ви се постанова, избягвайте оживените места.   

- Очаква ли се увеличение на болните?

- Нормално е броят им да се увеличи. Сега е сезонът на вирусните инфекции.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР