Д-р Силвия Стоева е на 28 г., завършила е Медицинския

...
Д-р Силвия Стоева е на 28 г., завършила е Медицинския
Коментари Харесай

Д-р Силвия Стоева: Фалшивият сертификат е престъпление

Д-р Силвия Стоева е на 28 година, приключила е Медицинския университет в Пловдив през декември 2018 година През април 2019 година стартира специализацията си в Клиниката по психиатрия към УМБАЛ " Св. Георги " и към този момент трета година работи там. През октомври 2021 година бе доброволец в Инфекциозната клиника в най-голямата болничното заведение в България.

- Как решихте да станете доброволец в коронавирус поделение? Изпитвахте ли боязън да не болестите околните си?

- В началото на четвъртата вълна сътрудниците изнемогваха и в коронавирус отделението бяха командировани експерти от други клиники. Реших, че би трябвало да оказа помощ и аз. По време на работата си там бях на триажа, т.е. приемащ доктор. Малко преди да отида, в отделението постъпиха баба ми и дядо ми. Аз одобрявах пациентите, а те бяха на горния етаж. Родителите ми се гордееха с мен, не са се опитвали да ме разубеждават. Приеха решението ми, поддържаха ме. Даже като приключеше дежурството ми, ходех да ги виждам. Не изпитвах опасения, че ще ги заразя, защото те са преболедували и са имунизирани.

- Кой е казусът, останал най-ясно в съзнанието ви?

- Няма да не помни един възрастен човек, над 80-годишен, в доста тежко положение, с кислородна маска. Две седмици по-рано, след затруднения от ковид, в прилежащия болничен блок беше умряла щерка му. Човекът в действителност беше много зле и не знам въобще дали разбра, че е изгубил щерка си. Едно семейство, покосено от ковида - това се е запечатало в съзнанието ми доста ясно.

- Има ли подмладяване на приетите в болница пациенти?

- Вече е известно, че децата също са уязвима група за новия вид Омикрон. Но и когато бях доброволец, имаше много инфектирани. Изкарах интервала в коронавирус отделението, когато преобладаваше разновидността Делта. Боледуваха деца на по 12 години, в това число и с коронавирусна пневмония. Имаше даже и бебе с коронавирус. Сега, при тази вълна мисля, че нито една възрастова група не е предпазена.

- Задъхва ли се здравната система поради новия вариант Омикрон?

- Все още не, само че поради ниския брой имунизирани у нас системата може да се претрупа. Въпреки, че Омикрон протича по-леко, допустимо е да има проблем с леглата. Нашето население е застаряващо, само че по-големият въпрос е отводът от имунизиране. Призовавам хората да се ваксинират. Баща ми е имунизиран и когато се болести за повторно, се размина единствено с болежка в гърлото и главоболие. Първия бе с тежка пневмония.

Здравните управляващи, както и управлението на Университетската болница, в която работя, вършат всичко допустимо, с цел да не се стигне до срив на системата – оборудват се нови отделения, обезпечават се кислородни апарати, медикаменти. Надявам се, че бързото разпространяване на Омикрон няма да натовари прекомерно лечебните заведения, тъй като няма толкоз тежка клинична картина.

- По-какъв метод би могла да бъде поощрена имунизацията?

- Всички са уверени, че би трябвало да има необятна осведомителна акция, да се изяснява в детайли какво съставляват имунизациите, с цел да не се опасяват хората от страничните резултати. Да се коментират изгодите от тях и вредите, които нанася коронавирус инфекцията, тъй че всеки да реши какви са плюсовете и минусите. Не мисля, че като се даде някакъв бонус, ще се подтиква имунизацията. Човек би трябвало да разполага с задоволително обстоятелства, с цел да направи осведомен избор. Не с информация от съмнителни уеб сайтове и обществените мрежи, а с доказателства, поднесени от експерти, от известни и харесвани хора. Когато бях в коронавирус отделението, 90 % от пациентите там не бяха имунизирани.

- Как убедихте околните си, че би трябвало да се ваксинират?

- Родителите ми се имунизираха, нямаха алтернатива. С баба ми и дядо ми нещата стояха по друг метод – те узряха за решението, откакто прекараха коронавирус. Преди това не бяха подготвени. Баба непрекъснато четеше във Facebook тайните теории, че Бил Гейтс щял да ни чипира и какво ли още не. Това, че татко ми нямаше затруднения, го приписвам на имунизацията. Ваксинираните ми познати също изкараха коронавирус без температура, без съществени признаци.

- Превръщат ли се постковид депресията и страхът от ковид в новия камшик на обществото?

- Тепърва ще се обясняват последствията от ковид. Въпреки, че не са малко пациентите, които и в този момент търсят психиатрична помощ. Особено преболедувалите тежко или били в коронавирус поделение на интензивно лекуване – те са потиснати, тревожни. Имат депресивно-тревожна симптоматика. Има и хора, които се опасяват, че ще се заразят и не излизат от у дома. Ситуацията се отразява и на пациентите ни с установени психологични болести – към нормалните им недоволства се прибавя нов боязън, по-висока тревога. Срещат се и други случаи - заразяват се по едно и също време мъж и жена, лекуват се в коронавирус поделение и единият от тях, за жалост, си отива. Тогава другият изпада в меланхолия - стартира да изпитва виновност, че надали не той е заразил своята половинка.

- Въпросът за подправените документи е много наболял. Какво е вашето отношение?

- Това е морално закононарушение - някой лекува и се пробва да избави живот, а в това време различен продава документи и печели на гърба на заболяването и човешката драма.

- Най-абсурдните изказвания за ковид?

- Че е интрига на най-богатите хора в света, които посредством чипиране ще ни накарат да работим за тях, като управляват мислите ни, дейностите ни. Или още по-абсурдното изказване, че светът е претъпкан и би трябвало да се понижи по този метод броят на популацията на Земята. Чувала съм и за самолети, които ни облъчват, пръскат с вируси, само че не оставят следи. Също и, че, в случай че искаш да ти се „ изпари “ имунизацията, след имунизация, би трябвало да отидеш на баячка, която ти дава специфични билки и когато ги изпиеш, се прочистваш. Има какви ли не изказвания – кое от кое по-абсурдни и невъзможни. Затова би трябвало да сме изключително сериозни към сходни „ теории “, маскирани като справедлива информация, като вярна.

- Какво ще кажете на хората, които не престават да не имат вяра в ковид?

- В инфекциозните клиники в действителност е доста тежко. Който не има вяра, да отиде най-малко за 10 минути в което и да е коронавирус поделение и ще се убеди изцяло, че вирусът съществува и че дава съществени затруднения върху човешкото здраве. Ако влезеш там, разбираш, че има коронавирус на 100 %. И че незабавно би трябвало да вземеш ограничения – да се ваксинираш, с цел да се предпазиш. Само със съблюдаване на ограниченията за стерилизация, отдалеченост и носене на маски не става!

Още забавни четива от сферата на медицината вижте в новия брой на


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР