Д-р Събина ПЕТКАНСКАВъпреки изявленията на участниците в сглобката, ГЕРБ и

...
Д-р Събина ПЕТКАНСКАВъпреки изявленията на участниците в сглобката, ГЕРБ и
Коментари Харесай

Защо няма да има правителство и ще вървим към извънредни избори 2 в 1?

Д-р Събина ПЕТКАНСКА
Въпреки изказванията на участниците в сглобката, ГЕРБ и Политическа партия – Демократична България и подкрепящите ги Движение за права и свободи, че са за това да се случи ротацията с министър председател М. Габриел и да се сформира държавно управление, считам че вероятността да няма държавно управление и да се премине към предварителни парламентарни избори и избори две в едно е доста по-голяма, в сравнение с да се сформира държавно управление.
Въпреки,че при едни нови избори, в случай че се има вяра на социологията резултатите и разпределението на парламентарните групи в Народното събрание съвсем ще повторят сегашната обстановка и действително нищо няма да се промени. Причините за това ми съмнение са главно три и са свързани между тях:
Първата и главната причина е, че в случай че ГЕРБ имат министър председател в лицето на М. Габриел в идващите 9 месеца, това ще усили неимоверно доста отговорността на ГЕРБ за ръководството и това ще носи негативи на партията. Борисов няма да може по този начин гладко непрекъснато да подлага на критика Политическа партия - Демократична България за щяло и нещяло.
Отделно от това незабавно ще са види фрапантната разлика в управленческите равнища на Денков и Габриел в интерес на Денков.>
Ако ГЕРБ имат и други министри с изключение на Габриел, под тежестта на неизбежните ежедневни проблеми ще се разбие митът за управленческите качества и умения на фрагментите на ГЕРБ. Ще се види от всички, че няма огромна разлика сред управленческите качества в ПП-ДБ и ГЕРБ.
Неминуемо рейтингът на ГЕРБ ще стартира да пада и вероятно в края на 9-месечния интервал ще е подравнен или даже и малко по-нисък от този на Политическа партия - Демократична България. Изхождайки от характеристичните особености и полезности на Борисов, че постоянно слага на най-високо равнище персоналния си интерес, след това интереса на ГЕРБ и тогава публичния, най-логичното негово решение, което значи, че ще е и решението на ГЕРБ, е да не се направи държавно управление и да се отиде на изключителни парламентарни избори и избори две в едно.
В момента, когато ГЕРБ е с най- висок рейтинг, най-много на база на непрекъснатите рецензии към сътрудниците от сглобката, а ПП-ДБ с най- невисок рейтинг, най-много заради вдишване независимо на всички негативи от ръководството в последните 9 месеца.
Втората съществена причина е, че Борисов ясно схваща, че в случай че създадат ротацията и държавно управление, промените в правосъдната система и в регулаторите най-сетне би трябвало да започват и да се осъществят.
С това Борисов и ГЕРБ ще изгубят най-силния си властови запас, с който разполагат сега - въздействието във Висш съдебен съвет, а от там и в правосъдната система и във всички регулатори.
С едни нови парламентарни избори промените в правосъдната система и промяната на регулаторите ще се отсрочат, властовият запас на ГЕРБ ще се резервира. Това, съчетано с политическия миг на невисок рейтинг на Политическа партия - Демократична България и висок на ГЕРБ, може да даде на ГЕРБ в идващия парламент по-добри благоприятни условия в присъединяване при продължение или закъснение на започнатите промени.
Третата причина е, че ПП-ДБ ясно схващат, че в случай че в идващите девет месеца не довършат правосъдната промяна, не сменят регулаторите по метода, по който те схващат тяхното без значение действие, не създадат промени в службите, техният политически рейтинг ще катастрофира и ще изчезнат като политическа мощ.
Затова те не могат и няма да правят отстъпка от позициите си за правосъдна промяна и промяна на регулатори и няма да могат да стигнат до съглашение с ГЕРБ за ротацията.
Тези три съществени аргументи вършат вероятността да няма ротация и да се отиде към изключителни парламентарни избори доста по-голяма. С което всичко в политическото и публично развиване ще се забави с няколко месеца и ще продължи след съставянето на идващия парламент.
Разбира се, може да има фактори и аргументи в противоположната посока. Ако в действителност има въздействие на посолствата върху Борисов и му подскажат, че за него е по-добре да се сформира държавно управление, в случай че в ГЕРБ се появят персони, които слагат държавния интерес над партийния и гласа им се чува от Борисов и най-много, в случай че публичното мнение и настроения ясно покажат и даже окажат напън за съставяна на държавно управление и продължение на започнатите промени, без значение от цената, която и ГЕРБ ще би трябвало да заплати.
Въпреки дребната възможност, това може да докара до сформиране на правителство с министър председател М. Габриел, което да просъществува 9 месеца, да се довършат започнатите промени, контрактувани сред ГЕРБ и ПП-ДБ с присъединяване на Движение за права и свободи.
Както и да се образува още по-ясна и мощна съпротива с център Българска социалистическа партия. За да може при последващи възможни бъдещи избори след 9 месеца гласоподавателите още повече да припознаят Българска социалистическа партия като същинска, поредна, национално виновна и проевропейски настроена съпротива и действителна опция на сглобката.
Българска социалистическа партия да се приготви за идния конгрес, да приключи започнатите промени от Нинова, които да стартират да дават своите позитивни резултати, да увеличи още повече публичното си доверие и да взе участие с доста по-голяма тежест в идващия парламент.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР