Д-р Робърт Джарвик се смята за създател на първото изкуствено

...
Д-р Робърт Джарвик се смята за създател на първото изкуствено
Коментари Харесай

36 години от първото присаждане на механично сърце

Д-р Робърт Джарвик се счита за основател на първото изкуствено сърце, което разрешава да бъде поставяно като непрекъснат имплантант в човешко тяло, и затова уредът е наречен на него – Jarvik 7.

Изкуственото сърце на доктор Робърт Джарвик е било употребявано за първи път на 2 декември 1982 година, а пациентът, който става първият му притежател се споделя доктор Барни Кларк. Операцията е осъществена в Медицинския център в Университета на Юта и е оповестена за сполучлива. Jarvik 7 дава живот на Барни Кларк в продължение на 112 дни.

В софийската кардиологична болница „ Света Екатерина “ през последните три години са сложили дузина изкуствени сърца на пациенти, за които това се е оказало единствената животоспасяваща процедура, с която могат да доживеят до сърдечната трансплантация. Досега в България изкуствени сърца са употребявани към 40 пъти.

2 декември е 336-ият ден в годината съгласно григорианския календар. Остават 29 дни до края на годината. Ето някои събития, случили се на тази дата и намерили място в справката на Уикипедия:

1375 година – Българският духовник Киприан е ръкоположен за митрополит на Киев и Литва.

1804 година – Наполеон Бонапарт е коронован в катедралата Нотр Дам за император на Франция.

1805 година – Армията на Наполеон Бонапарт удържа огромна победа в борбата при Аустерлиц против обединената войска на Русия и Австрия.

1848 година – Австрийският император Фердинанд I абдикира и за император е провъзгласен неговият племенник Франц Йосиф I.

1852 година – Установена е Втората империя във Франция, отпред с Наполеон III, след премахването на Втора република.

1857 година – Руският император Александър II поставя началото на по този начин нар. Селска промяна в Русия – унищожаване на крепостното право в тази страна.

1857 година – Основан е чешкия футболен клуб Семеен кодекс Славия в Прага.

1915 година – Алберт Айнщайн разгласява популярната си Теория на относителността.

1927 година – Лев Троцки е изключен от болшевишката партия на Съюз на съветските социалистически републики с претекст антипартийна активност.

1946 година – Съединени американски щати и Англия сплотяват окупираните от тях зони в западна Германия, наричайки тази територия Бизония; през 1948 година е присъединена френската окупационна зона, обазувайки Тризония, върху която територия през 1949 година е основана Федерална република Германия.

1961 година – Студената война: В свое изявление, кубинският водач Фидел Кастро афишира, че е почитател на концепциите на Карл Маркс и Ленин и че Куба ще одобри като форма на ръководство комунизма.

1971 година – Сформирана е федерацията Обединени арабски емирства.

1975 година – Кралят на Лаос е заставен да абдикира, страната е оповестена за национална република, а денят се празнува като народен празник.

1989 година – стартира срещата край Малта, белязала края на студената война.

1995 година – Изстрелян е галактическият уред СОХО (съкратено от британски „ Слънчева хелиосферна обсерватория “) по взаимна задача на ЕКА и НАСА.

1996 година – Пуснат е в употреба първия реактор на АЕЦ „ Черна вода “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР