Д-р посрещна в кабинета си Негово Превъзходителство доц. д-р Желко

...
Д-р посрещна в кабинета си Негово Превъзходителство доц. д-р Желко
Коментари Харесай

Кметът на Видин и посланикът на Република Сърбия обсъдиха възможностите за икономическо и културно сътрудничество

Д-р посрещна в кабинета си Негово Превъзходителство доцент доктор Желко Йович. Двамата организираха потребен диалог, по време на който разискаха редица въпроси по отношение на възобновяването на дейните трансгранични контакти, когато изцяло отпаднат рестриктивните мерки по отношение на епидемиологичната конюнктура. Това става броени дни, откакто президентите на България и Сърбия – Румен Радев и Александър Вучич, организираха публична среща, на която на най-високо държавно ниво са били коментирани същите тематики.
Кметът на Видин описа на дипломат Йович, че в предишното в нашия град се е провеждало годишно комерсиално ревю, в което са взели участие освен търговци от района и страната, само че и от прилежащите страни. Д-р Ценков разяснява, че би трябвало да се засилят контактите сред бизнеса във Видин и в граничния регион на Сърбия, което е изключително значимо за по-бързото превъзмогване на последствията от рецесията, подбудена от международната пандемия. В тази връзка той изясни, че желанието на Общината е традицията за видински интернационален търговски панаир да бъде възродена, като желанието е събитието да се организира в края на август. Плановете са то да включва стопански конгрес, който да се провежда с поддръжката на търговско-промишлените покои и да даде опция на представителите на бизнеса от трансграничния район да разискват взаимни планове.
 Посланикът на Русия посети Видин (СНИМКИ) Посланикът на Русия посети Видин (СНИМКИ)
Официалната аудиенция на Нейно Превъзходителство Елеонора Митрофанова бе по покана на кмета на Общината доктор Цветан Ценков. Тази заран той...
Пример за сходен перспективен план е основаването във Видин на интернационална плодово-зеленчукова борса, която да е основа за създаване на консервно дружество и цехове за надълбоко замразяваме – това ще даде опция на дребните производители от трансграничния район да осъществят своята продукция. Под егидата на икономическия конгрес ще се организира и винарско ревю, като кметът изрази вяра на него да вземат участие и сръбски винопроизводители. Идеята е интернационалният стопански панаир вечер да прераства във фестивал на духовите оркестри от Балканите и в сцена за изява на водещи реализатори от България, Сърбия и Румъния.
Д-р Ценков срещна Негово Превъзходителство с създадената от проф. Димитър Тадаръков отворена идея за индустриално развиване на Община Видин. Кметът изясни, че документът към този момент е възложен на представители на румънските управляващи от пограничния район. Той връчи копие от концепцията и на дипломат Йович, като обясни, че тя планува цялостна смяна в данъчната политика. „ След като се организира публично разискване и Общинският съвет одобри концепцията, в случай че съседите ни в Сърбия и Румъния също я възприемат, може да се сътвори Балканска федерация на свободните индустриални зони. И когато огромен вложител направи цех във Видин, в Зайчар или в Калафат да вземем за пример, работната ръка да пристигна от целия трансграничен район. Защото в него, в радиус от 100 км живеят хора, които постоянно през вековете са си партнирали “, сподели доктор Ценков. Той бе безапелационен, че това е методът за възобновление на трансграничната зона на България, Сърбия и Румъния.
Посланик Йович увери, че ще се запознае с концепцията и ще я показа на вниманието на държавното управление на Република Сърбия. Той също беше безапелационен, че нашите два района могат да посрещнат провокациите на бъдещето, единствено в случай че си сътрудничат.
Д-р Ценков срещна високия посетител и с идните събития в културната стратегия на Община Видин, като насочи покана в тях да се включат и участници от Сърбия.
 Община Видин отпразнува 24 май с тържествено честване в крепостта „ Баба Вида “ (СНИМКИ) Община Видин отпразнува 24 май с тържествено честване в крепостта „ Баба Вида “ (СНИМКИ)
За втора поредна година церемонията за празника се провежда в Летния спектакъл на средновековната историческа забележителност. Под звуци...
По време на диалога бе разисквана също концепцията по самодейност на кмета на Видин и на дипломат Йович на 14 юли да се организира районна среща, в която да вземат участие и кметовете на Неготин, Зайчар и Калафат, регионалните шефове от трансграничния район, както и посланиците на Сърбия и Румъния.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР