Д-р Петър Цанков е носителят на голямата награда Джон Атанасов

...
Д-р Петър Цанков е носителят на голямата награда Джон Атанасов
Коментари Харесай

Д-р Петър Цанков е носителят на голямата награда Джон Атанасов - 2018

Д-р Петър Цанков е носителят на огромната премия " Джон Атанасов " - 2018, която се връчва на млади български учени и откриватели в региона на компютърните науки, със значими достижения в международен мащаб.

Държавният глава Румен Радев връчи през днешния ден президентските оценки " Джон Атанасов " в Гербовата зала на " Дондуков " 2.

На церемонията президентът Радев съобщи, че е впечатлен от публичната значителност на разработките. Той уточни, че компютърните технологии и просвета не са единствено мотор на напредък, а това от ден на ден моделира и нашите публични връзки, което е огромна отговорност. Държавният глава означи, че немалка част от наградените млади учени и откриватели работят и учат по света. Но, където и да сте, го вършиме с мисъл за България, връщате се с плодовете на вашия труд тук, добави той. Благодаря ви, че давате съображение България да се смята за страна с голям капацитет във връзка с човешкия фактор, означи Румен Радев.

Носителят на огромната премия - 34-годишният Петър Цанков , е пост-докторант по компютърни науки в Швейцарския софтуерен университет, Цюрих. Целта на проучванията му е основаването на нови способи за автоматизирана отбрана на модерни софтуерни системи. Основният му план сега е автоматизирана инспекция на сигурността на умни контракти за блокчейн. Той основава Securify, първата система за цялостна инспекция на сигурността на умни контракти. Основното предизвикателство за осъществяването на такава инспекция е извънредно огромният брой транзакции, които един хакер би могъл да употребява като офанзива. Практичната употреба на този план води до всеобщо потребление на системата Securify. Тя е налична за гратис потребление, като досега е сканирала над 19 000 умни контракта и е намерила над 400 000 проблеми със сигурността.

Подгласниците на спечелилия , удостоени с грамота " Джон Атанасов ", са доктор Димитър Лукарски, чиито научни ползи са в областта на паралелната обработка на данни, и доктор Мария Георгиева, която работи в региона на криптографията, новите логаритми, техния разбор и осведомителната сигурност.

За доста високи достижения в категорията със документ са отличени Иван Иванов, магистър по изкуствен интелект и управител софтуерно инженерство във Фейсбук, Лондон, и Красимир Кордов, лекар по информатика и доцент в Шуменския университет " Епископ Константин Преславски.

Тази година в категория " Джон Атанасов - възпитаници и техните преподаватели ", в която се награждават възпитаници с най-високи резултати в интернационалните и национални олимпиади по информатика и осведомителни технологии и техните преподаватели, журито е решило в региона на информатиката да бъдат отличени два екипа поради по-големия брой надпревари и блестящото присъединяване на претендентите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР