Д-р Петър Илиев е извършил плагиатство. Софийският университет обяви днес

...
Д-р Петър Илиев е извършил плагиатство. Софийският университет обяви днес
Коментари Харесай

СУ обяви Петър Илиев за плагиат и го уволнява |

Д-р Петър Илиев е направил плагиатство.

Софийският университет разгласи през днешния ден  на етичната си комисия за труда на номинирания от Слави Трифонов за вицепремиер по сигурността и вътрешен министър след .

" В книгата на доктор Петър Илиев " Компетенцията на Народното събрание " е налице плагиатство, при което обилни елементи от непознато произведение - дисертацията " Парламентарен надзор " на Наталия Киселова, е употребявано и показано за авторски труд, без дисертацията да е представена като източник " - се споделя в мнение на Етичната комисия.

СУ не уведоми непосредствено медиите за заключението си, каквато е практиката, а тихомълком разгласява обобщение от него на уеб страницата си и във Facebook.

Председател на комисията е доцент доктор Валентина Кънева, нейна заместничка е доцент доктор Боряна Мусева. Членовете ù са проф. доктор Евгения Калинова; доцент доктор Бистра Мизова; доцент доктор Веселин Кожухаров; доцент доктор Веселина Москова-Думанова; гл. ас. доктор Пламен Цветков; Росица Банкова, основен контрольор администрация; Росен Иванов, студент.

Установеното плагиатство е съображение за преустановяване на трудовото правно отношение, пишат от СУ, като се базират на член 129, алинея 2, т. 2 от Правилника за устройството и активността на Софийския университет. Същият текст изисква при съществуване на данни за плагиатство и обосновано искане Факултетният съвет (ФС) да избере комисия от експерти в съответната област на висше обучение или професионално направление, която да изготви стимулирано мнение до ФС. Ректорът проф. Анастас Герджиков е отправил такова до Факултетния съвет на Юридическия факултет за започване на процедурата за преустановяване на трудовото правно отношение.

С издигането на кандидатурата на Илиев стана обществен и въпросът за плагиатството. Попитана за него, .

" Този въпрос аз съм го сложила пред членове на катедрата и, по този начин да се каже, въпросът беше замразен, вдигнат на трупчета 2015-а. Отново в този момент се повдига, само че защото към този момент е публичен, ще би трябвало въпросът да бъде размразен ", споделя тя.

Доц. Киселова твърди, че е разговаряла тогава с сътрудника си Илиев и резултатът бил разочароващ. " Имала съм два диалога с сътрудника тогава и нещата не се развиха по метода, по който аз сложих въпроса и след това всеки от нас пое някакъв собствен си път. Аз написах друга книга, в този момент съм издала и тази, с цел да се вижда кой с какви изявления влиза в тематиката. (...) Каза (Илиев - бел. ред.), да кажем, че това не е толкоз значимо ".

Д-р Илиев, от своя страна, твърдеше обществено друго - че не е чел труда на доцент Киселова и че " слугински медии ме тричат ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР