Д-р Ночева е дерматолог в клиника Медикус Алфа“ - Пловдив.

...
Д-р Ночева е дерматолог в клиника Медикус Алфа“ - Пловдив.
Коментари Харесай

Дерматоскопията гарантира ранното диагностициране на...

Д-р Ночева е кожен лекар в клиника „ Медикус Алфа “ - Пловдив. Вече повече от 10 години тя лекува пациентите на „ Медикус Алфа “ с професионализъм и внимание.

Преди близо година тя беше отличена с просветителна и научна степен „ Доктор “. Темата на дисертационния труд e отдадена на потреблението на дерматоскопия и видеодерматоскопия в рутинната процедура на българските кожни лекари и значимостта на този диагностичен способ за ранно определяне и следене на кожните болести, в това число злокачествените кожни формирания.

Събраните от доктор Ночева данни сочат, че за пет години експертите, които ползват диагностичния способ дерматоскопия, са се нараснали двойно - през 2009-а те са били към 38%, а през 2014 година към този момент са към 74 на 100. Сред тези, които не употребяват този диагностичен способ, водещи аргументи са неналичието на съоръжение, на образование или несигурността в уменията.

Познаването на дерматоскопското проучване е от изключителна значимост, защото то потвърдено покачва откриваемостта на най-агресивния кожен рак - малигнения меланом - с 30%, както  и на постоянно срещаните немеланомни кожни тумори. Към момента диагнозата меланом постоянно се пропуща при елементарен клиничен обзор - в съвсем една трета от случаите. Това предизвика здравната просвета да търси разнообразни неинвазивни високо профилирани технологии с висока сензитивност.

Клиника “Медикус Алфа ” е измежду лечебните заведения, чиито експерти са натрупали процедура и знания в дерматоскопската диагностика, защото от дълго време разполагат с нужната инсталация и благоприятни условия за развиване. От години рутинно се ползва диагностициране и следене посредством цифров видеодерматоскоп с до 200 пъти нарастване на облика, който дава на експертите опцията да се възползват от всички преимущества на метода за съпоставяне и разбор на облиците на изменените сектори от кожата. Освен това в лицето на доктор Десислава Ночева пациентите могат да открият в клиниката ни един от най-вещите експерти в дерматоскопската диагностика у нас. Д-р Ночева сполучливо си партнира с онкодерматолога доктор Ана Иванова, която има дългогодишна процедура в диагностиката и лекуването на злокачествените болести на кожата.
Комбинацията сред актуалното съоръжение и високата подготвеност и опит на лекарите ни обезпечават на пациентите диагностика на най-високо равнище.

Дерматоскопията е бърз неинвазивен способ за наблюдаване на морфологичните структури в горните пластове на кожата, извънредно потребен при диагностициране на кожни тумори, инфекциозни и възпалителни болести на кожата. При него посредством специфичен уред (дерматоскоп) измененият кожен сектор, или всеки от изменените сектори, бенки, петна или други формирания, се оглеждат посредством увеличително стъкло под ориентирана светлина.
Съвременните видеодерматоскопи обезпечават по-качествен резултат посредством същата методика. Те употребяват цифрови или аналогов камери, оборудвани с лещи, позволяващи нарастване от 20 до 1000 пъти. Получените с тях изображения могат да се следят на екран, да бъдат съхранявани, оценени и сравнявани благодарение на профилиран програмен продукт. Данните от дерматоскопската диагностика могат да се обогатят също, като при наблюдението се употребява импресия или поляризирана светлина. Това е изключително значимо при пациенти с голям брой атипични бенки или при такива с фамилна анамнеза за меланом, при които се предлага от време на време следене и разбор на настъпили промени на всеки 6 месеца. Когато кожният лекар познава добре дерматоскопски различимите признаци на другите болести, това доста усъвършенства качеството на диагностиката.

През последните години кожните карциноми трайно са измежду онкологичните болести с най-голяма периодичност у нас, както при мъжете, по този начин и при дамите. Немеланомните кожни карциноми засягат приблизително към 19 на 100 000 мъже и 9 на 100 000 дами, като се счита, че до 2030 година броят на диагностицираните ще се усили съвсем с 50 на 100. Установени в точния момент, тези болести са изцяло лечими и даже могат да бъдат доведени до сполучлив лечебен изход1, без качеството на живот на пациента да бъде нарушено. За обзор при доктор Десислава Ночева се обадете на тел.: 032 634 463 или 0896 66 11 71.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР