Д-р Николай Киселков е хирург в общинския Комплексен Онкологичен Център

...
Д-р Николай Киселков е хирург в общинския Комплексен Онкологичен Център
Коментари Харесай

Състоянието на жената, от която остраниха 10-килограмов тумор, е добро

Д-р Николай Киселков е хирург в общинския Комплексен Онкологичен Център в Бургас. Завършва Медицинския университет във Варна 1997 година, а през 2007 пази компетентност „ Хирургия “. Вече 20 години работи в КОЦ Бургас, където постъпва, когато е едвам 25 годишен.
На 11 април, той, дружно със своя екип, извърши една неповторима интервенция, при която беше отхвърлен израстък на млечната жлеза с тегло 10 кг. Това е един от мотивите Actualno.com да се срещне със експерта в региона на онкохирургията.
Д-р Киселков, Вие извършихте една неповторима интервенция. Разкажете за това, по какъв начин мина тя и по какъв начин се усеща в този момент пациентката?
Операцията е шокираща от позиция на това, че доста рядко може да се види израстък на млечната жлеза с такива размери. Това е нещо, което се вижда с просто око. Не е във вътрешен орган, с цел да няма пациентът пряк образен достъп. Иначе механически, интервенцията не от най-лесните, само че не е и от най-сложните. Размерът на тумора е голям и що се отнася до млечната жлеза, рядко се вижда такова нещо. Дори не мога да си показва какъв дискомфорт е провокирал на дамата. От едната страна на тялото са й тежали цели 10 кг, при всяко придвижване, лягане, ставане... Тя твърди, че това е от две години, само че мисля, че не е допустимо да е подобен интервалът.
Как мислите - за какво пациентката е позволила това закъснение?
Може би от боязън. Тя от 1985 година живее във Англия. Там е потърсила през последния месец здравна помощ, само че са й отказали оперативно лекуване. И идва тук в Бургас, където живее сестра и. Гледката беше екзотична...
Как се възвръща в този момент дамата, по какъв начин се усеща и какви са вероятностите за здравето й?
Много е добре, даже мислех през днешния ден да я изписвам, само че тя помоли да остане още един ден. Ние към момента нямаме дълготраен хистологичен резултат, ще го получим до края на тази седмица. Той ще дефинира последващото лекуване. При всички случаи, това е недоброкачествен израстък, само че тъкмо какъв е, ще разберем от хистологичното проучване.
С какви други изключителни обстановки се сблъсквате в работата си на онкохирург?
Основното, с което се занимаваме в болничното заведение, е лекуването на доброкачествени и злокачествени тумори на млечната жлеза, на храносмилателната система, кожни, урологични, на бъбреците, пикочния мехур, простатната жлеза. Ние се занимаваме единствено с тумори, а не с общо хирургични интервенции. Онкологичната хирургия е най-сложната хирургия.

Как избрахте да работите тъкмо тази компетентност, не ви ли натоварва в допълнение това, което виждате в очите на хората, които се сблъскват с тази диагноза?
Как да ви кажа... Когато човек работи дълго време естествено привиква с натовареността макар, че не постоянно могат да се изключат изцяло страстите. Няма смисъл от непотребни страсти, в случай че одобрявам цялата тъга на пациентите, няма да мога да си правя качествено работата.
По какъв брой интервенции правите годишно в КОЦ?
Годишно правим към 1500 интервенции.
Проследявате ли положението на Вашите пациенти откакто изоставен болничното заведение?
Да, в КОЦ с изключение на лекуване се прави и диспансерно следене на всеки един пациент, който се лекува тук от Бургаска и Ямболска област. Проследяването е за целия му живот, а не за къс интервал от време.
Има ли новости в тази област, които да дават оптимизъм на болните, които са чули неприятната диагноза?
Народопсихологията тук е такава, че когато се чуе такава диагноза, все едно към този момент всичко е свършено. Това не е по този начин. Всичко зависи от стадия на болестта. Затова доста държим на профилактичните прегледи. Благодарение на акциите, които вършим и те доближават до хората, се случват доста позитивни неща. Така могат в ранен етап да бъдат диагностицирани болесттите и да бъдат лекувани. Има огромен прогрес в лекуването на множеството онко болести, що се отнася до лекуването, качеството на живота и неговата дълготрайност.
Важното е обаче, пациентите да биват насочвани от персоналния доктор към нас, тъй като предлагаме сложно обслужване. А не да търсят помощ на разнообразни места и да бъдат лекувани " на парче ". Да не се постанова да обикалят една, втора, трета болница. Това статистически утежнява прогнозата на болния.
В доста случаи не се споделя на пациента, че лекуването може да стартира с лъчетерапия. Това се прави, с цел да не се „ изтърве “ пациента и непосредствено го оперират без лъчетерапия. Повтарям, туморите се лекуват сложно.
Какво бихте посъветвали хората? Има ли способи да се избегнат такива диагнози, с изключение на профилактиката? Какъв метод на живот би трябвало да се води?
За жал, няма по какъв начин да кажа, не правете това и то ще ви защищити от израстък на избран орган. Важна е профилактиката! Всички дами след 35 годишна възраст, един път в годината би трябвало да минават обзор и ехограф, а след 50, един път на три години се прави мамография. Това го назначават персоналните лекари, само че всяка жена, всяка година трЯбва да минава обзор на млечните жлези. Според мен човек би трябвало да се храни с всичко, без да злоупотребява. Аз съм срещу крайностите с диети. Казвам не на цигарите. Този недостатък би трябвало да се ликвидира, не води до нищо положително. Една чаша вино е доста по-добре, в сравнение с да се пушат цигари. Спортът също би трябвало да бъде част от здравословния метод на живот.
Вие занимавате ли се със спорт?
Аз играя тенис на корт над 30 години към този момент, досто интензивно. Той е част от всекидневието ми. Питат ме по какъв начин намирам време, само че това е станало част от мен. Така си построявам проекта за деня или седмицата, че да имам време за спорт.
Actualno.com желае на доктор Николай Киселков и неговият екип, сили, с цел да не престават да избавят човешкия живот.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР