Д-р Неделя Шонова е на 50 години, но изглежда с

...
Д-р Неделя Шонова е на 50 години, но изглежда с
Коментари Харесай

Д-р Неделя Щонова каза коя е суперхраната за мозъка

Д-р Неделя Шонова е на 50 години, само че наподобява с 20 години по-млада. Тя нееднократно е споделяла, че е огромен почитател на физическата интензивност, което си проличава по чудесната й форма, в която се намира.

Ето какво показа тя в своя профил в Инстаграм:

" Да заредим батериите! Физическата интензивност пази мозъка. Актуалните проучвания върху Алцхаймер демонстрират, че митохондриалният протеин PITRM1 е обвързван с струпване на бета-амилоидни плаки в мозъка, като тези плаки водят до невронална недъгавост и градация на болестта. Дисфункцията на митохондриите в мозъчните кафези се приема като ранен сигнал за развиване болест на Алцхаймер.

Митохондрията е органел, именуван " електроцентрала “ в клетката. Има комплицирана паралелна връзка сред митохондриална дисфункция и болест на Алцхаймер. Затова - да се грижим за митохондриалната си динамичност всеки ден! Как? Със спорт, придвижване и физическа интензивност! ".

Специалистката разкрива и че е извънредно значимо да знаем, че за това съществено заболяване в действителност съществува и профилактика: " Въпреки че медицината през днешния ден в някаква степен може да ръководи курса на болестта, действително все още НЕ съществува ефикасна фармакологична намеса, т.е. НЯМА окончателно изцеление от деменция или болест на Алцхаймер. Но! Науката е безапелационна - най-ефективната нелекарствена тактика, за профилактика в тази посока - това са упражненията и физическата интензивност.

Тоест профилактика - ИМА! Движението, без значение дали аеробно или анаеробно - е суперхрана за мозъка. Научно е потвърдено - връзката сред добра физическа форма и мозъчно здраве е безспорна! ".

Тя добавя още, че не е належащо да бъдем експерти, с цел да бъдем дейни и да спортуваме постоянно: " Ама в действителност... даже няма потребност чак толкоз доста да разбираме от митохондриална динамичност.

Нека просто се забавляваме, до момента в който спортуваме, постоянно може да създадем тренировката не скучна, а приятна, цялостна с въодушевление и хубава музика. Не се опасявайте да пробвате и по-забавни подходи към уредите във фитнес залата.

Важното е да се движим. Променете атмосферата.

Важно е настроението, желанието и силата!

Мозъкът ще ни бъде безпределно признателен.

А и един ден … като сме с безсънен разум даже на 100 години... околните също ще ни се радват …

Така че... да действаме! "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР