Д-р Мирослав Ненков определи случая със смъртта на млада жена

...
Д-р Мирослав Ненков определи случая със смъртта на млада жена
Коментари Харесай

Д-р Ненков и проф. Габровски определиха случая със смъртта на млада жена във Враца

Д-р Мирослав Ненков дефинира случая със гибелта на млада жена във Враца като систематичен, при който не би трябвало да се търси персонална виновност. Проф. Николай Гавровски пък съобщи, че от време на време лекарите би трябвало да съблюдават процедури, които не са човечни и лекарите отделят голяма част от времето си за документи и бюрократичната тежест.
Още по темата
" Това момиче толкоз пъти е псувано, плюто и обиждано в тази регистратура на това незабавно поделение, че нейните персонални благоприятни условия за емпатия са изчерпани от дълго време ", разяснява анестезиологът в предаването " Тази заран " по

След случая във Враца започнаха митинги на жители пред незабавното поделение.

" Протестиращите носеха табелка с надпис " Оставка на целия личен състав ". Сега е моментът проф. Сербезова да затвори незабавното поделение във Враца, с цел да няма проблем. Една доста занимателна политическа партия изиска оставката на здравния министър, сподели Ненков.

" Съсредоточени в искане на оставки, стигматизиране, изтъкване с пръст - по този начин сме лишени от опцията да погледнем къде е казусът ", означи лекарят.

Според доктор Мирослав Ненков казусът е там, че лекарите и сестрите в никакъв случай никой не ги образова по какъв начин да поддържат връзка с пациенти. " Никой не следи това момиче на регистратурата дали съблюдава някакъв писан протокол - дали изобщо има подобен съответно в това незабавно поделение ", означи той.

" Тези, които ръководят нашата система, нямат потребност тя да бъде подредена, нямат потребност пациентите, лекарите и сестрите да са ок ", счита доктор Ненков. " Разходите за опазване на здравето порастват, само че качеството къде отива ", попита той.

Лекарите отделят голяма част от времето си за документи и бюрократичната тежест е доста огромна. Това изясни в студиото на проф. Николай Габровски. Според него през последните години активността на медиците е един финансов доклад на свършеното.

" Изискванията към нас нарастват от година на година. Ние отделяме голяма част от времето си документите да бъде изрядна в медицински и финансов аспект, с цел да отчетем, че сме свършили работата си по верен метод. Тази бюрократична тежест е доста огромна, а ние желаеме да лекуваме ", сподели медикът. И добави: " Дори да желаеме да бъдем по-човечни, от време на време би трябвало да съблюдаваме процедури, които не са човечни ".

Проф. Габровски оцени актуалната вълна на COVID-19 като по-лека, през която се регистрира по-малък напор към лечебните заведения. " Опашката от задъхани хора, които чакат да им бъде подаден О2 - не я виждаме. Чувствам се благополучен от това нещо. Нещата вървят по-леко ", добави той и регистрира, че Омикрон протича по-леко.

Той разяснява, че възрастовата група на заболелите с ковид се трансформира. " Категорично възрастта слиза надолу. Делта разновидността беше по-опасен за младежите. Имахме повече по-млади жертви ", съобщи проф. Габровски.

Според него сме при започване на края на ковид. " Трябва да запазим разсъдък и дисциплинираност преди да пристигна този край, тъй като може да има неприятни изненади. Смятам, че петата вълна си отива, само че за жалост имаме време и за шеста ", предизвести професорът.

Високия брой умряли през миналата година медикът си изяснява с незадоволителната имунизация. " Навсякъде в Западна Европа, където имаше високи равнища на имунизация, нямаше такава висока смъртност, макар болните. Липсата на имунизацията е проблем и тъжна истина. Защото това са били предвидими и предотвратими смъртни случаи, голямата част от тях ", безапелационен е той.

Относно зеления документ медикът изясни, че има смисъл, когато той се ревизира. " Имах опция да пътувам до Франция - там не можеш да пресечеш улицата, без да ти ревизират документа. Тук, при нас, в никакъв случай не е имало инспекции. Затова да твърдим, че има смисъл - е малко незадълбочено ", счита проф. Габровски.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР