Д-р Милко Папазов е акушер-гинеколог. Началник е на едно от

...
Д-р Милко Папазов е акушер-гинеколог. Началник е на едно от
Коментари Харесай

Варненки масово раждат първо дете след 30 г.

Д-р Милко Папазов е акушер-гинеколог. Началник е на едно от най-старите Родилни отделения в страната, разполагащо с най-високо равнище на подготвеност – това в МБАЛ „ Света Анна-Варна “. Ръководи екип от 8 акушер-гинеколози и 17 акушерки. 

- Д-р Папазов, Родилното поделение на МБАЛ „ Света Анна-Варна “ изпрати 2017 г с 1419 бебета. Как посрещнахте 2018-а? 

- Много мощно започнахме 2018-а година - с повече от 115 живи и здрави родени бебета за 20-ина дни и с нова съвременна инсталация. 

- Разкажете повече. 

- От началото на новата година работим с съвременен ултразвуков уред, който усъвършенства доста параметрите за пренаталната диагностика. В отделението към този момент работи и нов уред за първична реанимация на новородените, който е извънредно потребен за аспириране, стопляне и прочие на бебенцата.Обновяването и модернизацията в Родилно и Неонатология върви непрекъснато. 

- В последните месеци интензивно се приказва за обезпокоителен спад в раждаемостта на всички места в България, в това число и в огромните градове, като Варна, които до неотдавна правеха изключение с повече бебета всяка година. Как наподобяват нещата сега? 

- Спадът, за жалост е безапелационен и доста сериозен. Достигнахме най-ниските равнища, които имахме през 1997 г.  

- Причините социално-икономически ли са? 

- Причините са сложни. Да – социално-икономическият фактор е разполагаем. В същото време има и безусловно разумна причина – девойките, които в този момент са на 20 и влизат в най-желаната за майчинство възраст, в огромната се част ги няма – те са в чужбина. В същото време патриархалните полезности са отстъпили позиции доста съществено и изконната за българките полезност - раждането на дете,  е изместено от други цели – като кариера, материално благоденствие и пр. 

- Фатално ли е отлагането на раждането? 

- Във Варна и района, който обслужваме, първото раждане всеобщо към този момент се случва след 30 години. Съществува и се постанова и една настройка, че медицината в 21-и век може всичко и доста дами отсрочват майчинството и за след 40 г, което е рискова наклонност, резултатите от които личат и от формалните демографски данни. Затова е добре да не забравяме, че даването на живот е най-вълнуващият момент в живота на всеки и да не го отлагаме безразсъдно дълго. 

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР