Д-р Майкъл Ройзън е изчислил кои навици с колко удължават

...
Д-р Майкъл Ройзън е изчислил кои навици с колко удължават
Коментари Харесай

Учен посочи 9 правила, които добавят 20 години към живота

Д-р Майкъл Ройзън е пресметнал кои привички с какъв брой удължават земния ни път.

Ето за какво, с цел да разбере какъв брой години някои привички прибавят към живота, един академик – лекар Майкъл Ройзън, прави проучване, което назовава RealAge Test (от англ. – проучване за същинската възраст), представен от “24 часа ”. В него той употребява стотици данни, в това число и на свои сътрудници, и стига до извода, че има по какъв начин с избрани навици да прибавим още години към живота си.

Ето 9-те правила за това:

1. Ходете по 30 минути дневно – добавя 2,2 години

Този табиет е извънредно значим както с цел да запазите положителната си физическа форма, по този начин и с цел да понижите рисковете от сърдечни болести и диабет. Затова не би трябвало да хитрувате, до момента в който го спазвате.

Вярно, има дни, когато желаете просто да се приберете колкото се може по-бързо у дома. Но не забравяйте, че даже и в тях би трябвало да отделите половин час за вървене.

Вземете си крачкомер, инсталирайте приложение на телефона си, което да следи какъв брой се движите. Така ще имате и спомагателна мотивация.

2. Легнете си 15 минути по-рано – добавя 3 години

Този табиет ще ви навакса спомагателни 7,5 ч сън всеки месец. А както знаете, той е жизненоважен. Това е времето, в което всеки орган и система отпочива и се възвръща.

Здравият сън усъвършенства функционалността на мозъка и изостря чувствата, оказва благотворно въздействие върху доста заболявания – психологични, неврологични, сърдечни. Не е загадка, че с помощта на имунния механизъм, който се включва по време на сън, даже човек с настинка или грип на сутринта се усеща доста по-добре и е съвсем излекуван. Въпреки че потребността от сън за всеки човек е друга, съгласно специалистите той би трябвало да е не по-малко от 8 часа на денонощие, а в случай че съумеете да лягате всяка вечер 15 мин по-рано, ще добавите 3 година към живота си.

3. Правете повече секс с половинката си – прибавя 8 години

Да имаш приемлива връзка с индивида до себе си, е потребно както за сърцето, по този начин и за душата. Жените, които поддържат щастливи моногамни връзки и вършат постоянно секс с колегата си, са доста по-здрави от другите, които не са задоволени или са полово неактивни, споделя лекар Ройзън.

Не забравяйте и изгодите от секса – ускорява имунната система, гори калории, усъвършенства менталното здраве и настроението, а и подмладява.

4. Движете се повече – добавя 5-6 години

Този табиет е също толкоз значим, колкото и половинчасовите разходки дневно. Това, с което най-вече може да си помогнете, с цел да сте в положително здраве, е да се движите най-малко по 100 минути дневно. Не се стряскайте – това е единствено час и 20 минути, който би добавил повече от 5 години към живота ви. Използвайте всеки комфортен миг, в който се чудите какво да вършиме – до момента в който по малкия екран върви рекламният блок да вземем за пример – станете и потанцувайте на музиката към него или извършите няколко коремни преси.

Проучване демонстрира, че хората, които водят застоял метод на живот, са изложени на доста по-голям риск от сърдечни болести. Причината за това е, че когато седите дълготрайно, мазнините циркулират по-дълго време в кръвния поток, а това понижава способността на положителния холестерол да чисти рисковите плаки от артериите.

5. Чистете зъбите си с конец всеки ден – добавя между 3 и 5 години

Хубавата усмихка е причина и за крепко сърце. Според многочислени проучвания пародонталните и сърдечно-съдовите болести са свързани. В най-хубавия случай би трябвало да миете зъбите си и с четка, и с вода за уста, и с конец по два пъти дневно – заран и вечер. Но даже и да го вършиме единствено един път, отново ще добавите още години към живота си.

6. Хранете се здравословно – добавя 14 години

“Храната има доста огромно въздействие върху гените, които форсират или забавят процеса на стареене ”, споделя доктор Ройзън. Ето за какво избирайте положителните мазнини. Закуска, в която има ядки да вземем за пример, е доста по-полезна от всяка друга, която съдържа наситени мазнини като масло, сирене или кашкавал. Хапването на ядки, каквито и да са те, всеки ден намалява равнищата на неприятния холестерол най-малко със 7,5%.

Яжте колкото се може повече плодове и зеленчуци и се опитвайте те да бъдат най-разнообразни. Когато те участват в менюто ви, си набавяте хиляди разнообразни хранителни субстанции, способни да се оправят с най-различни заболявания, безапелационни са експертите.

Опитайте се най-малко два пъти в седмицата да ядете риба. Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибата (например в сьомгата), оказват помощ за оправянето със сърдечни болести, меланхолия, остеопороза и даже Алцхаймер.

7. Не пишете на телефона си, докато карате

Този табиет може не просто да добави години, а и да избави човешки живот. Според изследвания да се ровите в интернет от телефона си или даже да пишете в него, е още по-опасно от това да шофирате пияни. Не правете в никакъв случай тези две неща!

8. Намалете стреса – добавя 4 години

Разбира се, това не е по никакъв начин елементарно. Затрупани сте от работа – и в службата, и у дома все има какво да се довърши. Но от това по какъв начин се оправяме със напрежението зависи извънредно доста здравословното ни положение. “Реалната възраст на един извънредно раздразнителен човек на 50 година може да е 82 година ”, изяснява в отчета си доктор Ройзън.

Когато сте непрекъснато напрегнат, кръвното ви налягане, пулсът и равнищата на хормона на напрежението кортизол са по-високи. А това автоматизирано води до нараснал риск от сърдечни заболявания и даже инфаркт. В случай на съществено напрежение оказва помощ нещо елементарно – просто се разходете 15 мин. Така ще увеличите производството на субстанции в тялото, които ще ви накарат да се почувствате добре, като да вземем за пример ендорфини.

Друг трик за справяне със напрежението е да стартирате деня си с 15-минутно дишане с корема. Това ще ви помогне да отпуснете и мозъка, и тялото си. При него се усилва силата на тялото, отпускат се коремните мускули и човек усеща облекчение, което се дължи на усмиряване на сърдечния темп и понижаване на равнищата на кортизол и въглероден двуокис в кръвта.

Най-простото предписание, което би трябвало да спазвате при дишането с стомах, е да се повдига стомахът ви, а не раменете.

Намерете време за срещи с другари. Според учените те са толкоз значими, колкото упражненията, с които се предпазваме от сърдечносъдови заболявания и деменция.

9. Откажете цигарите – прибавя между 6 и 12 години

Пушенето е един от най-вредните привички, само че здравето ви ще се усъвършенства доста съвсем незабавно щом се откажете от него.

Само 20 минути откакто спрете цигарите, равнищата на пулса и кръвното налягане спадат. Два-три месеца по-късно се усъвършенства действието на белите ви дробове. Две години по-късно рискът от сърдечни болести или от рак спада на половина, а 15 години по-късно е същият като при непушачите.

Имате ли потребност от по-голяма мотивация?

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР