Д-р Мария Стаевска е доцент, ръководител на Клиничния център по

...
Д-р Мария Стаевска е доцент, ръководител на Клиничния център по
Коментари Харесай

Доц. д-р Мария Стаевска: Алергиите ни застрашават и през лятото

Д-р Мария Стаевска е доцент, началник на Клиничния център по алергология към Медицинския университет в София и завежда Клиниката по клинична алергология в УМБАЛ “Александровска ”. Има две специалности - по клинична алергология и вътрешни заболявания. Специализирала е имуногенетика в института “Пастьор ” в Париж и медикаментозна алергия в Медицинския университет в Лодз, Полша. Преминала е образование за преподаватели по алергология в Медицинския университет в Безансон, Франция, приключила е натоварен курс по клинична епидемиология и биостатистика в Медицинския университет във Варна, както и по здравен мениджмънт в Медицинския университет в Пловдив.

- Кои са присъщите признаци на алергична реакция, за които човек би трябвало незабавно да потърси незабавна помощ и къде може да я откри?

- Всъщност, алергичните положения доста постоянно са незабавни и аз желая да посочи, че Александровска болница с нейния незабавен център дава може би единствената в страната неотложна алергологична помощ. Много постоянно пациентите, когато получат обриви, отоци, задушаване, отиват по табиет в “Пирогов”, във Военна болница, само че там действително няма алергологични клиники. Обикновено такива пациенти се поемат от токсиколози и, несъмнено, те се оправят с първичната картина, само че доста постоянно по-късно споделят: “Отидете в алергологията, с цел да се разбере какво има”.

Целият проблем със здравната система сега е, че в границите на месец, съгласно НЗОК, пациентът няма право да отиде другаде и се получават спорове. Например на третия ден пациентът е изписан от “Пирогов” и той незабавно идва в алергологията да продължи лекуването, а ние нямаме право даже да го забележим, тъй като по правилник след хоспитализацията той има право на две безвъзмездни съвещания в клиниката, която го е лекувала досега. Това води до напрежение.

Затова е значимо, когато човек получи обриви, отоци и задушаване, по-добре да отиде в незабавния център на Александровска болница, където ще бъде съветван и вероятно приет в болница в алергологичната клиника.

Всичко за алергиите, четете в най-полезния уебсайт Zdrave.to.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР