Д-р Мариета Райкова е новият директор на Фонда за лечение

...
Д-р Мариета Райкова е новият директор на Фонда за лечение
Коментари Харесай

Директорката на Фонда за лечение на деца е уволнена, дадена е на прокурор

Д-р Мариета Райкова е новият шеф на Фонда за лекуване на деца.

Тя е била назначена през днешния ден от Министерството на здравеопазването на мястото на досегашния началник на фонда доктор Тинка Троева.

Д-р Троева бе изненадващо заменена през вчерашния ден, като до през днешния ден на обяд претекстовете за това не бяха оповестени.

Самата доктор Троева е останала сюрпризирана от решението. По информация на OFFNews тя към момента чака среща със здравния министър проф. Николай Петров, с цел да обсъдят какво постанова рокадата. Д-р Троева заемаше поста от пролетта насам, като наследи на него проф. Владимир Пилософ.

Д-р Мариета Райкова е била в управата на болница "Св. Иван Рилски " и е оглавявала Столичната здравноосигурителна каса. По обучение е акушер-гинеколог.

Едва през днешния ден по обяд Министерство на здравеопазването заяви, че доктор Тинка Троева е заменена поради редовно нарушение на правилника на фонда и е дадена на прокурор. От известието излиза наяве, че тя е изпратила дете за чернодробна трансплантация в Хамбург, а български експерти считат, че дребният пациент можел да бъде лекуван и у нас.

Мотив за освобождението на доктор Троева е редовно нарушение на Правилника за активността и организацията на работата на Фонда, на реда за издаване на формуляр S2, регулярно заобикаляне на ясно написани процедури, измежду които и притеснителната процедура да се изискват мнения от медицински експерти, които не попадат в листата на одобрените от министъра външни специалисти към ЦФЛД. Сигнал е изпратен до прокуратурата на Р България, стимулират се от министерството.

Фондът изискал мнения от двама външни специалисти – детски гастроентеролози. Според едното мнение трансплантацията можела да се извърши в УБ „ Лозенец “ (Правителствена болница), а съгласно второто – трансплантацията би трябвало да се извърши в чужбина. В последна сметка детето отпътувало за Германия. Д-р Троева и Общественият съвет, най-вероятно по молба на фамилията на детето, предпочели лекуването в Германия.

Това е постоянно срещан проблем. Родителите упорстват за лекуване или трансплантация в чужбина, а български лечебни заведения споделят, че имат потенциал да ги лекуват. Родителите обаче постоянно не са съгласни, тъй като съгласно тях лекуването у нас е с доста по-ниска успеваемост.

В мнението на Министерство на здравеопазването има и друга любопитна констатация:

Според специалистите и юристите на Министерство на здравеопазването издаването на формуляр S2 от министъра на опазването на здравето е незаконосъобразно от правна позиция.

Оттам обаче не разясняват за какво тогава министърът е разписал формуляра.

В последна сметка от известието се схваща, че против трансплантацията в Хамбург, за която са били отпуснати 120 000 евро, се е оповестил шефът на Правителствена болница и народен съветник по трансплантология проф. Любомир Спасов. Той счита, че детето е можело да бъде трансплантирано и у нас.

доктор Тинка Троева не дава отговор на телефона си.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР