Д-р Мадлена Бояджиева с кмет на Община Тетевен, магистър по

...
Д-р Мадлена Бояджиева с кмет на Община Тетевен, магистър по
Коментари Харесай

Кметът на Тетевен: Привличането на инвеститори в района е наш приоритет

Д-р Мадлена Бояджиева с кмет на Община Тетевен, магистър по медицина, компетентност неврология, както и по " Обществено здраве и здравен мениджмънт ". Тя разяснява Годишния доклад за осъществяването на стратегия за ръководство на община Тетевен за 2017 година
Каква беше 2017 година за Община Тетевен?
2017 година бе динамична година. Година, в която ние като локална власт поредно и систематично изпълнявахме редица действия от локално значение, които законът е дал като наша подготвеност.
Тук е моментът да бъде регистриран и фактът, че наследих Община Тетевен във финансова злополука. Общината завърши 2015 година с неизплатени отговорности от съвсем 5 млн. лева, които утежняват извънредно доста даже бюджет 2018. Още от началото на 2016 година всички старания на управлението на Община Тетевен бяха ориентирани към казуса с финансовата рецесия и отговорностите, които остави предходното управление.
Въпреки всички компликации и трудности, аз и моят екип пожънахме значително триумфи. Санирахме здания, ремонтирахме пътища, улици и мостове; изградихме подпорни стени, подготвихме планове и кандидатствахме с тях за европейско финансиране, а това е единствено част от цялата картина. През 2017 година, в изискванията на рискова икономическа среда и финансова неустойчивост, общината резервира бюджетна резистентност вследствие на поредни и ефикасни дейности по излекуване и ръководство на общинския бюджет и понижаване на просрочените отговорности. Благодарение на обезпечената бюджетна резистентност и оптималното потребление на финансовите благоприятни условия на външното финансиране, въпреки и сложна, 2017 година може да се регистрира като постоянна година - година, в която Община Тетевен работи интензивно по поетите задължения за реализацията на вложения за решение на съществени проблеми, свързани с базисната инфраструктура; качеството и естетиката на градската среда; просветителните и обществени потребности; туристическия и културен капацитет на града.
Какви инфраструктурни усъвършенствания бяха осъществени през миналата година?
През 2017 година на територията на Община Тетевен изпълненият главен и настоящ ремонт на общинска пътна и улична мрежа e върху повърхност от 10 261 кв.м. Той възлиза на стойност 318 500,00 лв..
Изпълнени са 41 линейни метра подпорни стени на стойност 23 445 хиляди лв., в селата Глогово, Черни Вит и Васильово.
През годината бяха осъществени редица съществени и настоящи поправки свързани с възстановяване благоустрояването на територията на общината като: Основен ремонт на улична мрежа в гр. Тетевен и обитаемоте места в общината, ремонт на канализация, главен ремонт улук и отводнителен канал ул. Бели Вит – III-358, гр. Тетевен, главен ремонт тротоарни настилки и каменни стъпала ул. „ Васил Левски “, главен ремонт осветителна апаратура кооперативен пазар, гр. Тетевен, настоящ ремонт детски площадки, настоящ ремонт екопътеки, настоящ ремонт на пешеходен мост м. „ Клиндьово “ - Козница и други
През 2017 година започва осъществяването на план - „ Реконструкция, възобновяване и съоръжение на сградния фонд на Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „ Сава Младенов “, гр. Тетевен”. Този план е направен напълно от настоящето управление на общината, като е утвърден и финансиран по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година Неговата стойност е 1 299 989.08 лева, а срокът за осъществяване - 24 месеца.
През 2017 година беше утвърдено за финансиране с европейски средства плановото предложение за реновиране на постройката и осъществяване на ограничения по енергийна успеваемост, в това число и отоплителна система на театралния салон на Читалище „ Съгласие 1869 “ - Тетевен по „ Програма за развитиена на селските региони “. Стойността на плана по ДБФП е 387 564.92 лева Стартиране на дейностите по плана предстоят през 2018 година
Също по този начин Общината оказа подпомагане и за реализацията на плана за ремонт, реституция и възстановяване на околното пространство на манастира „ Св. оракул Илия “. Манастирът е със статут на недвижима културна полезност от национално значение, а посредством този план целяхме неговото възобновяване, посредством което да се резервира достоверният му образ и дух.
Максимално се възползвахме и от опциите на държавната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищните здания. Удостоверение за въвеждане в употреба и позволение за прилагане получиха общо 9 здания, а от осъществяването на самата стратегия на територията на община Тетевен съумяха да се възползват към 400 жилището, като броят на живеещите в обновените здания е над 1000 души.
Какво се случва с водния цикъл в град Тетевен?
В сегашния програмен интервал Европейският съюз отпуска средства за създаване на модерна водопреносна, канализационна мрежа и пречиствателна станция единствено в области, които имат консолидирано ВиК сдружение. В област Ловеч няма единно ВиК сдружение. Поради съществуването на настрана, независимо ВиК сдружение в община Троян, е невероятно реализирането на такива планове с европейско финансиране във всички общини в региона. Този план е имал опция за реализация в предходния програмен интервал, само че за жалост не е сбъднат.
Въпреки гореспоменатото, в гр.Тетевен през 2017 година бяха осъществени строително-монтажни действия по план: „ Реконструкция тръбопровод и сградни водопроводни отклонения по улица „ Иван Вазов “ на „ ВиК “ АД - Ловеч. Реконструкцията на водопровода обхвана площта от площада до края на ул. „ Иван Вазов “. Подготвен е и план, който е импортиран за утвърждение в ПУДООС – за реорганизация на вътрешна водопроводна мрежа в обсега на няколко квартала в града.
Какво се случва с рекултивирането на остарялото бунище в с. Гложене?
В този мандат Община Тетевен създаде план за „ Закриване и рекултивация на общинско хранилище за битови боклуци в с. Гложене. Бе подадено заявление за разпределяне на безплатна помощ за финансиране на плана в Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС) към Министерство на околната среда и водите.
Управителният съвет на ПУДООС взе решение за финансиране на плана. Той е на стойност 1 173 179 лева, от който 547 303 лева безплатна финансова помощ от ПУДООС, 264 360 лева от събраните отчисления от Община Тетевен по чл.60 от ЗУО и 361 515 лева лични средства, които ще се обезпечат посредством безлихвен заем от ПУДООС. Очаква се през 2018 година сключване на контракт за финансиране и пускане на дейностите по планове.
По какви планове е кандидатствано през сегашния програмен интервал?
Максимално използваме опциите за финансиране по оперативните стратегии (ПРСР и други принадлежности на ЕС) като средство за реализиране на главните цели на общината. През 2017 година Община Тетевен продължава да извършва дейностите по утвърдените за финансиране през 2016 година планове по Оперативните стратегии 2014-2020 година, а това са:
„ Услуги за ранно детско развиване от Общностен център за деца и фамилии – Тетевен “ по ОПРЧР, „ Център за даване на услуги за обществено включване в общността и в домашна среда – Община Тетевен “ по ОПРЧР;
„ Реконструкция, възобновяване и съоръжение на сградния фонд на Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „ Сава Младенов “, гр. Тетевен” за безплатна финансова помощ по Оперативна програма „ Региони в напредък “, предпочитана ос 3: „ Регионална просветителна инфраструктура “. Подписан е контракт за безплатна финансова помощ.
Останалите три планови оферти, с които Общината е кандидатствала, са по Програма за развиване на селските региони и са в развой на оценка:
„ Рехабилитация на сектор от общински път LOV 1116 Тетевен, кв. Полатен – III-358 – Голям Извор до кръстовището с път - /I-3/ „ Ябланица – Джурово”, община Тетевен “;
Рехабилитация на общинска улична мрежа: ул. „ Иван Вазов”, гр. Тетевен; ул. „ Вит” – кв. Полатен; ул. „ Здравец”, гр. Тетевен; ул. „ Даковото”, с. Рибарица и ул. „ Васил Левски”, с. Галата;
„ Ремонт на СУ „ Георги Бенковски “- гр. Тетевен “;
Очаква се тяхното утвърждение и сключване на контракт за безплатна финансова помощ през 2018 година
Разработени са също планове за осъществяване на ограничения по енергийна успеваемост на ДГ „ Изгрев “, с. Глогово, ДГ „ Слънце “, с. Градежница и Градски исторически музей, с които ще се кандидатства през 2018г. Подготвен е и план за ремонт и реорганизация на централна градска част /пл. „ Сава Младенов “/, с който също ще се кандидатства през актуалната година.
Какво прави Община Тетевен по въпроса с привличането на вложители в региона?
Привличането на вложители в общината като нашата - с висок % безработица, затворени и неработещи компании, отлив на работна ръка към други градове, няма по какъв начин да не е главен приоритет на общинско управление.
В тази връзка работата, която извършихме, е в няколко посоки: 1. Уреждане на локалната нормативна уредба, касаеща регламентиране на преференциални условия за вложения с общинско значение. Беше призната Наредба за поощряване на вложения с общинско значение и реда за отсъждане на документ клас В; 2. Приоритизиране на общинските парцели - земя и сграден фонд, които са подобаващи за вложения и тяхното интензивно представяне към по-широк кръг консуматори. След приемане на Наредбата е направен Списък на парцелите - общинска благосъстоятелност с цялостна характерност, скици, снимков материал, инфраструктура и GPS карти, оповестени на формалния уебсайт на общината; 3. Събиране на база данни за свободен, нефункциониращ сграден фонд на някогашни предприятия, компании за реализиране на ходатайство от страна на Общината сред евентуални вложители и притежателите на тези имоти; Оказано е подпомагане на компании и лица, по отношение на даване на информация за благоприятни условия за вложение, ходатайство при реализиране на контакти със притежатели на частни парцели, подобаващи за вложения, взаимни огледи на терени и сграден фонд; 5. За първи път Община Тетевен инициира и организира гала по връчване на годишни номинации „ Работодател на годината с принос към младежката претовареност “ и „ Хотелиер на годината “. Целта на тези номинации е обществено самопризнание за напъните и триумфите на локалния бизнес, създаващ претовареност и осигуряващ прехранване на локалното население.
Тук ще дам и малко информация по отношение на приватизацията на “Четпром “ЕООД. На този стадий се чака произнасянето на Върховният административен съд, като последна инстанция по дело, заведено от Дир.бг Холдинг “ ЕАД, против решението на Общински съвет - Тетевен, определящо конкурсните условия по приватизацията. Тъй като правосъдното произвеждане не е завършило, процедурата по приватизацията на “Четпром” ЕООД е краткотрайно спряна.
Очакваме решение на Върховния административен съд /ВАС/ по делото, по което Дир.бг Холдинг “ ЕАД оспорва изискванията сложени от Общински съвет – Тетевен за приватизацията на сдружението и по-конкретно изискванията за:
Размер на вложенията за тригодишен интервал от подписване на приватизационния контракт, който не може да бъде по – дребен от 800 000 (осемстотин хиляди лева), с показване на капиталова стратегия за интервал от три години;
Запазване на съществуващите и откриване на най-малко 250 нови работни места за интервал от три години от подписване на приватизационния договор;
Запазване предмета на активност на сдружението, както и развиване на различен тип индустриална активност в период най-малко 3 три години от подписване на приватизационния договор;
Делото е извоювано от Община Тетевен на първа инстанция, само че за жалост към този момент 2 год. процедурата по приватизацията е спряна, което блокира и опцията за откриване на 250 нови работни места.
Какви дейности бяха подхванати за превъзмогване на финансовата рецесия и за стабилизиране на финансовото положение на Община Тетевен?
Както загатнах, Общината завърши 2015 година с просрочени отговорности от съвсем 5 млн. лева, а все още отговорностите са понижени на 1,5 млн. лева Още от началото на 2016 година всички старания на управлението на Община Тетевен бяха ориентирани към казуса с финансовото усложнение и възходящите отговорности, които остави предходното управление. Общината изплаща и два огромни заема от предходните управления, за които през 2017 се отделиха 800 хиляди лева Ако тези средства бяха вложени в капиталовата стратегия, подобренията в инфраструктурата щяха да бъдат доста по-големи.
През 2017 година министърът на финансите съгласува проекти за финансово излекуване на 10 общини – измежду които бе и община Тетевен. Най-общо казано оздравителният проект включваше – фрапантно понижение на разноските, като се направи всичко допустимо да бъдат увеличени приходите. Към 31 декември и десетте общини регистрираха позитивно бюджетно салдо. В резултат на усъвършенстване на финансовите индикатори и реализирането на ограниченията и дейностите, планувани в съгласуваните проекти за излекуване, община Тетевен отпадна от листата на общините с финансови усложнения през 2018 година Това демонстрира, че вървим в вярната посока и сме постигнали доста, само че финансовата дисциплинираност би трябвало да продължи да се съблюдава.
Наблюдава ли се развиване на пазара на труда през 2017 година
През 2017 година бяха открити над 200 нови работни места на територията на общината от частни компании. По стратегиите за безработни общината е назначила 150 души, а по данни на Бюрото по труда общо назначените лица в общината за 2017г. са 1194.
Също по този начин през годината общинското управление организира многочислени срещи и диалози с евентуални вложители от Швейцария, Италия, Турция, Корея, Китай, представители на търговски марки и други Проявеното предпочитание от вложителите да стартират активност на територията на общината обаче е възпрепятствано от обстоятелството, че всички остарели предприятия и подобаващи терени са приватизирани и няма общински такива, които да се дават. Общината прави опити за контакт сред вложителите и притежателите на тези частни парцели, само че все още няма реализирани съглашения.
В ролята си на медиатор на пазара на труда Община Тетевен стана основател на първата по рода си среща на завършващите ВУЗ с локални работодатели. Целта на срещата беше да се срещнат младите експерти с опциите за професионална реализация в общината и се подкрепи локалния бизнес в намиране на фрагменти. Целта на общинското управление да ги направи годишни. Някои от присъстващите на срещата млади експерти към този момент постъпиха на работа при разнообразни работодатели в общината.
Какви ограничения се подхващат за ограничение наклонността за понижаване и застаряване на популацията?
Опитваме се да насърчаваме раждаемостта посредством еднократно финансово подкрепяне, при раждане на деца по избрани критерии. За 2017 година еднократна финансова помощ за раждане на дете са получили 36 фамилии на обща стойност 7200 лева Осигурени са финансови средства в Бюджета на Община Тетевен и за 2018 година Наясно сме, че тези средства не са доста, само че би трябвало да имаме поради - финансовото положение на общината и това, че сходна помощ се обезпечава за пръв път.
Също по този начин бе основан Общински фонд за подкрепяне на фамилни двойки, нуждаещи се от асистирана репродукция. През 2017 година бяха обезпечени средства в бюджета за подкрепяне на такива фамилните двойки, като за 2018г. също са обезпечени средства за фонда.
Какво е положението на МБАЛ – Тетевен, тъй като доста общински лечебни заведения изпитват усложнения напоследък?
“МБАЛ - ТЕТЕВЕН - доктор Ангел Пешев„ ЕООД към този миг е в положително финансово положение – без просрочени отговорности, и желая да разсея всички подозрения и терзания по отношение на нейното бъдеще. Болницата бе облекчена с решение на Общински съвет - гр. Тетевен, което я освободи с 50% от дължимата годишна такса битови боклуци. Финансово подкрепяне от страна на Община Тетевен за МБАЛ – Тетевен е заложено и в Бюджет 2018 година
През 2017 година, със съдействието на Община Тетевен и НСОРБ, болничното заведение в Тетевен получи финансиране по контракт с Министерството на здравеопазването /МЗ/ за мъчно наличен регион в границите на 96 927лв.
Разкажете ни малко повече във връзка с обществената политика на Община Тетевен и какво включва тя?
Социалните действия, които прави общината, са ориентирани към възстановяване живота на възрастните хора, децата и хората в неравностойно състояние. Създадено е дейно партньорство сред всички заинтригувани страни – общинска администрация, Дирекция „ Социално подкрепяне “, локалните обществени институции за възстановяване координацията сред обществените заведения на територията на общината и гарантиране на успеваемост на обществената политика.
Услугата „ Личен асистент” през 2017 година е предоставена на общо 138 лица с увреждания, 57 от които са обхванати по план „ Нови благоприятни условия за грижа”; Услугата „ Домашен помощник” през 2017 година е предоставена на 23 лица в неспособност за самообслужване. Средният брой ползватели на услугата „ Доставка на храни по домовете “ за 2017 година е 165 лица, а междинният брой ползватели на услугата „ Домашен санитар “ е 15 лица. През 2017г. звено „ СУ-ДСП “ извършва план „ Осигуряване на топъл обяд 2016-2020 “ От предоставената услугата се възползват 50 лица.
Общината подкрепя клубовете за възрастните хора в обитаемоте места и поддържа самодейностите на хората от третата възраст. През 2017г. управлението на общината оказа подпомагане за замяна на дограмата в клуба за възрастни хора в гр.Тетевен, като обезпечи донор за това.
Проект „ Приеми ме 2015″ е ориентиран към рационализиране и разширение обсега на услугата „ Приемна грижа “ като различна форма за развъждане на деца в риск в фамилна среда. Проектът съдържа детайл във връзка с поддръжката, ориентирана към развиване на „ профилирана приемна грижа “ за деца с увреждания; деца, жертви на принуждение или трафик; деца, непридружени бежанци. Към 31.12.2017 година в 18 професионални приемни фамилии има настанени общо 23 деца.
В последните две години община Тетевен организира доста културни и спортни събития. Бихте ли изброили по-важните от тях?
Възстановяването на културния и публичен живот е един от целите, заложени в програмата за ръководство на актуалното управление. През миналите две години и измежду множеството извършени културни, спортни, научни и други събития, могат да се откроят следните: Сирни Заговезни - ден за амнистия, Фолклорен фестивал „ Тройче “, Празник на националната носия и традиции в село Рибарица, Традиционен общински събор на националното творчество в село Черни Вит, Дни на планинската вода и лечебния туризъм, „ Трабант фест “, Празникът на Тетевенската саламура и още доста други.
Някои от тези мероприятия са напълно нови, а други бяха малко позабравени през годините. Освен съживяването на културния живот, общинското управления има за цел, посредством тези събития, да притегли още по-голямо количество туристи и посетители на нашия хубав край.
По въпроса за развиването на физическото образование и спорта на територията на община Тетевен, мога да кажа, че през 2017 година се организираха редица спортни прояви, заложени в Спортен календар на Община Тетевен. Спортните прояви в община Тетевен са съсредоточени в няколко посоки: по линия на клубния спорт, по линия на всеобщите прояви, заложени в Спортен календар 2017 на Община Тетевен и спорт за учащи, заложени в Календара и Наредбата на просветителното министерство.
Общината отдели забележителна сума за развиването на спорта през 2017г. Определената сума бе в размер на 57 511.40 лева - от тях 50 000 лева за подкрепяне на спортните клубове и 7 511.40 лева за Спортния календар.
Проведохте отчетни събрания във всички обитаеми места в общината. Имаше ли интерес от страна на жителите и какви въпроси сложиха те на тези срещи?
Аз съм уверена, че такава отчетност би трябвало да има, само че с изключение на отчетността би трябвало да има и разговор с хората. В самото начало на мандата заявих, че това за мен е извънредно значимо, последвам го в този момент и ще продължа до края на мандата. Тези срещи не бяха единствено, с цел да кажем на хората какво сме създали за избран интервал. По-важното беше да чуем проблемите, вълненията и въпросите на хората. Така ние имаме опцията да получим противоположна връзка и информация – какво се случва измежду жителите на общината. Тази информация ни е доста значима, с цел да може да се поправяме и да изпълняваме поетите задължения в интерес на обществото.
Радвам се, че имаше интерес от страна на жителите на тези срещи. Основните проблеми, които тормозят хората са по отношение на инфраструктурата – водоснабдяване, канализация, улици и пътища. Дълги години не са влагани старания в тази посока и в този момент няма по какъв начин всичко да се оправи с магическа пръчка – изисква се време, старания и най-много средства. Както виждате обстановката се усъвършенства всяка минала година, само че има още доста работа за извършване. Всички въпроси, сложени от жителите на общината, бяха взети под внимание и ще предприемем нужните ограничения, с цел да ги разгадаем.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР