Д-р Любомир Балабански е генетик с над 15 години опит

...
Д-р Любомир Балабански е генетик с над 15 години опит
Коментари Харесай

Български генетик разкри тайната как се живее до 100 години

Д-р Любомир Балабански е генетик с над 15 години опит в молекулярната биология и геномиката. Той се е срещнал и е изследвал над 60 български столетници. На фона на обстоятелството, че българите умират най-рано от всички в Европейски Съюз, той твърди, че българите в действителност са имали гени на столетници.

„ Спомням си още, до момента в който бях студент и следвах молекулярна генетика, не спирах да се впечатлявам какъв брой доста черти на организма като физиология, метаболизъм, даже и темперамент са с генетичен съставен елемент. Влияят се от генетични вариации, които всеки от нас носи “, уточни той пред bTV.

Д-р Балабански описа, че е попаднал на публикация, която стига до заключението, че при генетични модификации при мишки се следи двойно нарастване на продължителността на живота.

„ Всеки от нас носи личния си геном, който е неповторима поредност от молекули, която съдържа рецептата за това, което сме ние, и кодира душевността и характера, които носим. Абсолютно обикновено е човек да носи характерни разновидности, които обаче се следят и при други хора по целия свят “, разяснява експертът.



Д-р Любомир Балабански описа за срещата си дядо Методий, който живее в покрайнините на Радомир и до 101-годишната си възраст карал колело.

Сред отличителните срещи на експерта е тази с баба Босилка от Своге. На 102 години тя поддържала градина в съвършено положение. Живеела безусловно сама, пазарувала си и се грижила за себе си. Била много пъргава и физически дейна.

„ Изследванията ни на столетниците бяха част от „ Генома на българския столетник “, който е план към катедрата по „ Медицинска генетика “ в Медицинския университет в София. Целта беше да изследваме и метода на живот на столетниците и генетиката им “, изясни доктор Балабански.

„ Разбрахме, че дълголетието е една доста сложна линия и комплицирана композиция от фактори на околната среда и метода на живот, както и на гените, с които сме се родили “, уточни той.

Според експерта човек няма по какъв начин да реализира дългоденствие, в случай че не е постигнал оптимизация и в двете направления – да се старае да живее здравословно, да има малко шанс и да е роден с гени, които благоприятстват за сполучлива преживяемост.

Едно от най-силните изводи е, че столетниците не са пушили въобще или в случай че е имало единици, е било доста случайно.

От позиция на алкохол – множеството от тях или изобщо не са консумирали подобен, или единствено по мотиви.

Екипът от учени заварва болшинството от столетници в доста положително здравословно положение. Повечето от тях съвсем в никакъв случай не са влизали в болница и не вземат медикаменти профилактично.

„ Това ни наведе на мисълта, че гените, които носят, несъмнено имат протективен темперамент. Те са лишени от високо рискови фактори – най-много свързани с главните „ убийци “ като сърдечно-съдови болести, онкологични болести, невродегенеративни болести “, изясни доктор Любомир Балабански.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР