Д-р Лиза Су отрежда на AI водеща роля в процеса

...
Д-р Лиза Су отрежда на AI водеща роля в процеса
Коментари Харесай

Лиза Су: Изкуственият интелект ще доминира в проектирането на чипове 


Д-р Лиза Су отрежда на AI водеща роля в процеса на планиране на чипове 
(снимка: AMD)

Изкуственият разсъдък навлиза все по-уверено в процеса на планиране на чипове, като трансформира тази високотехнологична активност и отваря нови вероятности за промишлеността. Д-р Лиза Су, основен изпълнителен шеф на AMD, акцентира ролята на AI в създаването на идващото потомство чипове и предвижда идната доминация на изкуствения разсъдък в дизайна на полупроводниците.  

AI се трансформира в един от решаващите фактори при проектирането на чипове и скорошни образци от Китай и Съединени американски щати показват неговия капацитет, отбелязва TechPowerUp. Дори елементарен диалог с ChatGPT e задоволителен, с цел да се проектира част от процесора.  

Дженсън Хуанг, основен изпълнителен шеф на Nvidia, има вяра, че AI ще разреши на хората да станат програмисти. В същото време Лиза Су предвижда епоха, в която изкуственият разсъдък ще господства в дизайна на чипове. 

По време на Световната конференция за изкуствен интелект (WAIC) в Шанхай доктор Су акцентира значимостта на интердисциплинарното съдействие за идващото потомство дизайнери на чипове. За да се отличат в тази област, инженерите би трябвало да имат изцяло схващане за хардуера, софтуера и логаритмите, което да им разреши да основават превъзходни дизайни на чипове. 

Интегрирането на AI в процесите на планиране на чипове набира скорост, с помощта на революцията на изкуствения разсъдък, катализирана от огромните езикови модели (LLM). И Дженсън Хуанг, и Марк Пейпърмастър, механически шеф на AMD, признават преимуществата на AI за по-бързите калкулации и по-лесното планиране на чипове. 
още по темата
AMD, в частност, към този момент употребява изкуствен интелект в дизайна, тестването и верификацията на своите артикули и възнамерява да разшири приложението на генеративен AI в проектирането на чипове. 

Понастоящем фирмите интензивно изследват опциите за съчетание на AI технологии с принадлежности за автоматизация на електронното планиране (EDA), с цел да усъвършенстват комплицираните задания и да сведат до най-малко ръчната интервенция в дизайна на чипове. Въпреки рестриктивните мерки на данните и проблемите с точността, методът EDA+AI има огромно заричане.  

Например, Synopsys влага съществено в проучване на принадлежности за изкуствен интелект и неотдавна започва Synopsys.ai, първото в промишлеността EDA решение от край до край, ръководено от изкуствен интелект. Това изцяло решение разрешава на разработчиците да употребяват AI във всички етапи на дизайна на чипове – от архитектурата на системата и дизайна до производството, което е забележителна стъпка напред. 

Интегрирането на AI в работните потоци за планиране на чипове, подкрепено от пробиви в езиковите модели и генеративния AI, дава обещание обилни усъвършенствания в успеваемостта и точността. Въпреки някои съществуващи ограничавания и провокации, комбинирането на AI с принадлежности за автоматизация на дизайна дава обещание усъвършенстване на комплицирани задания и минимизиране на ръчната интервенция. Следователно промишлеността се приближава до водещата роля на AI в региона на дизайна на чипове, както предвижда Лиза Су. 
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР