Д-р Лилия Николова е психиатър в . По повод 4

...
Д-р Лилия Николова е психиатър в . По повод 4
Коментари Харесай

Д-р Лилия Николова: Здравето на душата е ключово при лечението на рак

Д-р Лилия Николова е психиатър в. По мотив 4 февруари – Световен ден за битка с рака, тя се обръща към хората, които са чули занапред своята онкологична диагноза и техните близки. В множеството случаи в такива моменти се мисли преди всичко за лекуването и се подценява въпроса с мислите, възприятията и всичко, което съставляват психологичните реакции. А психологичното здраве е от основно значение по дългия и сложен път в лекуването на рак.

Диагнозата рак постоянно идва ненадейно и слага пациентите и околните им пред голямо тестване - както физически, по този начин и душевен. Заедно с предизвикването да се срещнат с диагнозата и да вземат в къс период решение за уместно лекуване, пациентите са подложени на същинска стихия от страсти - възприятие за неправда, боязън, неустановеност, загуба на надзор и мотивация, подтиснатост, обезсърчение.

На фона на мощния стрес и водени от нерационални страхове ( да не демонстрират уязвимост и да не безспокоят околните), пациентите потискат отрицателните прекарвания и това постоянно води до прерастването им в депресивни и тревожно-депресивни положения. От своя страна създалият се дистрес оказва отрицателно влияние върху качеството на живот, мотивацията за лекуване, настройката към лечението и изхода от заболяването.

За триумфа на лекуването и за съхраняването на пациента е належащо да се обърне внимание с изключение на на телесното и на менталното здраве. Ключово в процеса на излекуване е възвръщането на психологичния баланс на пациента.

Често пациентите, които са чули диагноза, обвързвана с рак, и техните близки се тормозят или двоумят да потърсят психиатрична помощ. Споделянето с близки и другари не постоянно може да бъде дейно, колкото диалога с психиатър.

Важно е да бъдат преодолени предразсъдъците, онкоболните и тяхното семейство да си изградят положителна настройка към лекуването. Това може да стане с психолочна помощ и отработване на негативните страсти, което потвърдено понижава отрицателните прекарвания в лечебния развой и усъвършенстват прогнозата на заболяването.

Д-р Лилия Николова приема пациенти в Аджибадем Сити Клиник Медицински център Варна на улица " Брегалница " 1. Прегледите се правят с направление по Здравна каса, здравно-застрахователни фондове и заплатен банкет със записване на час.

Можете да запазите час на телефони 0700 33 900 и *5544 или посредством уеб страницата
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР