Д-р Лъчезар Милушев е експерт по сигурност и управление при

...
Д-р Лъчезар Милушев е експерт по сигурност и управление при
Коментари Харесай

Лъчезар Милушев за терора в Москва: Такава заплаха не се подценява! Ислямска държава – Хорасан удря за трети път в Русия

Д-р Лъчезар Милушев е специалист по сигурност и ръководство при рецесии, натрупал познания и опит в годините във въоръжените сили, Министерството на вътрешните работи, също и като началник на сигурността в Националния замък на културата в София. Към момента той е действен асистент на основния секретар на Министерството на вътрешните работи, преподава във Военна академия " Г. С. Раковски " и СУ " Св. Климент Охридски ". Д-р Милушев е заместник-ръководител на Центъра за проучване на екстремизма и тероризма. Отзова на поканата на " Фокус " за изявление във връзка най-коментираната тематика от последните по-малко от 72 часа -  терористичната офанзива с минимум 137 почтени жертви в концертната зала " Крокус Сити Хол ".

" Информацията е, че на 8-и март е получено предизвестие от специфичните служби на Англия, Съединени американски щати, за съществуване на опасност и риск от реализиране на терористична активност на територията на Русия – най-малко такива са данните. С тази спогодба ще си разреша мнения дотолкоз, доколкото информацията, която върви сега, е много нищожна, на моменти спорна, само че въпреки всичко такава информация за опасност най-вероятно е имало. При това състояние би следвало тя да се вземе поради дотолкоз, доколкото и Вие казахте, че напълно оперативни данни няма процедура да се дават, защото се разкриват източници на информация. Но въпреки всичко, в случай че това е по този начин, опасността е била налична, т.е. била е оповестена, тъй че всичките дейности би следвало да се съобразят с нея ", безапелационен бе доктор Милушев пред медията ни.

" Практиката на всички развити страни е, че такава опасност не се подценява, дотолкоз, доколкото терористичната активност в своята същина съдържа извънредно доста риск от посягане против мирни жители. Знаем, че в околните 10-15 години се промени корено тактиката за реализиране на терористична активност. В нейната същина е всяване на боязън и смут в обществото и с цел да се реализира тази цел, се търсят както знакови такива събития, необятно медийно отразяване. Естествено, с цел да стане това, се целят голям брой човешки жертви и опустошения. Така че и наклонността, която се следи, е, че от ден на ден и все по-често се протяга ръка на мирни жители. За сметка на това и по отношение на това, като цел се дефинират точно здания и места с всеобщо престояване на хора, които са по своята същина слабозащитени и несъмнено се цели най-много брой жертви ", разяснява Милушев.

" Има данни, че по отношение на войната в Украйна, на територията на Москва в търговски центрове, метрополитена се ползват съществени ограничения за сигурност – разбирайте металдетекторни рамки, по-сериозно наблюдаване на хората, които обитават в тези обекти. Това, което виждаме в тази зала като организация, и това, което имаме, отново споделям, като информация все още, е, че такива ограничения – необичайно за какво – не са приложени. Дали това е заради някакъв пропуск на уредниците – не може да разясняваме сега, до момента в който не приключат самото следствие, с цел да се изяснят всички обстоятелства и условия. Но въпреки всичко би трябвало да се има поради, че това е една съществено планувана терористична интервенция, и всеки един подобен акт, за разлика да речем от такива екстремистки изяви на принуждение, каквито следим в Съединени американски щати, е доста добре плануван и цели огромни опустошения. Това е типична обстановка на всеобщ стрелец или всеобщ палач, която в полза на истината, е една от най-сложните за реагиране и за противопоставяне, когато се реализира ", изясни топ-експертът по сигурност и ръководство при рецесии. 

" Отговорност поеха крилото на " Ислямска страна – Хорасан ", които са главно бойци чеченци, таджики, които са създатели или причинители и на двата огромни терористични акта също в Русия – този на постановката " Норд-Ост "  край метростанцията  " Дубровка "  в Москва 2002 година и терористичния акт в Беслан през 2004 година Тук спецификата е, че това е точно динамичността на задачите и тактиките на осъществяване на терористична активност. Знаете, че тогава и при двете обстановки имаше взимане на заложници, което също е една извънредно комплицирана за осъществяване интервенция, даже бих споделил, че това е най-сложната интервенция дотолкоз, доколкото обществото има упованията въпреки всичко да бъдат избавени най-много брой хора, които са взети като заложници. Не по-малко комплицирано е и това, което се случи при сегашния терористичен акт, а точно – всеобщо ликвидиране с безразборна пукотевица. Като тук е доста особено това, че е планувано и основаването на предпоставки и запалването на пожар, което извънредно доста усложнява обстановката в една такава конюнктура във връзка с службите за реагиране. Така че не бих толерирал и не бих споделял по този начин повърхностни оценки за това кой по какъв начин е реагирали и кой по какъв начин е работил при такава обстановка, тъй като обстановка до обстановка постоянно е друга. Не може да имаме матрица или модел на държание и да сме сигурни, че като сме го усвоили, нещата ще се развият по метода, по който ние си представяме нещата. Но все пак, имаме информация, че изходите са били заключени. По принцип спешните изходи имат някаква отбрана, само че в случай че са били заключени по метод, който не разрешава използването им при евакуацията, това е доста значителен и непростителен пропуск ", безапелационен е оперативният асистент на основния секретар на Министерство на вътрешните работи.

" Тиражират се прекомерно доста тези 5000 $, които е взел единият от причинителите, някак си апропо минава фактът, че той е бил радикализиран през една от обществените мрежи и там е бил свикан да реализира този терористичен акт, което значи, че този човек е имал някаква база преди този момент да се случи. Тъй като съгласете се дали нас двамата някой може да ни радикализира по която и да е обществена мрежа. Но това са хора, които са от страни, в които е реализирано принуждение може би против тях, против техни фамилии, и те са извънредно податливи на такива радикални хрумвания. В последна сметка аз ги следих деликатно – доста е евентуално те да са работили под въздействието на някакви психотропни субстанции евентуално ".

Още акценти от изявлението на доктор Лъчезар Милушев четете скоро в секция " Интервю на Фокус ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР