Д-р Кристиян Иванов е специалист по вътрешни болести и инвазивна

...
Д-р Кристиян Иванов е специалист по вътрешни болести и инвазивна
Коментари Харесай

Експерт огласи най-ефикасния метод при миома, уголемена простата и хемороиди!

Д-р Кристиян Иванов е експерт по вътрешни заболявания и инвазивна кардиологогия в Комплексен онкологичен център, гр. Русе.
Завършва медицина през 1991 година в Медицински университет-Варна. Придобива компетентност вътрешни заболявания през 1997 година и специализира в Белгия. През 2010 година придобива компетентност инвазивна кардиология в Медицински университет-София.
Посещавал е разнообразни курсове за образование в направленията инвазивна, незабавна и интензивна кардиология у нас и в чужбина.
- Д-р Иванов, хирургията се развива с доста бързи темпове, само че ние, пациентите, постоянно се вълнуваме от така наречен по-неивазивни - неоперативни способи. Имат ли късмет пациентките с миома на матката да разчитат на такава терапия?
- Методът се назовава емболизация на миомния възел. Прилага се повече от 20 години, само че се оказва, че пациентите в България не знаят за него. Отлагат лекуването, тъй като се притесняват да се подложат на оперативно лекуване. Затова е хубаво пациентите да са осведомени, че в България се ползва извънредно щадящо и неинвазивно лекуване на миомните възли.
- На какви правила е учреден този способ?
- Миомата се храни от двете артерии, които кръвоснабдяват матката. Ние запушваме тези две артерии със специфични сфери, които вкарваме по кръвен път. Т.е., няма прорез, няма интервенция - влизаме през радиалната артерия на ръката с абокат. Така стигаме до маточната артерия с лидер, с микрокатетър и вкарваме специфични топченца, наречени микросфери в артерията. Те набъбват, запушват съда и преустановяват зареждането на миомния възел, който незабавно стартира да се свива и да понижава размера си. Имали сме миоми по 10-12 см в диаметър - това са огромни възли. И до към една година се свиват до 1-3 см. Но още през първите дни има някакво начално понижение. Не се постанова повторение на метода, процесът към този момент протича самичък.
- След като миомният възел се понижи до тези размери, постанова ли се някакво в допълнение лекуване за премахването му?
- Не, не се ползва повече никакво лекуване. Повечето дами имат такива дребни миомни възли, без да знаят за това, защото не им основават проблеми. Общо взето, този способ се ползва при дами преди менопауза, и то, когато имат недоволства. Защото, след менопаузата, по натурален път стартират да се свиват тези миомни възли, защото са хормонално подвластни.
- Какви признаци карат дамите да се подложат на процедурата?
- Най-честата причина е изобилното кървене отвън менструалния цикъл или доста продължен цикъл - по 10-15 дни, което води и до по-голяма кръвозагуба, мощни болки, натоварен запек, който се появява в резултат на прилепяне на ректума. Това са недоволства, които лимитират ежедневната интензивност на дамите.
- Крие ли опасности това нахлуване през артерията на ръката?
- Не, това е рутинна процедура, която се ползва и при коронарографията, да вземем за пример. Вече имаме насъбран задоволително опит в използването й. Неблагоприятните последици са да вземем за пример, че е допустимо да се появи синина на ръката, която изчезва след седмица. Но никога не приказваме за тежки затруднения, които могат да доведат до неработоспособност.
- Кои дами са предразположени към развиването на миомни възли? Могат ли да попречат на протичането на бременност да вземем за пример?
- Категорично, да. По-принцип, огромните миомни възли - над 5 см, пречат на естествената бременност или провокират прибързано раждане, спонтанни аборти, даже и неспособност за зачеване - в доста ранен етап от бременността настъпват спонтанни аборти. Имаме към този момент 2-3 случая с доста млади дами - едната беше на 29 година, които не са могли да имат деца. Бяха им предложили да им отстранят даже матката. При последната жена миомният възел беше 11 см. Приложихме й метода, изчака 7-8 месеца да се свие възелът, забременя и роди крепко детенце. Това беше първият случай в България на жена с толкоз огромна миома, която по-късно износи естествена бременност.
- Ако възелът не е огромен, може ли да се свие самичък или да изчезне изцяло?
- Това се случва доста рядко в случаите, когато се ползва хормонално лекуване. Но, тази терапия си има своите затруднения.
- Кои хормони провокират развиването на миомните възли?
- Това могат да бъдат всички яйчникови хормони - естрогени, прогестрогени. Те се командват от хипофизата. Ако има някакъв проблем с яйчниците или хипофизата, се развива дисбаланс със свръххормонална продукция и матката стартира да образува възли и кисти да вземем за пример по яйчниците, хипертрофия.
- След като приложите емболизацията, може ли още веднъж да се задейства миомният възел и да стартира да пораства?
- Много рядко може да се случи подобен рецидив - в 1-2% от случаите, в случай че се появи различен източник на кръвоснабдяване на възела. Артерията, която запушваме с емболизацията, в доста редки случаи разраства и стартира да го кръвоснабдява. Тя също е допустимо да бъде емболизирана по-късно, в случай че дамата има недоволства. Това към този момент се дължи на анатомични вариации. Но се случва при доста дребна част от пациентите.
- При кои други болести прилагате сполучливо метода?
- Абсолютно идентична е концепцията за използване на метода при уголемена простата и при хемороиди - запушват се двете артерии - отляво и отдясно, които зареждат надлежно простатата или хемороидалния възел. При уголемената простата се развива доброкачествено повишаване на тъканите, които стартират да притискат пикочния мехур и човек мъчно уринира, има понижена скорост на струята, развива се инфектиране. След като запушим артериите, тъканта, която не се храни, тъй като не се кръвоснабдява, стартира да се свива, както при миомния възел.
- Не е ли рисково за самия орган да се прекъсва снабдяването му с кръв?
- Не, тъй като ние единствено понижаваме кръвоснабдяването, не го прекъсваме напълно, с цел да се стигне до увреждане на органа. Освен това, микросферите след време се саморазтварят и изчезват - т.е., процесът е с лимитирано деяние.
Няма документиран случай до момента за развиване на некроза на простатата. Когато двата най-големи кръвоносни съда на простатата бъдат прекратени, тя се свива в друга степен при обособените пациенти, само че в такава степен, че се усъвършенства уринирането, скоростта на струята, изчезва паренето. Най-важното, което отличава този способ от ТУР-а, това е, че се резервира половата функционалност. При другите интервенции да вземем за пример, се визира свинктерът, който разделя простатата от пикочния мехур и се стига до затруднения - инконтиненция (неволно изпускане на урина). При емболизацията това затруднение се заобикаля, защото не се засягат близките органи и структури.
- Същият висок резултат на метода ли се реализира и в лекуването на хемороидите?
- Да, успеваемостта на лечението е също толкоз висока и при хемороидите. Те са уголемение на венозния плексис. Има артерия, която влива кръв в този венозен плексис, който, когато е уголемен, кръвта стартира да излиза отвън вените и се получава кръвотечение. С метода се понижава притокът на кръв към венозния плексус. Той се свива и стопира да пропуща кръв. Процесът продължава няколко месеца. От наблюденията на пациентите ни, сме открили, че хемороидите се свиват най-активно до шестия месец. Но след този интервал процесът продължава, въпреки и с по-бавни темпове - свиват се още малко до края на първата година. При някои хора и повече от една година, несъмнено. Това е безусловно самостоятелно.
- Лечението на всички тези болести с метода на емболизацията поема ли се от Здравната каса?
- Да, лекуването се организира по съответните клинични пътеки. Има разнообразни типове партикули (микросферите, топченцата, които се вкарват, с цел да запушат артериите), като Здравната каса реимбурсира най-евтините. Има и по-качествени, калибрирани партикули, които са по-скъпи и се доплащат - от порядъка на 200-300 лева Затова прилагаме по-скъпите по желание на пациента. Но, лечението може да се приложи и безусловно гратис.
- Какво съставляват микросферите?
- Направени са от особено вещество, което ги кара да набъбват, да се раздуват, да полепват по стените на съда, с цел да го запушат. По-малки са от 1 мм. Те не се отстраняват след въвеждането им, защото след време се стапят, саморазграждат се.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР