Д-р Красимир Вальов е на 55 години. Роден е в

...
Д-р Красимир Вальов е на 55 години. Роден е в
Коментари Харесай

Д-р Красимир Вальов: Скенерът в Онкото спасява хиляди...

Д-р Красимир Вальов е на 55 години. Роден е в Хасково, приключил медицина в Пловдив през 1989 година Получава специализация по Ортопедия и травматология във ВМА през 1996 година 3 години работи в Йемен, а от 1999-а е в структурите на ДКЦ " Пловдив ". Негов шеф е от 2004-та до юни 2015 година След това управлява КОЦ- Пловдив. Напуска по здравословни аргументи през декември 2016 година В момента е ординатор в ДКЦ " Пловдив ". През 2010 година пази магистратура по Здравен мениджмънт. През 2016-а е номиниран от РК на БЛС за Здравен управител на годината.  

Д-р Вальов, от " Господари на ефира " ви упрекват, че сте излезли в нескончаем болничен, с цел да възпрепятствате правораздаването. А в това време продължавате да преглеждате пациенти. Повдигнато ли ви е обвиняване и по какъв начин се развива обстановката към следствието против вас?  

- Разследването завърши и на 11 декември ми е повдигнато обвиняване.

Що се отнася до болничните ми, не поисквам на никого да преживее това, което ми се случи през последната година. Преживях тежко свадите към КОЦ и сполучливата оклеветяваща акция против мен. Понякога се чудя по какъв начин устоявам. Страдам от захарен диабет и хипертония, като проблемите се задълбочават. През януари претърпях две интервенции на краката. До тях се стигна след съществени затруднения в следствие на тежкостепенна венозна непълнота.

По кожата на краката ми се появиха строфични язви. Според лекуващите ме експерти всичко това, комбинирано с диабета, заплашва целостта на крайниците и нарушава качеството на живота ми. Не е изключено да се стигне до ампутация. Важно е да знаете, че за положението ми е известен прокурор Лефтеров от СГП, където се води следствието против мен. В същото време станах жертва на следващата операция от екипа на " Господари на ефира ".  

Какво тъкмо се случи?  

- Преди няколко седмици с мен се свърза жена, която се показа за щерка на моя пациентка. Поиска консултация с мен. Твърдеше, че има проблем с глезена. Настоя да я прегледам, като няколко пъти повтори, че има доверие единствено на мен. Отказвах, само че дамата, представяща се за Величка, не спря да ми звъни. На 27 февруари аз самият имах плануван обзор при сътрудници в ДКЦ " Пловдив " във връзка със болесттите си. Разбрах се с Величка да пристигна в кабинета, тъй като имах вяра, че в действителност е човек, който има потребност от помощ. Приех я за консултация, влезе и изясни от какво се оплаква. Не открих значителен проблем, само че взех решение да  изпиша рецепта. През цялото време в стаята бе и здравната сестра. В един миг на вратата се затропа и в кабинета ми нахлуха репортерът Дани Йорданов и оператор с камера. Веднага разбрах, че отново съм жертва на операция. Тези хора са подготвени да стигнат до дъно, с цел да ме съсипят.

Ако се поинтересувате повече, ще разберете, че ползата им към моята персона надали е единствено с цел да потвърдят, че съм неприятен човек и нарушавам законите. Аз персонално зървам доста по-дълбок предлог и той е обвързван с сполучливата работа на КОЦ-Пловдив през последните години. Окепазяването ми е единствено средство за реализиране на друга цел. С следващия капан най-вероятно целят да потвърдят, че се укривам от правораздаването и се върша на болен, а в това време работя. Това е жалка клевета. Използвам диалога с вас, с цел да кажа - не се опасявам от правораздаването и имам вяра в него. Адвокатът ми още тази седмица ще се свърже с прокурор Лефтеров и ще настояваме делото да стартира незабавно, макар моите потвърдени здравословни проблеми. Искам да изчистя името си и да сложа завършек на тези страдания и спекулации.  

Вие персонално по какъв начин преценявате работата си в КОЦ-Пловдив и чувствате ли някаква виновност за свадите към диспансера?  

- И по време на моето ръководство, и в този момент в КОЦ-Пловдив се работи извънредно професионално. Това демонстрират резултатите - както в медицински и човечен проект, по този начин и в стопански. Обвиненията против мен са за занемареност, каквато е и тезата на прокуратурата. Добре, дано поработим с обстоятелствата: от въвеждане в употреба на „ Модерен лъчетерапевтичен комплекс " през 2014 година в КОЦ имаше зала, предопределена за компютърно-аксиален томограф. Дълго време тя стоеше празна. В същото време, по мнението на личния състав и десетки одобрени експерти от България и чужбина, не бе естествено един от най-големите онкологични центрове в страната, обслужващ над 58 000 души годишно, да работи без личен скенер.

Освен това от април 2016 година НЗОК вкара нова клинична пътека №241.1 - „ Диагностични процедури за стадиране и оценка на лечебния отговор при пациенти със злокачествени солидни туморни и хематологични болести ”. За да работим по нея обаче, трябваше да имаме съответната техника. Със закупуването на въпросния скенер, към цената на който породи огромният скандал, от април 2016 - януари 2017 година в центъра са осъществени 2532 клинични пътеки №241.1. За всяка от тях Касата заплаща по 400 лева Тоест за девет месеца центърът  е усвоил по тази активност над 1 млн. лева, което е повече от цената на скенера. Освен това тази активност се разраства.

Преди да купим оборудването, КОЦ плащаше  сред 40 и 60 хиляди лева месечно за външни услуги. За каква занемареност може да се приказва, когато е направена инвестиция със период на откупуване по-малко от година? За сходни резултати всеки частен бизнес индивид единствено би мечтал. Ще повторя отново - през апарата месечно минават сред 180 и 200 души. Т.е. по клинична пътека 241.1 се заработват 80 000 лева, което прави 960 000 лева годишно. Оборудването се изплаща изцяло, което свидетелства за една сполучлива и обоснована инвестиция. Освен това парични потоци от порядъка на 750 000 лева, които изтичаха от лечебното заведение за така наречен „ външна услуга ”, са прекратени. Спестените от това средства могат да бъдат вложени в по-нататъшното развиване на КОЦ-Пловдив.

Другият резултат от закупуването на оборудването е чисто медицинският и хуманният. С доставката на скенера съкратихме листата на чакащите. Вие сами знаете при подозрения за онкологично заболяване какво значи пациентът да е в неопределеност 2-3 месеца. За резултата от лекуването това също е доста дълъг период. Та нали от това проучване зависи дали пациентът да бъде опериран, дали да стартира химиотерапия или лъчелечение. В този смисъл надали има естествен човек, който би оспорил нуждата КОЦ-Пловдив да закупи въпросния скенер.

Опонентите ви обаче настояват, че публичната поръчка не е извършена съгласно разпоредбите и че утвърдената цена на оборудването е мощно повишена?  

- Когато с сътрудниците от екипа анализирахме описаната нагоре обстановка, всички бяхме единомислещи, че КОЦ-Пловдив би трябвало в бърз порядък да закупи личен скенер. Между другото това се наложи и от направените по това време нови промени в нормативната база. На 17.05.2016 година в Държавен вестник бе оповестена Наредба №30 „ Стандарт по здравна онкология ”. В него се актуализираха главните условия към устройството и обезпечеността на структурите, осъществяващи действия компетентност „ Медицинска онкология ”. Имаше нови стандарти и за здравната инсталация.  

Съвсем настоящи условия се оформиха и при започване на 2017 година и подписания нов рамков контракт сред БЛС, Министерство на здравеопазването и НЗОК. Едно от главните условия бе от април 2017 година да няма „ листи на чакащи ” пациенти. Тоест листата на чакащите за скенер в КОЦ-Пловдив би трябвало да бъде „ стопена ” до април 2017 година В противоположен случай НЗОК може да откаже сключването на контракт с центъра. В тази връзка взехме решение да форсираме процедурата по закупуването на скенера.

След единомислещо решение на Медицински съвет взаимно със чиновниците от отдел „ Обществени поръчки ” и администрацията направихме изследване на цените. Това стана посредством в детайли разглеждане и разискване на уеб страницата на Регистър на АОП, непознати уеб сайтове за цени на тази инсталация - нова и „ реновирана ”, както и на разнообразни модели и техническите  им данни. На първо място взехме поради, че КОЦ-Пловдив има личен опит при придобиване на Компютърно аксиален томограф. Система за виртуална симулация с компютърен томограф (Toschiba) за лъчепланиране към този момент бе закупена през 2014 година за 1 070 400 лева с Данък добавена стойност. Трябва да се има поради, че той е от по-старо потомство и е 16-срезов.

Разгледани бяха сходни поръчки в регистъра на АОП. При нас имаше много особености на техническите данни, като година на произвеждане, модел, брой срезов, спомагателни механически данни. В устрема си да осигурим актуален и първокласен апарат, екипиран със програмен продукт за онкологични болести, взехме решение да заложим планирана цена сред 900 и 950 хиляди лева Средноаритметичната цена в РАОП на прегледаните процедури бе 1 188 337 лева без Данък добавена стойност, и то на по-стари модели апарати и с по-ниски параметри.   

Всички тези характерности и погасителен проект за инвестицията бяха изпратени до Община Пловдив. Общинският съвет даде зелена светлина за закупуване на нов 32-слайсов компютърен аксиален томограф с модул за онкологични болести, с планирана стойност до 950 000 лв. без Данък добавена стойност и утвърди оферти погасителен проект. В сходство с Решението на Принципала взех решение за разкриване на процедурата по Закон за обществените поръчки и в последна сметка скенерът бе закупен.

Той е произведен през 2016 година, екипиран е с неповторима стратегия за онкологични болести и е с огромна опция за софтуерно развиване - до 64- и 128-срезов. Оборудването оказва помощ за ранното разкриване на злокачествените болести на голям брой наши пациенти. Когато тези болести са лечими, на процедура с новата техника се съхраняват хиляди човешки животи. В този смисъл не усещам никаква виновност за стореното. Ако трябваше да вземам решение още веднъж, отново щях да заложа на същия избор, каквото и да приказват създателите на акцията против мен и КОЦ-Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР