Д-р Костадин Сотиров е председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари

...
Д-р Костадин Сотиров е председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари
Коментари Харесай

Шефът на пловдивските джипита: Добавката от 75 лв. за вакси...

Д-р Костадин Сотиров е ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област. Има кабинет като джипи в Белащица. През септември предходната година той бе отличен от РЗИ-Пловдив с грамота от здравното министерство за особени заслуги и съпричастност към имунизационната акция против COVID-19.

- Д-р Сотиров, по какъв начин оценявате сега равнището на имунизация? Увеличи ли се желанието за имунизация, откакто омикрон беше засечен и у нас?

- Желанието за имунизация е нараснало. Това се дължи на композиция от двете неща - на добавката от 75 лева за пенсионери при ваксиниране и на страха от заразяване с омикрон. На процедура новата коронавирусна вълна стартира. Предполагам, че както всяка вълна досега, и тази ще си продължи към месец и половина-два, след което още веднъж ще затихне. След това ще минат два-три чисти месеца, със спад на инфектираните, и още веднъж ще пристигна последваща вълна. Така протичат новите болести. Практически недоволствата са неразличими от тези на всяка друга зараза. Не става въпрос единствено от другите коронавирусни инфекции, а каквато и да е. Аз като общопрактикуващ доктор не мога да кажа дали при даден пациент става въпрос за някаква друга вирусна зараза, или за ковид, да не приказваме пък за това да се разграничи кой тъкмо вариант на коронавирус е. Това е неотличимо и се схваща единствено с тест.

- Финансовият тласък ли е най-ефикасен за пенсионерите, които се колебаеха дали да се имунизират?


- Добавката от 75 лв. се оказа стъпка в вярната посока. В началото, като чух, бях песимистично надъхан, само че не щеш ли има хора, които се имунизират поради това. Тази добавка от 75 лева повлия позитивно. Не в грандиозни размери, само че въпреки всичко. Нещо малко е по-добре от нищо. Би било добре подобен тласък да има освен за пенсионерите, само че и за по-младите. Също ще има резултат съгласно мен.

- Тъй като сме в сезона на грипа, има ли суматоха и комплициране у пациентите - тормозят ли се за всеки признак, който съответствува с тези на COVID-19?

- Към момента циркулира освен грип​ът. Има ги и другите вирусни инфекции -респираторни вируси, риновируси и така нататък Има и много пациенти, които идват с недоволства, като да вземем за пример мощна кашлица за дълъг интервал от време, а след това тестванията им за ковид са негативни. Така че сега вървят доста типове вируси, което затруднява лекарите. Съветът към хората е да носят маски и да се ваксинират. Няма друго какво да се направи, с цел да се предпазят.


- Стартът на имунизацията на деца от 5 до 12 години предизвика остра социална реакция. Много родители обявиха изрично, че няма да подложат малчуганите на имунизация. Изразиха опасения, че имунизацията може да е рискова за тях. Как ще коментирате?

- ​От изключителна значимост е децата да бъдат имунизирани. Вирусът търси група, която е неимунизирана, с цел да се внедри в нея и да се поддържа инфекцията. И циркулирайки в тази група, да се трансформира. Няма никакво значение хората от тази група на каква възраст са. Относно родителите, които декларират, че " няма да дадат децата си ". Те не желаят да ги дадат на имунизацията, само че ги дават с ненаситност на заболяването. Това е малко нелогична позиция - вместо да предпазиш детето си, да го обречеш да страда. Продължават теориите на конспирацията, в това число с чипирането и какво ли още не. Родителите обаче не би трябвало да се тормозят. Безопасността на имунизацията към този момент е потвърдена неведнъж при възрастните. Тестването върху децата беше, с цел да се види тъкмо каква доза е нужна. И то повече от икономическа позиция - в случай че е нужна по-малка доза, да не се харчат пари за по-висока. Това е повода. И дозата за възрастни да се приложи, тя няма да им навреди.

- Въпреки убежденията на лекарите за сигурността на имунизациите и на децата при имунизация, равнището на детска имунизация остава извънредно ниско. На какво се дължи това съгласно вас?


- Основно на тези теории на конспирацията и на терзания от страна на родителите, че има риск имунизацията да повреди детето им. Характерна линия за нас, българите, е, че ние сме чиста проба индивидуалисти. Мислим единствено и само за себе си. Това, че някой различен ще страда и ще почине, за нас няма значение. Докато ваксинирането, без значение тъкмо за каква съответна болест, е групова активност. От него има изгода единствено тогава, когато всички се включат. С ваксинирането се защищават безусловно всички. Човек се ваксинира не толкоз да отбрани личното си здраве, а да отбрани здравето на общността. Такова възприятие за общественост обаче при нас не съществува. Ние сме брутални индивидуалисти. Пренебрегваме страданието на останалите хора. Не ни интересува, че бихме могли да заразим някой различен, че той ще страда и е допустимо да почине.

Свързани вести Пловдивчани желаят бустерна доза ваксина след празниците ВИДЕО/СНИМКИ
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР