Д-р Константин Тренчев е основателят на синдиката КТ "Подкрепа", негов

...
Д-р Константин Тренчев е основателят на синдиката КТ "Подкрепа", негов
Коментари Харесай

Д-р Константин Тренчев пред novini.bg: Повечето българи не умеят да са благодарни никому

Д-р Константин Тренчев е създателят на синдиката КТ "Подкрепа ", негов почетен президент. Завършил е медицина, занимава се интензивно с научна активност. Той е един от основателите, бащите на Съюз на демократичните сили - обединението от партии, почнали първи дейности за промяна на системата преди 30 години. Навръх Световният ден на здравето и професионалин празник на лекари, медсестри, фармацевти и др.здравни експерти, го потърсих за коментар на въпросите - за какво здравната система не бе изменена през така наречен "демократичен преход " и до през днешния ден тя е болна и буксува и се върти в обаян кръг? Какъв е празникът на здравните служащи на 7 април т.г. у нас, когато честват сътрудниците им по целия свят? Защо не всички българи не умеят да демонстрират благодарност и признателност към лекарите - своите спасители в условия на пандемия?

Седми април тази година е в миг на голямо тестване за цялото човечество, тъй че лекарите са на своя пост и по никакъв начин не им е до празнуване. Надявам се това да помогне мнозина да се замислят за тази специалност, която макар "демократичните процеси " у нас през последните 3 десетилетия отново не зае своето уместно почтено място в обществото ни.

Здравеопазването у нас не е подредено по функционален метод, за жалост.

Но виновност по тази причина носят политиците, които трансфораха лечебните заведения в търговски сдружения, насочени най-вече към печалбарство. Кризата в този момент единствено демонстрира, че много неща от нашето минало са правени функционално по-добре, в сравнение с ние, в последните 30-тина години направихме. Много ме боли да направя тази констатация тъкмо аз, който дадох толкоз години от живота си за промяна на тоталитарния режим, даже и в ареста съм лежал по тази причина, само че горчивата равносметка истината през днешния ден сочат тъкмо това.

Неуважението към тази специалност в обществото е потресно.

Знаете какъв брой лекари са нападани и пребивани всяка година. Надявам се в този момент, по време на тази всеобща болест, всички тези хора да проумеят, че без лекарското съсловие, просто няма накъде да се върви. Във всички естествени общества, лекарското съсловие е едно от най-ценните и уважавани. Политиците и публицистите не могат да лекуват хората, макар че непрекъснато се вършат, че доста схващат и знаят. Надявам се в бъдеще тази специалност да бъде оценена по достолепие и да заеме своето уместно място и у нас, както е навсякъде.

Концепцията за опазването на здравето ни не е съответна,според мен.

Тя е надълбоко сбъркана. Заплащането на здравните служащи е унизително ниско, заради което доста от тях се отвориха на измами и към този момент дотам се надписва и се търсят малки врати за повече приходи, че хората ги възприемат най-вече като търгаши. Това е порочно държание. Заплатите на лекарите и сестрите би трябвало да са високи, а контролът на тяхната активност, мощно повишен. Когато някой сътрудник се издъни, да му се лишават лекарските права и след това да върви където ще. Не е естествена система, която принуждава своите лекари и сестри да търсят способи за обогатяване, които нормално са посредством незаконни дейности. Самият логаритъм на опазването на здравето у нас, е сгрешен. Навсякъде в напредналите страни лекарите са на върха на междинната класа.

Българинът не е, не умее да е признателен на никого.

Затова всички ще поносим последици. Неблагодарността не е оповестена за смъртен грях, само че преди време един сътрудник беше писал до папата да признае за 8-ми смъртен грях неблагодарността. Ние не сме признателни хора, все си мислим, че сме наясно с всичко и можем по-добре от всеки различен да свършим нещо. Така я караме от епохи, народопсихология е.
Въпреки всичко аз се надявам нашето общество след време по този начин да се промени, че лекарите да заемат своето почтено място. Това поисквам точно на празника ни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР