Д-р Жеко Найчов завършва медицина в София през 2006 г.

...
Д-р Жеко Найчов завършва медицина в София през 2006 г.
Коментари Харесай

Д-р Жеко Найчов разкри кой е вълшебният лек за сърцето

Д-р Жеко Найчов приключва медицина в София през 2006 година Постъпва на работа като ординатор в клиниката по сърдечна и съдова хирургия на МБАЛ " Лозенец ", където работи и до през днешния ден. През 2009 година отпътува за Япония като постоянен докторант в катедрата по хирургия към Хирошимския университет, където пази докторска степен. След завръщането си в България през 2013 година става хоноруван помощник към катедрата по хирургия към Медицинския факултет на Софийски университет " Св. Климент Охридски ". Участва в разнообразни просветителни и научни планове в България и чужбина. Извън региона на хирургията научните му ползи са свързани с проучвания върху лечебните благоприятни условия на разнообразни лекарствени растения.

Всяка седмица доктор Найчов дава отговор на въпросите на читателите на " Стандарт ".

Но не прекалявайте - това също е рисково
Темата за физическото натоварване е толкоз значима и всеобхватна, че захващайки се с тази публикация се усещам по този начин, като че ли би трябвало да ви описвам за изгодата от това да се храните, да пиете вода или да спите задоволително. Човешкото тяло е планувано да се движи и в случай че не го прави в рационални граници, това неизбежно води до съществени здравословни проблеми.

Нека да стартираме от това какво съставлява придвижването. Мускулите ни се редуцират и отпускат под контрола на нашето схващане и тялото се реалокира по мечтан от нас метод. Оттук незабавно можем да си извлечем главните съставни елементи на двигателната интензивност: нервна система, мускули, стави и кости. Всеки от тях се тренира и усъвършенства при постоянно спортуване.

Нервната система усъвършенства контрола си върху мускулите. Те от своя страна получават повече мощ, експедитивност, устойчивост и тонус, с което стават и по-малко податливи на контузии.
Ставните структури се заздравяват
Хрущялът при естествени условия не е кръвоснабден, тъй че единственият метод да се храни е посредством дозираното прилепяне и разпределяне, което се случва по време на придвижване. Всъщност, най-елементарният метод да съсипете една става е, когато я обездвижите за дълго време. Всеки човек, който е чупил кост и е бил гипсиран знае, че след свалянето на гипсовата превръзка има мъчителен проблем със ставите, които са били шинирани.

Натоварването прави костите по-здрави като покачва тяхната компактност. Това ги защищава от неизбежно настъпващата с възрастта остеопороза.

За да може придвижването да се реализира, до мускулите би трябвало да доближават хранителни субстанции и О2, които се доставят от сърдечносъдовата система. Следователно, натоварвайки мускулите си, вие упражнявате освен тях, само че и сърцето. Нуждата от О2 пък води до
възстановяване на функционалностите и на дихателната система
Необходимостта от хранителни субстанции и сила води до ускорение на метаболизма.

Почти няма аспект от главните витални функционалности, който да не се окаже удобно повлиян от физическите извършения. Спокойно можем да твърдим, че самият живот е придвижване.

Невъзможно ми е да се сетя за публикувано хронично заболяване, при което положението на пациента да не се усъвършенства с прибавяне на повече придвижване в всекидневието му. Когато е болен, човек от време на време не може да се движи заради естеството на своето страдалчество, само че няма случай, в който да не би трябвало да се движи. Може да е напълно малко, може да е точно премерено, само че постоянно се предлага и постоянно оказва помощ.

Световната статистика демонстрира недвусмислено, че причина номер едно за гибел в модерните общества са сърдечносъдовите болести. Единственото изключение е Япония, където заради изцяло по-здравословния метод на живот, онкологичните болести съумяват да изпреварят сърдечносъдовите произшествия. Като човек живял там, мога да ви кажа, че когато и да е на денонощието и при всевъзможни климатични условия, аз съм виждал по улиците
хора, тичащи за здраве
Пък за необятната приложимост на велосипеда да не приказваме. Дори началникът на клиниката, в която специализирах, идваше на работа с колело.

Редовното физическо натоварване усъвършенства работата на сърцето. То стартира да бие по-бавно, като освен това работата му става по-ефективна. Освен това, доста по-бързо и съответно реагира на изменящите се потребности на тялото. Това се дължи с изключение на на удобни промени в самото сърце, също по този начин и на по-добре тренираната благодарение на физическото натоварване вегетативна нервна система.

Периферното съдово противодействие пада. Това е значим детайл от поддържането на здравословно артериално налягане, който се реализира за сметка на отварящите се капиляри в мускулите, а също по този начин и на образуването на нови такива. При хора, които неотдавна са почнали да демонстрират признаци на артериална хипертония, подобряването на двигателния режим може даже да анулира използването на медикаменти, изключително в случай че повода за нарасналото налягане е на основа на стрес или затлъстяване. Премерете си кръвното незабавно след подготовка. Ще останете сюрпризирани.

Подобряването на метаболизма се показва в това, че мускулите изразходват повече сила. Това води до повишение на главната обмяна на организма. Сиреч, изгаряме повече калории даже когато сега не спортуваме. Мой другар ми е споделял следната мисъл, с която съм изцяло склонен: " Спортувам толкоз доста, с цел да мога да хапвам каквото си желая ".
Мускулите имат особената привилегия
да усвояват кръвната захар както по подвластен, по този начин и по самостоятелен от инсулина метод. Много пациенти с нарушен глюкозен толеранс, преддиабетни положения и даже начален диабет втори вид могат на практика да се излекуват, в случай че стартират да се движат повече и съумеят да понижат телесното си тегло.

След като изредихме всички тези изгоди, дано въпреки всичко да напомним, че дозата прави отровата. Темата за придвижването не е изключение от това предписание. И то, както всичко друго, си има своите отровни дози. Ето някои нездравословни резултати от несъразмерното и дълготрайно натоварване. Преди всичко друго се повреждат ставите. Те за жалост не регенерират. Изтърканият ставен хрущял си остава подобен вечно. Измененията в сърцето могат да преминат границите на потребното физиологично увеличаване и това да докара до проблеми. Рискът от травми също не трябва да се подценява.

Между другото, двете крайности във връзка с придвижването могат да доведат до едни и същи затруднения. Обездвижването води до затлъстяване, което от своя страна също предизвиква изхабяване на ставите, патологично увеличаване на сърцето и нараснал риск от травми. Така че, спазвайте златната среда.

Сега остана да изберем какво да вършим. Ами, дано се движим. Не е чак толкоз мъчно. С това не ви споделям да отидете незабавно до най-близката фитнес зала, да си купите карта за пет години напред и да наемете инструктор. Можете и това да извършите, в случай че преследвате някакви характерни цели. Но несъмнено не съм го имал мислено пишейки тези редове. По-скоро се постарайте да включите умишлено придвижването като част от метода ви на живот.
Ползвайте стълбището вместо асансьора
Отидете до магазина пеш, вместо с колата. Или дори се разходете до някой по-отдалечен магазин, в който има стока, която харесвате повече от наличната в по-близкия. Излезте из квартала, когато е хубаво времето. Тичайте в парка. През почивните дни отидете за най-малко няколко часа до близката планина. България е благословена с това, че в която и точка да се намирате, постоянно има комфортна планина наоколо.

На работното си място, изключително в случай че сте на бюро, организирайте активността си по този начин, че да седите на стола за към час, след което станете, протегнете се и се разтъпчете.

Правете извършения вкъщи. Вече никой не може да извинява своя мързел с " не знам какво да върша " или " нямам време ". Интернет е цялостен с най-разнообразни хрумвания, доста от които съставляват подготвени комплекси от извършения, отнемащи не повече от половин час. Ако нямате опция да отделите половин час дневно за нещо такова, значи в действителност имате проблем, само че от друго естество. По-скоро би трябвало да разтоварите всекидневието си.

Не знаете кои извършения са положителни? Попитайте някого, който знае. Пък и в последна сметка, даже да подскачате на едно място и да пляскате с ръце над главата е по-добре, в сравнение с да прекарате същото време пред тв приемника, прегърнали купа с чипс и халба с бира.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР