Д-р Изабела Генова, д-р Кирилка Младенова и д-р Наталия Берберова-Бухова

...
Д-р Изабела Генова, д-р Кирилка Младенова и д-р Наталия Берберова-Бухова
Коментари Харесай

Tри българки учени получиха награда от по 5000 евро за проекти с глобално значение

Д-р Изабела Генова, доктор Кирилка Младенова и доктор Наталия Берберова-Бухова са тазгодишните носителки на националната стипендия „ За дамите в науката “ за България. Престижното отличие им бе присъдено за техни научни планове с световно значение на публична гала в Софийски университет „ Св. Климент Охридски “ през днешния ден, 10 ноември, Световен ден на науката за мир и развиване.

Почетен посетител на събитието бе госпожа Илияна Йотова, вицепрезидент на България, а госпожа Ирина Бокова, общоприет шеф на ЮНЕСКО, изпрати приветствен адрес, като специфичен жест към българското издание на стипендиантската стратегия. „ Светът има потребност от просвета, с цел да прогресира, а през годините българите са се потвърдили като едни от най-светлите мозъци на научната сцена “, съобщи госпожа Бокова в адреса си.

Стипендиите „ За дамите в науката “ се отпускат всяка година от L'Oréal и ЮНЕСКО на млади дами учени и имат за цел да поддържат тяхната научноизследователска кариера. Трите победителки тази година бяха отличени за своите новаторски планове с премия от по 5000 евро.

Проектът, с който доктор Изабела Генова впечатли журито на програмата, цели откриването на нови екологосъобразни различни източници на сила и създаване на устойчиви енергийни системи. Голяма част от проучванията си тя ще организира в Института по органична химия на Българска академия на науките, където е помощник от няколко години. Интересен факт е и, че доктор Генова, на 29 години, е най-младата стипендиантка по програмата в България.



Д-р Изабела Генова – носителка на националната стипендия „ За дамите в науката “ за България, помощник в Института по органична химия на Българска академия на науките

Проектът на доктор Кирилка Младенова включва задълбочено проучване на белтъка човешки бестрофин 1, а разновидности в гена, който кодира този белтък, водят до прогресивно понижаване на зрението и слепота. Научната тематика е обект на интерес за доктор Младенова още от бакалавърските й години. В момента тя е основен помощник в Биологическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “, Катедра „ Биохимия “.



Д-р Кирилка Младенова – носителка на националната стипендия „ За дамите в науката “ за България, основен помощник в Биологическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “, Катедра „ Биохимия “;

Проектът, с който доктор Наталия Берберова-Бухова завоюва стипендията „ За дамите в науката “, е с фокус върху изобретяването на нова среда за запаметяване на информация, която ще е с доста по-голям потенциал от наличните на пазара сега. В основата на плана е потреблението на наночастици. Той ще бъде осъществен в Института по оптически материали и технологии на Българска академия на науките, в който доктор Берберова-Бухова е основен помощник.



:Д-р Наталия Берберова-Бухова – носителка на националната стипендия „ За дамите в науката “ за България, основен помощник в Института по оптически материали и технологии на Българска академия на науките.

Тази година програмата „ За дамите в науката “ се организира за 7-и следващ път в България в партньорство сред L'Oréal България, СУ „ Св. Климент Охридски “ и Националната комисия за ЮНЕСКО – България.

„ Изминаха 7 години, откогато стартирахме програмата в България, и съвсем 20 години от основаването й в международен проект. През тези 20 години L'Oreal и ЮНЕСКО съумяха да развият неповторима по своите размери, полезности и влияние самодейност, която въодушеви появяването на ново потомство дами учени, “ сподели Бриджит Стрелър, общоприет управител на L'Oréal България, по време на церемонията за награждаването на тазгодишните стипендиантки.

Събитието бе почетено от редица публични лица и висши представители на научната общественост, измежду които Деница Сачева – заместник-министър на образованието и науката, Албена Атанасова – заместител кмет на Столична община по направление „ Социални действия и интеграция на хора с увреждания “, Дончо Барбалов – заместител кмет на Столична община направление „ Финанси и стопанска активност “, Милена Дамянова – шеф на Дирекция „ Наука “ към МОН, проф. Евдокия Пашева – основен теоретичен секретар на Българска академия на науките, проф. дтн инж. Георги Михов – ректор на ТУ-София. Поздравителни адреси към дамите учени бяха получени и от Лиляна Павлова, министър на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018, както и доцент Елиза Стефанова – зам.-ректор на СУ „ Св. Климент Охридски “.

Новото осмо издание на „ За дамите в науката “ следва да стартира след няколко седмици с отваряне на приема на кандидатури за 2018 година в търсене на най-хубавите научни гении измежду българките.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР