Д-р Ивелина Гецова е кмет на община Лясковец от 2011

...
Д-р Ивелина Гецова е кмет на община Лясковец от 2011
Коментари Харесай

Кметът на Лясковец: Сменяме приоритетите според желанието на гражданите

Д-р Ивелина Гецова е кмет на община Лясковец от 2011 година Завършила е висшия мединицски институт в Плевен и „ Здравен мениджмънт “ в Стопанска академия – Свищов. През 1999-2003 година също е била кмет на Лясковец. Била е и общински консултант.
Г-жо Гецова, преди дни сте упълномощили ремонт на улици, пътища и тротоари в общината. Какво е положението на пътната мрежа като цяло?
Да, подписахме контракта с компанията, спечелила публичната поръчка. Състоянието на пътната инфраструктура е такова, каквото е във всяка една община - с нужди за ремонт. Ние сме планували съществени поправки на четири улици в гр. Лясковец и настоящи поправки на общинските пътища и уличната мрежа в обитаемоте места. Договорът с компанията ( " Пътни градежи - Велико Търново " - б.р.) е подписан, сега приготвяме графиците за работа - с кои улици да стартират на първо време съгласно положението им.
В процедура сте за избор на реализатор за ремонт на две църкви - " Св. Атанас " и " Св. Параскева ". Как им осигурихте финансирането?
Едната се финансира със средства по " Бедствия и повреди ". Имаше случай преди време - значителни превалявания и мощно снеготопене, част от оградната мрежа и подпорната стена до църквата „ Св. Атанас “ бяха паднали. Изготвен беше план, с цел да се стабилизира положението на парцела. Кандидатствахме и бяхме утвърдени от Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне. Другата черква е обезпечена с разпореждане на Министерския съвет.
Справка в уеб страницата на МФ сочи, че сте измежду финансово дисциплинираните общини. Имате проблем единствено с един индикатор - просрочени отговорности. Как са зародили?
По закон под финансово наблюдаване са общините, които имат проблем с повече от три индикатора. Ние бяхме по този начин преди години. Приехме стратегия за финансова стабилизация, приложили сме я, подобрихме си финансовото положение. Остана ни единствено един от индикаторите - за просрочия. Проблемът е по отношение на опцията за събираемост на приходите. Хората не заплащат постоянно данъчните си отговорности. Ние прилагаме системата на наложително събиране след избран период - както законът го изисква. Събираме ги малко по малко, само че средствата са незадоволителни и данъкоплатецът като закъснее със своите заплащания, изпадаме в избрани положения на закъснели заплащания и от наша страна. Ние сме приели годишен проект за компенсиране на тези закъснения и го изпълняваме.
Заради просрочията запорират ли сметката на общината?
Не.
Нямате съборена социална поръчка до момента. Със личен потенциал или с външни консултанти работите?
Работим с екип на общината, които към този момент в годините натрупаха опит. Прецизни сме, изпълняваме закона, прецизни сме към избора на реализатор, към документите и към нашите отговорници. Стараем се да няма мотиви за обжалване и блокиране на публичните поръчки.
Важните планове, които изпълнявате все още?
Изпълняваме плана, финансиран от Програмата за развиване на селските региони - ремонт на читалището в гр. Лясковец. Получихме финансиране за една от спортните площадки. Предстои да обявим социална поръчка за избор на реализатор. Двете църкви следва да ги договорим и предстоят техните поправки. Имаме финансиран план по " Красива България ". Предстои да обявим социална поръчка и за ремонт на здания общинска благосъстоятелност с бюджетни средства. Вие споменахте за ремонта на улици и пътища, който е за немалка стойност - 1,5 млн. лева Работим по цели и по нужда съгласно това, което жителите са ни основали като дневен ред.
Най-важната задача, която сте си сложили до края на мандата?
Аз не ги градирам като най-важни. Всички задания са значими за нас. Само сменяме целите съгласно желанието на жителите. Ако даден проблем е наболял все още в по-голяма степен, гледаме да го решаваме навреме. Иначе настоящата работа си върви по този начин, както сме я възнамерявали в границите на финансовата година и на поетите задължения в границите на мандата. Очакваме да стартираме реализирането и на един план по трансгранично съдействие с Румъния, за който сме подписали контракт.
Какво касае той?
Рехабилитация и реконструкции на зони, ситуирани в гр. Лясковец и едно от селата.
Бизнесът и работната ръка в каква обстановка се намират?
За наша наслада вложителите си харесват нашата община. Имаме огромен интерес от бизнеса да ситуират свои бази, заводи и цехове на територията на общината. Вече сме затруднени да осигурим работна ръка. Имат свободни места. Община Лясковец е с равнище на безработица по-ниско от междинното за страната. От тази позиция сме спокойни.
Всъщност кое притегля бизнеса?
Макар и да звучи нескромно, мисля, че администрацията ни е основала положителни условия за работа с бизнеса. Сведена до най-малко администрация, бързи отговори, бързо разглеждане на документите. Процедурите, които зависят от общината, вървят без проблеми. Все още имаме атрактивни терени, които са изнесени на пазара и които съставляват интерес. Стриктни сме към вложителите - да не минават единствено на равнище покупко-продажба и след това да стоят неосъществени. Общо взето гледаме да е интензивно работещ бизнес и като се купи парцел, да осъществена активността.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР