Д-р Ивелина Борисова е съдов хирург с над 10 годишен

...
Д-р Ивелина Борисова е съдов хирург с над 10 годишен
Коментари Харесай

Новият ръководител на отделението по съдова хирургия в Сърце и Мозък залага на профилактиката в борбата с периферните съдови усложнения

Д-р Ивелина Борисова е съдов хирург с над 10 годишен опит. Тя завежда отделението по " Съдова хирургия " във

Д-р Борисова, този понеделник стартирахте акция за безвъзмездни прегледи, ориентирани към пациенти с дълготраен захарен диабет тип2. Разкажете ни повече!

Целевата група са пациенти с дълготраен захарен диабет вид 2 на инжекционно лекуване с инсулин или на друга медикаментозна терапия, пациенти с недоволства от отмалялост на долните крака, тръпнене, изстиване на стъпалата, поява на мъчно зарастващи рани. За страдание, огромна част от тези пациенти търсят експерт с огромно забавяне, когато към този момент са налице исхемия на крайника, гангрена или инфекции. Затова акцията за предварителна защита на затрудненията от захарен диабет вид 2 е извънредно значима.

С какво се характеризира предварителната защита на съдови болести?

Съдовите болести са социалнозначими, така постоянно водят до трайна инвалидизация при неправилни диагностициране и лекуване. Затова е значимо първо да се отстрани въздействието на рисковите фактори, като за съдовата патология най-важно е прекъсването на тютюнопушенето, редуцирането на тежестта, включването на повече физическа интензивност в всекидневието, както и поддържането на естествени стойности на артериалното налягане и кръвната захар при диабетици. Важно е да споменем и нуждата от профилактични прегледи при съдовия хирург, изключително при пациенти с рискови фактори и над 60 годишна възраст, тъй като всяко заболяване, хванато в точния момент, се лекува доста по-безболезнено за самият пациент и води до доста по-малко затруднения.

Какво възпламени интереса Ви към съдовата хирургия?

Още от момента, когато започнах да последвам медицина, знаех, че желая да се занимавам с хирургия. А за какво тъкмо съдова хирургия? Хареса ми това, че тя е сложна – съдове има на всички места в човешкото тяло, а също така ние лекуваме и артериално, и венозно болните, т.е. не остава част от тялото, която да не е в нашия обсег. Това надлежно е обвързвано с доста провокации и взимане на бързи и своевременни решения, което прави работата доста завладяваща и динамична.

Защо избрахте " Сърце и Мозък " Бургас?

Лекар с опит и познания избира болница, която му дава благоприятни условия за развиване, придобиване на познания и умения, работа в мултидисциплинарен екип – това се среща на доста малко места в страната, а бих споделила и отвън нея. Привлече ме това, че тук може да се реализира цялостно и модерно лекуване на целия набор от съдова патология. Тук няма „ не “! Винаги намираме метод да помогнем на нашите пациенти.

С какво се отличава вашето поделение по съдова хирургия?

Отделението разполага с 30 кревати, три зали – една напълно операционна, една ендоваскуларна и една хибридна, в която могат да се комбинират двата метода на лекуване. Екипът ни е млад, само че чудесно дипломиран, с подготвен и доста деликатен личен състав. Обръщаме особено внимание на връзката лекар-пациент – всеки пациент би трябвало да получава самостоятелна грижа, с отговорност и схващане. Много пациенти, които са върнати от други лечебни заведения, при нас намират опция за възобновяване на кръвоснабдяването и функционалността на засегнатите крака. Така понижаваме % на неработоспособност и покачваме качеството на живота им. В други болнични заведения пациентът бива локален от една зала в друга, до момента в който при нас лекуването се прави на едно и също място от началото до края, което способства както за комфорта на болния, по този начин и за по-доброто и сложно лекуване. Всичко това е допустимо поради съществуването на модерна инсталация и съвременен метод на работа, с каквито не могат да се похвалят огромна част от лечебните заведения в България.

Моля, разкажете ни за ежедневната си работа в съдовото поделение.

В нашето поделение лекуваме всеки един аспект, обвързван със съдовата патология. От незабавните пациенти със заплашен от ампутация крак до плановите заболели с оплакваниq, неналагащи незабавни намеси. Имаме подготвеност и опция да лекуваме съдови контузии, пациенти с диабетни затруднение от съдов генезис, венозна патология от всякъв вид, несъмнено не оставяме на назад във времето и хората на хемодиализа, които се нуждаят от регулярни грижи. Поставяме непрекъснати катетри, конструираме А-V фистули. Прилагаме отворени, ендоваскуларни и хибридни способи на лекуване на артериалните болести.

Какви са най-честите недоволства на пациентите?

При нас се лекуват пациенти както с артериална, по този начин и с венозна патология. Това, което ми прави изключително усещане, е че все по-често ни търсят пациенти, които са лежали в други лечебни заведения, заради една или друга причина казусът им не е бил решен и те се обръщат към нас с вяра да им помогнем. Най-голямата премия за нас е, когато пациентите ни си потеглят с усмивка на разположение, загърбили проблем, който ги е мъчил от години, и който най-сетне е решен.

Какво Ви следва?

Ежедневна работа в името на нашите пациенти, непрекъснати старания, в това число посредством издание на широкодостъпни осведомителни материали, за предварителната защита и профилактика на периферните съдови затруднения. Вече е планувана и идната ни акция за следене на пациенти с аневризми на абдоминалната аорта.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР