Д-р Ивайло Станков завършва Медицински университет - Варна през 2020

...
Д-р Ивайло Станков завършва Медицински университет - Варна през 2020
Коментари Харесай

Д-р Ивайло Станков: Медицината е като жив организъм - еволюира почти всекидневно

Д-р Ивайло Станков приключва Медицински университет - Варна през 2020 година, като по време на студентството си от трети курс е доброволец в Отделение по образна диагностика на УМБАЛ " Света Марина " – Варна.

След дипломиране стартира специализация по образна диагностика в УМБАЛ " Свети Иван Рилски " – София (до 2022 г).

В момента е лекар-специализант в Отделението по ядрена медицина на УМБАЛ " Софиямед ".

Участва в организацията на XVIII конгрес на Българската асоциация по радиология през 2019 година във Варна. Получава стипендия за European Congress of Radiology - ECR 2022 година по план „ Invest in the Youth “. Има ползи в региона на тераностиката, диагностиката с РЕТ/СТ и образната диагностика. 

Д-р Станков, какво място заемат ядрените способи в лекуването на рака, кои са техните преимущества?

Към онкологичните болести би трябвало да се подходи с извънредно внимание и точност във връзка с лекуването, което постоянно е сложно и самостоятелно. Екипната работа сред сътрудници от разнообразни специалности е основен миг за взимане на най-успешната пълководец

Към онкологичните болести би трябвало да се подходи с извънредно внимание и точност по отия, основана на историята на болестта, стадиране/рестадиране и съпътстващите болести. В медицината има няколко образни метода, като всеки един от тях има своите преимущества и ограничавания, заради тази причина те са взаимно допълващи.

РЕТ/СТ е хибридно нагледно проучване, съчетаващо компютърна томография и метаболитен облик от РЕТ частта. Използват се разнообразни радиофармацевтици, като най-широко публикувания в международен мащаб е 18F-FDG. Радиофармацевтикът се „ натрупва “ по-интензивно в кафези с изразен глюкозен метаболизъм.

Високата метаболитна интензивност е присъща за злокачествените кафези, което е основно при РЕТ/СТ проучването. То има две съществени преимущества пред другите способи заради обстоятелството, че нуклеарно-медицинското проучване е целотелесно и дава информация за локализация и метаболитната интензивност на първичния израстък и вторичните лезии с висока сензитивност. Това го прави подобаващ за обмисляне на лъчелечение, стадиране, рестадиране, следене и оценка на лечебния отговор. Изследването е уместно и при пациенти с диагностициран вторично дисеминиран онкологичен развой за определяне на първичното огнище.

Как еволюира тази област на медицината през последните години и десетилетия?

Медицината е като жив организъм – еволюира съвсем ежедневно. Непрекъснато се появяват нови изследвания, публикации и лекарствени артикули. Както всяка една компетентност, по този начин и ядрената медицина има своя огромен скок в развиването си през последните 20 години. Според мен специалността още не е приключила “скока ”, защото ежемесечно четем за новооткрити радиофармацевтици за диагностика и лекуване на разнообразни злокачествени болести, множеството от които са в тестови етап. Смятам, че с изключение на за диагностика ядрената медицина напредва бързо и в посока лекуване на разнообразни онкологични болести чрез радиофармацевтици.

Отделението по ядрена медицина в УМБАЛ „ Софиямед “ разполага с извънредно съвременна инсталация, какви пациенти идват най-често тук? При кои ракови локализации най-често се ползват тези способи?

Да, по този начин е, техниката в отделението по ядрена медицина на „ Софиямед “ е последно потомство, което улеснява работния развой. Радвам се, че екипът ни е млад, стимулиран и задоволително квалифициран и подготвен за работа с апаратурата, тъй като по този начин не се губи от капацитета й. Пациентите най-често са обезпокоени за положението си и какви ще бъдат резултатите, по тази причина при престоя им в отделението целият екип се стреми да обезпечи професионални медицински грижи, успокоение и уют. РЕТ/СТ проучването с 18F-FDG се употребява при съвсем всички неопластични процеси и тяхната локализация с някои ограничавания, като да вземем за пример централната нервна система, където златен стандарт си остава магнитно-резонансната томография. Както означих, другите образни способи имат своите преимущества и дефекти, по тази причина те са взаимно допълващи.

Не доста прочут факт е, че ядрената медицина има в обсега си и доброкачествени болести. Разкажете в резюме в кои случаи от този тип може да се ползват нуклеарномедицинските способи?

Доброкачествените болести са един не доста огромен дял от нашата компетентност и постоянно са обект на стандартната ядрена медицина. Изследването 18F-FDG РЕТ/СТ може да се приложи за доказване на жизнен миокард, неразбираеми фебрилни положения, деменции, васкулити и други

Какво включва подготовката на пациентите, на които следва проучване с радиофармацевтика 18F-FDG?

Този радиофармацевтик съставлява минимално количество глюкоза маркирана с радиоизотоп 18F. За да има вярно и отмерено систематизиране на веществото в тялото след инжектиране, кръвната захар не би трябвало да е над избрани стойности. По тази причина една от най-важните стъпки за провеждането на проучването е вярната подготовка. Есенциално тя включва нисковъглехидратна диета 24 часа преди проучването, без храна и захарни питиета последните 6 часа директно преди избрания час. Приема на вода е без ограничавания. По-подробна информация за подготовката може да се откри в уеб страницата на „ Софиямед “ и на място при складиране на документи в отделението.

В какви посоки ще се развива отделението в по-близка и в по-далечна вероятност?

Нуклеарната медицина е бързо разрастваща се компетентност с непрестанно рационализиране и въвеждане на нови радиофармацевтици с висока специфика за диагностика и терапия. В този ред на мисли отделението е с упоритости за развиване във всички посоки и непрекъснатото повишение на квалификацията на екипа.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР