Д-р инж. Лазарина Герова, остана последния мохикан на фронта за

...
Д-р инж. Лазарина Герова, остана последния мохикан на фронта за
Коментари Харесай

Д-р инж. Лазарина Герова с ексклузивни разкрития пред БЛИЦ с какви боклуци ни "убиват" веригите магазини и защо ядем "отровата" на Европа

Д-р инж. Лазарина Герова, остана последния мохикан на фронта за надзор върху храните. Тя е квалифициран специалист за химически разбор върху нездравословните наличия в това, което ядем всеки ден.

- Госпожо Герова, за какво породи казуса с двойния стандарт на едни и същи храни - положителни артикули за Запада и ниско качество за Източните страни?
- Специално у нас и производителите и търговците взеха решение, че закриването на лабораториите по места ще им спести разноски. Ще им спести и време да чакат резултатите за своето произвеждане. Контролните органи престанаха да желаят от търговеца документ за нитратно наличие в зеленчуците. Контролът беше анулиран от Министерство на здравеопазването. Търговецът в този момент самичък дава отговор за производството си. Разчита се на неговата съвест. Да, но не! Давам образец: донесоха ми да ревизира салати от оранжерийно произвеждане. Салатата беше чиста. Когато им го споделих, фамилията бяха толкоз сюрпризирани, че възкликнаха: „ Значи и ние можем да ядем от тези салати!”

Чуждестранните вериги у нас незабавно се съобразиха с решението н а Министерство на здравеопазването. Щом законодателството ни не изисква документ върху храните, те няма за какво да го реализират и заради тази причина продават в своите вериги каквото са им изпратили от чужбина или са ги снабдили наши производители. А постоянно идват храни, които не дават отговор на условията за сигурност, не са ги позволили на западните пазари и те потеглят към тукашните магазини. Нашето законодателство не изисква документ за нитратно съдържимо или друга вредност. Ето по този начин се появява двойният стандарт. Няма потребност да си специалист, с цел да разпознаеш, че усетът на храните в Германия или Франция е напълно друг от тукашния.

- Ако наш търговец желае да продава в западна страна по какъв начин постъпва?
- Търси лаборатория в Гърция, че е най-близо. Но коства доста по-скъпо. Като прибавим, че му би трябвало незабавно поради бързоликвидната стока, да вземем за пример плодове, представете си! Затова и нашите се отхвърлят, гледат тук да си продадат стоката, а и не могат да са сигурни, че лабораторията ще покаже добър резултат за тяхната стока. Ето по този начин ние ставаме второ качество хора, които ядат храна, каквато в Западна Европа не може да се допусне в магазина.

-Излиза, че ние сме си отговорни, задето ядем шкартираната храна от Европа.
- Дали е на Европа или на наши производители, ядем нитратни храни, доста „ Е” та, прекомерно сол в саламите, както и приетите от Министерство на здравеопазването нитрити като непосредствено канцерогенни. Безгрижни за личното си здраве, разрушавам и здравето на децата си.

- Сега кой следи у нас сигурността на това, което ядем?
- Има две основни лаборатории: едната е на Министерството на земеделието, а другата на Агенцията по сигурност на храните. Както разбирате те нямат потенциал да обзет потребностите на търговците и производителите. Те се задъхват от поръчки. Но в случай че не бяха закрили частните лаборатории, те щяха да правят главната работа – да бъдат надзор върху оценените в частни лаборатории замърсители в храните и по този метод да не се позволява нездравословна храна в магазините и пазарите.

И това е забавно: Ужасни данни: Има дефицит на животоспасяващи антибиотици в международен мащаб - четете повече на най-интересния и потребен уебсайт zdrave.to

- Какво сте установили неотдавна?
Наскоро купих от хранителна верига магазини по този начин препоръчваната като потребна рукола. Тя е рисков артикул, а откакто я подложих на проучване открих,че беше в пъти над безвредното наличие на нитрати. Въпреки че имаше документ, че е съобразена с интернационалния стандарт. Беше доста нечиста. Как е получен този документ?

- Нека да ни припомните безвредната граница на нитратно съдържимото?
- Както знаете, безвредното съгласно рекомендациите на Световната здравна организация – СЗО, това е 250 мг на кг артикул за възрастните хора и 50 мг на кг артикул за бебета. Моята беше осем пъти над допустимото. За страдание при моите наблюдения при рисковите зеленчуци каквито са листните и кореноплодните като спанак, салати, рукола, алено цвекло, моркови, зелета, тиквички, откривам да съдържат 10 до 15 пъти над безвредното наличие несъмнено от СЗО. Някои се пробват да ни внушат, че наличие на нитрати от 4500 мг на кг артикул е безвредно, при условие от 250 мг. Представяте ли си? И вие смятате, че детето ви се храни здравословно. При такова високо наличие на нитрати те доста елементарно се трансформират в стомаха в нитрити и провокират токсичното отравяне съпроводено с разстройство, повръщане, а при дълготрайно приложимост това води до рак. По този мотив аз имам директен въпрос към виновните фактори:

Защо откакто нитритите са рискови за здравето, непосредствено канцерогенни, за какво смениха консерванта нитрат използван при произвеждане на салами, за какво го замениха напряко с нитрит? Все отново не всеки корем ще трансформира нитрата в нитрит, а по този начин непосредствено поставено в производството, по какъв начин мислите? После за какво всеобщо хората имат проблеми със стомашно-чревния тракт, който дефинира и положението на всички органи.

- Питам се тогава се, кой завоюва от закриването на дребните частни лаборатории, които ги имаше на всеки публичен пазар?
- На Запад лаборатории има даже във всяка огромна хранителна верига от магазини. У нас какво завоюваха? Жалко икономисване! Спестяването от инспекцията на вредности в хранителни артикули е постоянно за сметка на здравето на хората. Когато не е спазен стандарта за храните на Запад, храната не се позволява до продажба. Тук няма надзор, значи може да се транспортира и продава в нашите магазини без проблем заради липса на Контрол!!! Така се монополизира вносът на артикули и нашите дребни търговци са притискани и изтласквани от пазара. Ударът е върху цялото общество. А елементарният потребител получава неконтролирана храна, нечисти артикули за хранене. Още през 2000 година излязохме с обява във вестник, че в случай че контролът бъде анулиран какви ще бъдат следствията. Сега виждаме всички предсказани последици от анулацията на контрола.

Те засягат директно здравето на народа ни. Увеличава се замърсяването на околната среда, водата, оттова зеленчуците, оттова болесттите: рак, инсулт, инфаркт, хипертония, наднормено тегло, сърдечно съдови болести, алергии, малформации при бебетата, аутизъм. Не е инцидентно че едно от главните условия за лечение на аутистите, е метода на хранене. Като няма надзор, става токсично натравяне с артикули съдържащи високо наличие на нитрати. Още заболявания от неналичието на надзор в храните са остеопороза, диабет. Ние свикнахме да сме на първите места по тези болести в Европейския съюз. Що за примирие?! Вие знаете ли, че след Първата международна война са идвали тук британски лекари да открият по какъв начин българите са толкоз здрави и мощни, с какво се хранят и за какво не взимат медикаменти. Днес взривът на медикаменти е необикновен. Българи взимат по 10 медикаменти на ден, а здравето им е все по-лошо.

Ако омбудсман Мая Манолова претендира, че се бори за нашето здраве, то би трябвало да се провежда и връщането на частните лаборатории във веригите на огромните магазини, тържища и пазари. Има ли лаборатории, ще има и Контрол!!! Тук още в 1999 година имаше филм на Би Би Си по какъв начин в самите вериги на огромните магазини лабораториите им изследват качествата на биохраните. Затова и биопродуктите им там са безупречни. За разлика у нас, където съм изследвала обозначени като биопродукти се оказват като останалите. Така че, с цел да имаме храни, козметика и други артикули като на Запад, би трябвало да имаме своите лаборатории. Иначе ще се влачим по всички индикатори на опашката на Европейския съюз.
Вишеградската четворка реагира остро за двойният стандарт при стоките за Запада и за Изтока. Но в Полша, Словакия, Унгария, Чехия, си резервираха контрола върху храните посредством личните си лаборатории. Само у нас закриха лабораториите и анулираха контрола.Затова и задавам въпрос:

Ние ли сме най-големите наивници, да ядем шкартото на Европа? Ние ли сме най-големите наивници като в разграден двор да ни внасят неприемливи за техните пазари артикули?

Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР