Д-р Илияна Илиева е специалист офталмолог и детски офталмолог в

...
Д-р Илияна Илиева е специалист офталмолог и детски офталмолог в
Коментари Харесай

Д-р Илияна Илиева: Очите са 10 пъти по-чувствителни към УВ лъчите в сравнение с кожата

Д-р Илияна Илиева е експерт офталмолог и детски офталмолог в ДКЦ „ Софиямед “, където реализира консултативни прегледи, диагностика и лекуване на пациенти с очни заболявания. Д-р Илиева преглежда също и в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда..

Завършила е Медицински университет в Плевен през 2010 година, придобива компетентност очни заболявания през 2015 година Член е на Българския лекарски съюз. Има голям брой участия в национални конгреси и семинари в региона на офталмологията.

Днес беседваме с нея за заплахите, които крие лятото за очите и опциите за предварителна защита на очните увреждания.

Д-р Илиева, кои са най-често срещаните рискове, които крие лятото за зрението?

Летните месеци са времето, в което множеството хора се любуват на топлото време, обмисляне на ваканции и туристически пътувания. Но това е и времето, в което би трябвало да обърнем особено внимание и грижи за нашите очи.

Когато приказваме за слънчеви изгаряния, множеството хора се концентрират върху тези, които настъпват върху кожата. Но такива могат да бъдат и изгарянията на роговицата породени от увреждащите УВ лъчи.

Как да разпознаем признаците на изгаряния на роговицата и по какъв начин можем да се предпазим?

Тези положения се характеризират с чувство за сухота, възприятие на " пясък " в очите и замъглено зрение. Най-лесният метод за отбрана са слънчевите очила с цялостния спектрум от УВ отбрана, закупени от оторизирани оптики.

Нашите очи са 10 пъти по-чувствителни към УВ лъчите по отношение на нашата кожа. Затова натрупващото им излагане е и една от водещите аргументи за развиване на макулна недъгавост обвързвана с възрастта, както и на катаракта

Приблизително на каква възраст децата могат към този момент да поставят слънчеви очила?

Летните месеци са и времето, в което децата прекарват повече време в игри навън. Освен нанасянето на слънцезащитен крем и носенето на шапка, носенето на слънчеви очила при тях би трябвало да стартира в най-ранна възраст - това е моментът, в който те разрешават тяхното задържане.

Какви ограничения препоръчвате да се вземат във връзка с сухотата в очите?

През горещите дни високите температури, климатиците и вентилаторите способстват за зачестяване на недоволствата свързани със " сухота " на очите. Пациентите усещат раздразнение, възприятие на " пясък " в очите, зачервяване, сензитивност към светлина. Добрата хидратация и потреблението на овлажняващи капки - " изкуствени " сълзи спомагат за облекчение на недоволствата.

Колко чести са алергиите и вирусни инфекции, които утежняват очното здраве през този сезон?

Освен напролет, алергичните реакции на очите не престават да бъдат честа причина за тяхното инфектиране и през летните месеци. Най-често те са провокирани от полени, цъфтежи, житни растения, слънчевата светлина. Носенето на слънчеви очила, понижаване на експозицията към алергените, както и измиването на лицето и очите след връщане от разходка редуцират количеството алерген попаднал в тях.

Летните вирусни инфекции, както и визитите на басейни могат да станат причина за появяването на вирусни и бактериални инфекции на очите. Измиването на очите директно след прилагане на плувни басейни и носенето на плувни очила понижават риска от пораждане на така наречен конюнктивити.

Грижата за нашите очи следва да бъде наш приоритет през всички сезони на годината и лятото не прави изключение от това.

Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР