Д-р Христиана Бацелова е специалист по Епидемиология на инфекциозните болести

...
Д-р Христиана Бацелова е специалист по Епидемиология на инфекциозните болести
Коментари Харесай

Д-р Христиана Бацелова: Рискът от дълъг COVID-19 продължава да съществува дори и при леко преболедуване

Д-р Христиана Бацелова е експерт по Епидемиология на инфекциозните заболявания и член е на International epidemiological association (IEA). Тя слага първата ваксина в историята на имунизационната акция против COVID-19 в Пловдив. През 2021 година е част от акцията на Министерството на образованието и науката за образование на учителите по отношение на имунизациите против COVID-19, за което е номинирана за Личност на годината на Българския хелзинкски комитет. Била е част и от екипа, консултиращ за имунизациите против COVID-19, на безвъзмездна телефонна линия на Националната пациентска организация и е сътрудничила на фондация „ За нашите деца ”. Участвала е в експертни срещи по епидемиология към Министерството на здравеопазването. През 2022 година е част от работна група към Министерски съвет. Член е на коалиция HPV.

Отличена е с приз „ Лекар на годината 2022 “ за промоция на здравето и ваксинопрофилактиката  на Регионална гилдия на Български лекарски съюз в Пловдив.

Днес беседваме с доктор Бацелова за настоящите рекомендации за профилактика на COVID-19.

Д-р Бацелова, навлязохме в есенно-зимния сезон – кои са болесттите, които нормално зачестяват по това време на годината?

С настъпване на есента стартира по-интензивното разпространяване на респираторни инфекциозни болести. За поредна година виждаме, че при започване на есента има повишение на заболяемостта от COVID-19, което води до увеличение на случаите на приети в болница и по-тежко боледуващи.

Кои са рисковите групи за боледуване от тежка форма на COVID-19?

В риск от по-тежко боледуване от COVID-19 са всички възрастови групи с хронични болести, изключително тези с диабет, наднормено тегло, хронична бъбречна непълнота и други Лицата над 65-годишна възраст най-често биват приети в болница и рискът от тежки затруднения при тях е висок. Бременните дами са друга високорискова група.

Какви са настоящите рекомендации за профилактика на COVID-19?

Към сегашния миг се предлага слагане на приспособена моновалентна иРНК ваксина, която е ориентирана против SARS-CoV-2 Omicron XBB 1.5 и потвърдено дейно защищава от COVID-19. Осигурява отбрана и против подвариантите  EG.5 (Eris) и  BA.2.86 (Pirola).

Какво е належащо да направи всеки искащ да се ваксинира против COVID-19 тази есен?

В България има опция за имунизация на всеки искащ на и над 6-месечна възраст. За задачата е належащо жителите да ревизират за настояща информация на уеб страницата на Регионалната здравна ревизия, в чиито регион живеят. Там е посочено за всяка възраст къде може да се прави имунизация.

Безопасна ли е имунизацията против COVID-19 за бременните дами?

Още през 2020 година рекомендациите на Американския център за надзор на болесттите за имунизация с иРНК ваксини включваха и бременните дами. През 2021 година доста изследвания потвърдиха удобния профил на сигурност на тези ваксини, приложени на бременни дами в действителни условия. Рискът от тежко преболедуване и гибел е по-висок при бременните дами. Ваксинацията против COVID-19 е мощно целесъобразна за бременните дами, като те могат да бъдат имунизирани когато и да е на бременността.

Продължава ли дългият COVID-19 и последствията от болестта да са с такава сериозна тежест за здравословното положение на преболедувалите? Има ли ефикасен метод, посредством който да бъдат избегнати?

Рискът от дълъг COVID-19 продължава да съществува даже и при леко преболедуване. Все още не знаем какви биха били късните последствия след години, тъй като болестта е към момента ново. Най-сигурният метод за предотвратяване от COVID-19 и следствията от болестта си остава имунизацията.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР