Д-р Ходжев: 10% от преболедувалите Ковид - 19 изявяват постковид

...
Д-р Ходжев: 10% от преболедувалите Ковид - 19 изявяват постковид
Коментари Харесай

Пулмолозите искат допълнителни клинични пътеки за постковид

Д-р Ходжев: 10% от преболедувалите Ковид - 19 изявяват постковид синдром

За последствията от пандемията от ковид у нас и за какво пулмолози желаят спомагателни клинични пътеки в помощ на пациентите с постковид синдром - диалог пред  Председателя на Дружеството по белодробни заболявания и шеф на Клиниката по пулмология в УМБАЛ „ Свети Георги “ в Пловдив доцент д-р Владимир Ходжев.

Доц. Ходжев сподели: " В средата на октомври следим добър сигнал за усмиряване на ситуацията с ковид, само че не можем да сме умерено, тъй като зимата следва. Тогава хората са на закрито и чакам покачване на случаите, само че няма да се повтори това, което наблюдавахме през последните три години. Започват да се появяват заболели пациенти с пневмонии, породени от други вируси и бактерии.

Ако спрем всевъзможни защитни ограничения, няма да има гаранция, че пандемията няма да тръгне още веднъж. Очакваме растеж през зимния сезон на пневмонии, породени и от други вируси, освен както беше от ковид.

При част от пациентите се следи постковид синдром, за който са присъщи, три месеца след преболедуване - зной, отмалялост, кашлица и нарушаване в паметта, съня и други Тези пациенти изискват специфична грижа, за следене на белия дроб и дишането. В рамките на клинична пътека ще се окаже най-хубавата помощ за тях. Нямаме точна статистика у нас, само че по данни - 10% от преболедувалите Ковид-19 изявяват постковид синдром. "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР