Д-р Гергана Ингилизова, главен ембриолог във “Вита инвитро център на

...
Д-р Гергана Ингилизова, главен ембриолог във “Вита инвитро център на
Коментари Харесай

Д-р Гергана Ингилизова: Замразяването на яйцеклетки е застраховка за бъдещо майчинство

Д-р Гергана Ингилизова, основен ембриолог във “Вита инвитро център " на болница “Вита " – София, в изявление за предаването " Здравето на фокус “ на Радио " Фокус “

Идва пролет и чакаме щъркелите да донесат дружно с пролетта и доста бебета. Във “Фокус " също ги чакаме. Пожелаваме си прелестни и палави деца, които ще бъдат част от огромното семейство на нашата медия. Но, от време на време нещата не се развиват по проект и тогава на помощ на щъркелите идват лекарите. Кой оказва помощ на щъркелите, с цел да се случва магията със зараждането на нов живот?

Д-р Ингилизова, разкажете ни в резюме за работата на “Вита инвитро център " в болница “Вита "?

Инвитро центърът в болница “Вита " работи към този момент 13 години. Тази година през месец февруари тържествено отбелязахме 13-я рожден ден. Приветстваха ни деца родени още от първите години на центъра, бебенца - дребни и огромни, към този момент имаме и възпитаници. За нас беше извънредно трогателен празник. Много благ като страст, извънредно прелестно.

Кой е индикаторът, който би трябвало да наблюдават пациентите, които имат потребност от такава асистирана репродукция, с цел да преценяват дали могат да се доверят на даден инвитро център?

Инвитро центровете, като цяло се финансират от фонда за асистирана репродукция. Успеваемостта на всеки един инвитро център, би могла да бъде проследена и в страницата на фонда за асистирана репродукция и в страницата на Медицински контрол. Всеки пациент би могъл да си направи информация за сполучливите процедури.

Подновяването на договорите с даден инвитро център е индикатор, че той работи сполучливо?

Да, аз тук желая да споделя, че за наша наслада и горделивост Инвитро центърът на болница “Вита " към този момент 13 години работи с Център фонд за асистирана репродукция. Договорите се възобновяват безусловно всяка година. И в случай че ние не сме изпълнили критериите, т.е., постигнатите бременности, които се изискват, ние няма по какъв начин да подновим контракта. Така че за нас е огромна горделивост, че с доста обич, усърдие и предпочитание, безусловно всяка година досега сме подновявали контракта си с фонда, т.е. работили сме без спиране.

Асистираната репродукция е дълъг и комплициран развой, той е придружен с доста премеждия. Разбира се, че има несполучливи опити, належащо е самообладание и професионализъм. В кой стадий от цялостната процедура по асистирана репродукция се включва ембриолога?

Първоначално акушер-гинекологът или експертът по репродуктивна медицина е провел хормонална стимулация при дамата, направил е таймиране на овулацията - да кажем при вътрематочна инсеминация или когато би трябвало да бъде осъществена фоликуларна пункция. Така че след осъществяването на фоликуларна пункция се включва ембриологът. На нас ни предават аспирати с фоликуларна течност, откакто под упойка е осъществена фоликуларната пункция. Нашата роля е да открием яйцеклетките в тези аспирати и надлежно с обработени сперматозоиди да изпълним оплождането.

В каква степен вашият професионализъм на ембриолози способства за крайния триумф?

Бих споделила в извънредно огромна степен, тъй като опитът и уменията на ембриолога са от значително значение. Да, всяка стъпка от една инвитро процедурата е работа в екип, само че от изключителна значимост са уменията на ембриолога. Тъй като от време на време, да кажем при тежък мъжки фактор, в който разполагаме с 1 или 2 сперматозоида, единствено един умел и спокоен в дейностите си ембриолог, би могъл да се оправи с такава обстановка.

Какво съставлява култивацията на ембрионите? Какво се случва с тях в лабораторни условия?



Култивирането на ембрионите се прави в специфични, пригодени за задачата инкубатори, които поддържат непрекъсната температура 37 градуса, при непрекъсната мокрота, непрекъснато рН. От съвсем две години ние разполагаме с финален клас развъдник, който от една страна увеличи доста успеваемостта ни, въпреки това, той прилича оптимално изискванията в матката на дамата. Работи със специфична газова примес. Петритата на всяка жена се съхраняват в обособена камерка, което разрешава да не се отваря целия развъдник. По този метод никой не нарушава успокоение, по този начин да се каже, на останалите ембриони. Аз ги назовавам ВИП стаи, ембрионите живеят във ВИП стаи.

Колко време престояват?

Трансферът може да бъде осъществен от 2-ри до 6-ти ден. В редки случаи, в случай че на 5-ти ден нямаме бластоцист, може да бъде осъществен трансфер на 6-ти ден, само че той нормално не е целесъобразен. Ембриотрансферът може да бъде осъществен, най-добре, на 3-ти или на 5-ти ден, в случай че имаме задоволителен брой ембриони, които да можем да си позволим да култивираме до етап бластоцист.

Как се прави оценка качеството на ембриона, дали той е подготвен за трансфер?

Качеството на ембриона се прави оценка най-вече морфологично. Има критерии, на които образно, чисто морфологично ембрионът би трябвало да дава отговор във всеки един ден - на 2-ри ден, на 3-ти ден, на 4-ти ден. Тоест, ние знам какво би трябвало да се чака от положителният ембрион. Точно с тази цел, култивирането до етап бластоцист, това е 5-ти ден, ни дава най-голяма опция за селекция. Тост, един ембрион достигнал до етап бластоцист, тъй като една огромна част от тях на 3-ти ден стопират, даже и на трети ден да са изглеждали еднообразно. Една огромна част от ембрионите, достигнали до етап бластоцист, действително имат капацитетът да бъдат бъдещи бебета.

Къде и по какъв начин се съхраняват замразените яйцеклетки?

Замразените яйцеклетки се съхраняват в крио съдове, цялостни с течен азот. Течният азот е с температура минус 196 градуса. Те могат да бъдат съхранявани нескончаем интервал, според от желанието на пациентките. Препоръчителният период е до 5 години, смята се, че това е срокът, в който не би трябвало околната среда да окаже каквото и да било влияние върху тези ембриони. Но истината е, че по света са родени доста деца с ембриони и яйцеклетки, съхранявани доста по-дълъг интервал. Тоест, това не е наложителен, това е целесъобразен интервал. Всеки, който желае да го удължим, може да го създадем.

В какви случаи се прибягва до заледяване на яйцеклетки?

До заледяване на яйцеклетки все по-често прибягват млади дами, които не са срещнали своя сътрудник. Това е един тип застраховка, че те след време ще имат замразени яйцеклетки от възраст, когато са били млади. За страдание, друга причина, заради която се постанова замразяването на яйцеклетки е от време на време идни лекувания от рода на химиотерапия, които е допустимо да увредят след това яйчниците и яйцеклетките на дамата. В такива случаи е целесъобразно младите девойки да замразят свои яйцеклетки, с цел да имат опция да износят свое детенце.

Един различен вид са по този начин наречените донорски яйцеклетки. В какви случаи се прибягва към тях и може ли да се подсигурява тяхното качество?

До донорски яйцеклетки, за положително или неприятно, в последните години се прибягва все по-често. Сякаш фокусът на актуалната жена е преместен в посока кариерно развиване. Понякога нещата малко се позабавят. Някак си в последните години, говорейки много за инвитро, хората стартират да считат, че инвитрото е панацея, а то за жалост не е. И става по този начин, че когато една жена е подготвена да стане майка, постоянно е прескочила възрастта, в която физиологично нещата са можели да се случат. Тогава се прибягва до донорски яйцеклетки. Просто яйчниковият запас физиологично се изчерпва при всяка жена, и той се изчерпва със относително непрекъсната скорост. Но след 35 -37 години, яйчниковият запас внезапно стартира да се изчерпва с по-голяма скорост. Този развой продължава до менопаузата, когато към този момент въобще не остават годни за оплождане яйцеклетки. И в случай че в действителност се пропуснат тези години, в които дамата може да забременее, се постанова да се прибегне към донорските яйцеклетки.

А по какъв начин става изборът на донорска яйцеклетка? Жената, която желае да стане майка сама ли избира донора, или...



Бъдещата майка може да избере донора по фенотипни индикатори. Ние в болница “Вита " от много време и с доста положителни резултати работим с донорска банка за яйцеклетки. Там изборът е доста по-голям, в сравнение с при фреш процедура, когато се употребяват яйцеклетки, аспирирани в болница “Вита ". Когато са фреш яйцеклетки, нямаме избор, тъй като разполагаме с една или две донорки. Поради все по-нарастващата потребност в обществото да се употребяват донорски яйцеклетки, ние работим с задгранична донорска банка. Там в действителност разполагат с извънредно огромен брой донорки. В тази донорска банка има способ за лицево различаване на рецепиентката. Без несъмнено, бъдещата майка да вижда лицето на донора, само че банката може да предложи, посредством компютърно различаване на чертите на лицето, най-близкият до нея фенотип от донорките, с които разполагат. Наистина банката разполага с доста огромен брой донорки. Жените са млади, до 34 години, изследвани са за генетично портативни болести, психологично здрави дами и в действителност имаме доста, доста положителни резултати.

Тоест, този способ не крие опасности за бъдещото бебе?

Аз бих споделила, че той не крие съвсем никакви опасности или те не се разграничават от рисковете в естествената популация. Рисковете се усилват, когато яйцеклетката е от стара жена. При младите дами и донорките този риск го няма и ние се радваме на много родени бебенца от инвитро процедури с донорски яйцеклетки. За 2023 година съвсем 63%, което мъчно би могло да бъде реализирано със лични яйцеклетки.

И тъй като към този момент заговорихме за метода, по който живее актуалната жена, за това, че по една или друга причина тя постоянно отсрочва да стане майка. Какъв е вашият съвет - каква е пределната възраст, в която е добре дамата да стане майка?

Аз считам, че идеалната възраст е до към 35 години. След това рисковете, дали ще настъпи бременност, дали ще има крепко дете, се усилват. Като цяло рисковете и за майката, и за бебето стават по-големи. След 37- години, за жалост, се усилва процентът на деца с генетични аномалии, най-често срещаният синдром е на Даун. Така че аз бих посъветвала дамите, които имат сътрудник, и към този момент са на възраст 30-35 години, да се ориентират към майчинство. Разбира се, дамите, които към момента не са срещнали своя сътрудник, постоянно имат опцията да помислят, в случай че годините напредват, за заледяване на яйцеклетки. Да подсигурят бъдещето си със замразени лични яйцеклетки, това е застраховка.

Росица АНГЕЛОВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР