Д-р Георги Желязков е изпълнителен директор на МБАЛ Добрич. Той

...
Д-р Георги Желязков е изпълнителен директор на МБАЛ Добрич. Той
Коментари Харесай

Д-р Георги Желязков: Рискът от усложнения при боледуване от COVID-19 е далеч по-голям, отколкото при ваксинация

 Д-р Георги Желязков е изпълнителен шеф на МБАЛ Добрич. Той и брачната половинка му, която също е доктор, са едни от първите ваксинирали се в града. " Като екип в болничното заведение главно се борим с най-големия проблем освен в народен, само че и в международен мащаб – пандемията от COVID-19.

Изключително е значимо хората да са осведомени за имунизацията. Трябва да се имунизираме, тъй като имунизацията на първо място е живот “, споделя доктор Желязков и добавя: " Да, имунизацията не подсигурява, че няма да се срещнем с вируса, само че е реалност, че протичането на заболяването при имунизирани пациенти е в пъти по-леко от неимунизираните. Това е и главната концепция на имунизациите – когато срещнем врага, в тази ситуация ковид, да не се стига до болнично лекуване, реанимационни грижи, или в най-лошия сюжет - да не бъде тази среща пагубна за нас “.

- Въпросът, който най-вече интересува хората - безвредни ли са имунизациите?

- Да, имунизациите са безвредни и ефикасни. Рискът от нежелани реакции след имунизация е пренебрежимо дребен на фона на резултатите, които ще реализираме с имунизацията против COVID-19.

- Кои бяха Вашите аргументи, заради които се ваксинирахте против COVID-19?

- Първата причина, несъмнено, е фамилията ми – жена ми, децата ми и родителите ми. Аз желая да бъда с тях и това е методът, по който това може да се случи. Втората причина е, че като шеф на болница би трябвало да давам образец на останалите. Именно по тази причина аз и брачната половинка ми бяхме едни от първите искащи, които се имунизираха в Добрич. Родителите ми, които прекараха, също се имунизираха. Такава би трябвало да е практиката измежду всички сътрудници – медицински и немедицински лица - ние би трябвало да дадем образец на хората, да се имунизираме, да им покажем, че имунизациите са безвредни и ефикасни, с цел да можем да защитим и тях, и нашите близки.

- Защо е значимо възрастните хора да се имунизират?

- Обикновено това са хора с повече от едно заболяване, от време на време с две, три, всяко от което е утежнителен фактор за развиването на тежък вид на COVID-19. За страдание, видяхме през последната година, че вирусът при възрастните хора протича доста тежко, изключително при пациенти с дългогодишни сърдечни и дихателни проблеми. Немалко пъти изходът при тях е съдбовен. Именно, с цел да избегнем това, е извънредно значимо възрастните да си слагат имунизацията. Тя е оръжието, с което разполагаме, и би трябвало да го използваме. Препоръчвам на всички възрастни хора да се имунизират против COVID-19!

- Важно ли е младежите да си слагат ваксина?

- Разбира се! При младежите най-често болестта не протича толкоз тежко, макар че през последната вълна видяхме и значително такива случаи. Те обаче са главният преносител на вируса и заплашват здравето на своите родители, възрастни родственици и познати. Това би се трансформирало в случай че се имунизират.

- Какво бихте споделили на хората, които не имат вяра във имунизациите против COVID-19?

- Бих им споделил да повярват, да се имунизират, тъй като имунизацията е средството, което, изключително през последните 150 години, е спасявало човечеството – освен против коронавирусната зараза, само че и въобще. Всички знаят какво значи детски паралич - полиомиелит – пагубна болест, която е изчезнала от лицето на земята точно с помощта на имунизационен проект, който е бил всеобщ. По същия метод, с помощта на имунизацията, в този момент ще се оправим и с COVID-19.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР