Д-р Ели Кармон е старши научен сътрудник в Международния институт

...
Д-р Ели Кармон е старши научен сътрудник в Международния институт
Коментари Харесай

Ели Кармон: Израел е в шок, Хамас обезглавява, Европа да внимава

Д-р Ели Кармон е старши теоретичен помощник в Международния институт по контратероризъм в Херцлия – Израел (ICT) и старши откривател в Института за политика и тактика към Интердисциплинарния център (IDC), Херцлия, Израел. 

Топекспертът има бакалавърска степен по британска и френска просвета от Еврейския университет, Йерусалим, лиценз по интернационалните връзки от Institut d`Etudes Politiques, Париж, и получава магистърска и докторска степен. по политически науки в университета в Хайфа, Израел.  

Освен, че преподава в Института по контратероризъм в Херцлия, той е съветствал израелското държавно управление, като е помагал за сигурността на Олимпийските игри в Атина и Пекин.

На шестия ден след най-смъртоносната от години офанзива на Хамас от 7 октомври и оповестената от Израел война, в специално интервю за Информационна организация " Фокус " световноизвестният експерт по контратероризъм д-р Ели Кармон очерта значими аспекти от войната - от шока за цялото израелско общество, през неуспеха на службите и изненадите в оперативните и тактическите дейности на терористите от Хамас, до регионалните и геополитическите ползи, ролята на Хизбула и Иран, ролята на САЩ, Русия, Китай и Саудитска Арабия. Има ли рискове и индикации за активизиране и радикализиране на арабите и исляма по света? Защо Хамас обезглавява и сее боязън до гибел и застрашена ли е Европа? Четете в този момент. 

Използвам шанса да беседвам с доктор Ели Кармон, старши теоретичен помощник в Международния институт по контратероризъм в Херцлия – Израел (ICT) и един от най-известните специалисти в света в областта на контратероризма. Здравейте, доктор Кармон и благодаря, че тъкмо в този миг приехте това особено изявление за българската Информационна организация " Фокус ".


Благодаря и на вас, че ме потърсихте.

На 07 октомври 2023 година, точно на набожен празник за Израел, с координирани дейности терористите на Хамас съумяват да пробият мощно укрепената отбранителна конструкция, разделяща Израел от Ивицата Газа. Използвана е тежка техниката на физическо навлизане. След това историята е известна... Израел се готви за дълга война, броят на жертвите от терористичната офанзива на Хамас към този момент надвиши надхвърли 1300 души. Каква е настоящата конюнктура, обстановката в Тел Авив в този миг и в най-засегнатите от терористичната офанзива райони?

Ситуацията е доста сериозна, тъй като след шест дни ние разполагаме с равносметката на съвсем всички жертви досега и ранените, а това е голямо число. Факт е, че над 1300 израелци са били убити единствено за 24 часа, а може би и за по-малко от 24 часа. Не единствено са били убити, а убити по политически и религиозни аргументи. Били са изгаряни, били са обезглавявани, задачите в кръв и е ясно, че всички са в потрес. Това е голям потрес за цялото израелско общество. Ако приказваме за цифри, желая да ви дам ясна визия за размерите, за величината на това събитие. Защото по времето на шестдневната война през 1967 година, ние имахме убити 600 бойци, в този момент имаме двойно. По време на войната Йом Кипур, която беше най-страшната ни война досега, имахме над 2600 убити бойци, а в този момент все още имаме съвсем  на половината от тези цифри. И по време на Втората интифада от 2000 година до 2005 година, за пет години, ние имахме общо 1000 убити от самоубийствени атентати. Сега разбирате разликите в тези цифри. И в този момент те не просто убити, а са бяха убити по политически и религиозни аргументи, те са били изгорени живи в домовете им, на музикален фестивал за младежи. А те са знаели прелестно, че това е било музикален фестивал, тъй като е бил доста покрай границата и за имали информацията за него, тъй като тя е била оповестена и обществена. Така че това е едно доста, доста тъжно и ужасно събитие. Имам възприятието, мога да оценя, мога да направя съпоставката, че една от главните цели на сходна интервенция е да действат тъкмо като ISIS (Ислямска държава) или ДАЕШ - да провокират боязън до гибел измежду нашето население. Защото това е методът, по който ISIS и ДАЕШ действаха в Сирия и Ирак, и други елементи на света, пробвайки се да произведат боязън. А  между другото по-голямата част от тях са и срещу мюсюлманите, освен срещу израелците. И по този начин, виждаме по какъв начин това събитие е пагубно от позиция на Израел и по тази причина решението е да излезем и разрушим военната мощност на Хамас, с цел да я обезвреждаме изцяло, с цел да не съставлява бъдеща опасност за Държавата Израел.

Вие говорите за боязън, а главната цел на тероризма е да всява боязън.

И предишното сме били виждали тероризъм, ние имахме националистически тероризъм, ляв и десен тероризъм, само че това е в действителност една изменена игра. Играта се промени. Виждали сме, както споделих, в Сирия и Ирак. И вие си спомняте по какъв начин те изгаряха, обезглавяваха техните пандизчии - множеството от тях мюсюлмани.  

Какво докара до това обстановката да бъде такава все още? В първите часове на спора Вие самият заговорите за крещящи образци за пропуски в разузнаването?

Съвсем ясно е, че случилото се беше голяма изненада за разузнаването, тъй като това е доста значима неточност от страна на разузнаването ни служби. Още повече, тъй като към този момент е налична информация от много източници, включително и американски източници, че Египет е предала някакъв тип информация, която е давала индикации, че нещо доста съществено е на път да се случи в идващите дни, а израелските управляващи не са обърнали внимание на тази информация. И нещо друго, имаше изненада и в оперативните, и тактическите дейности на терористите от Хамас. Защото това, което те са създали е да употребяват доста дребни дронове, комерсиални дронове, които са внесли през израелската граница. Даже мога да ви пратя фотоси, с цел да видите, по какъв начин ние намерихме дронове от Газа. Но те са ги употребявали, с цел да бомбардират и унищожават всички антени, сенсорите, включително и камерите, и информационните канали сред армията и разузнаването, наблюдението на разузнаването. Така че те безусловно изцяло са " ослепили ", оставили са без очи нашите хора. Когато доста рано сутринта са пристигнали на първите военни бази, те не се заварили никаква опозиция и откакто са избили някои от тях и са окупирали някои от централните ръководства, не е имало никаква връзка сред тези хора и централата, още веднъж тъй като връзките са били разрушени. Също има и информация, че те са хакнали електрическата мрежа във всички тези 20-22 села и дребни общества, където те са атакували и предизвикали тези всеобщи офанзиви. Още една огромна изненада от тактическо естество и е лишило най-малко 6-8 часа, до момента в който огромна част от елитните елементи успее да дойде на място, да удари терористите. Между другото ние считаме, че 1500 терористи са били убити в последна сметка, от 24 до 48 часа след офанзивата. Но броят на тези, които са съумели да обхванат през Израел е бил голям и даже през днешния ден имаме дребни кафези от един, двама, трима индивида, които са съумели да се покрият в  някои от дребните градове.

Какво е въздействието на войната върху обществото – нарушава ли доверието в Държавата Израел и службите или в противен случай, сплотява хората в страната?

Видно е, че сплотява хората, макар, че хората са в потрес. Но когато виждат по какъв начин тези хора пробват да те отстраняват, да те отстранят безусловно физически, виждаш по какъв начин хората на Израел са обединени и ставаме очевидци на толкоз героични моменти, създадени освен от бойците, само че и главно от цивилни, които към момента устояват на тези терористи. Дори другари, родители, синове и татковци, които дойдоха в горещия район, извадиха оръжията се пробват да защитят техните фамилии, които са били на място, изключително на огромния фестивал. Така че хората са обединени, само че не съм сигурен, че всички политици са обединени, тъй като както знаете сме в огромна социална и политическа рецесия през последната година с новото държавно управление.

Огромните чисто районните старания на страните от района за мир през последните години - те ще бъдат ли изцяло провалени, разрушени? И каква е ролята на Иран?

Не съм сигурен. При всички положения има две огромни цели, политически цели в тези дейности, с изключение на насаждането на страха, за което говорихме, а това е психическа война и ще важи дълго време. Основният въпрос е ползата на Хамас да се опита да дестабилизира формалната палестинска власт, която към този момент е разтърсена и под въпрос, тъй като има прекалено много тероризъм от Хамас вътре в Западния бряг. Това е главната цел - да се опитат да убедят хората от Западния бряг да се разпалват против палестинските управляващи и надлежно ясно против Израел. Следваща и най-близка цел е да опитат да саботират опитите за нормализация на връзките сред Израел и Саудитска Арабия. Зад това явно стои задачата на Хамас по отношение на Иран. Защото Саудитска Арабия и Иран подписаха един тип мирни съглашения, или дано ги назовем дипломатически съглашения единствено преди няколко месеца след посредничеството на Китай. От позиция на Иран това беше извънредно значимо. Сега внезапно Саудитска арабия в действителност желае да промени своята политиката, търси защитителен съюз. Такъв формален със Съединените щати, желае от Съединени американски щати да има някакъв тип нуклеарна стратегия на своя лична земя, а по отношение на нормализацията с Израел - да платят в действителност ниска цена по решаването на палестинския въпрос. Ясно е, че ще се опитат да имат повече въздействие по палестинския въпрос на страната на Израел, само че това се смята за по-маловажно. Гледната точка на Хамас е ясно, че няма по какъв начин да одобряват, и Иран не би могла да я одобри. Тук имаме конвергенции от стратегически цели на двама остарели артисти. Сега, има и още един състезател - Хизбула, който чака в Ливан да види по какъв начин ще се развият нещата и евентуално да се включи. Защото, в случай че Хизбула се включи в съдействие или под диктовката на Иран, е ясно че спорът в района ще бъде доста, доста по-сериозен, доста, доста по-смъртоносен и унищожителен. За благополучие сигналите, които изпраща американската администрация - с двете речи на президента Байдън оня ден и през вчерашния ден, както и през днешния ден (12 октомври, четвъртък, бел.ред.) с визитата на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен тук в Тел Авив с доста мощни заявления, които съобщи като: " Ето, ние сме тук и няма да позволим на всички тези артисти да се намесят ". А всички тези артисти са Хизбула и Иран. Така, че всички тези чувствителни стратегически изявления ще възпрат двамата други артисти, екстремисти, да се намесят.

И до момента в който сме на тематиката. Как ще коментирате думите на президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган, който разкритикува проектите на Съединени американски щати да изпратят самолетоносач в района, като сподели, че разполагането може да докара до " кланета “.

Ясно е, че това е във връзка със стабилността в района първо за арабските сунитски страни. Виждате, че Саудитска Арабия е доста обезпокоена от протичащото се, виждате и загрижеността и на Съединени американски щати. И това беше повода да  подкрепят Израел, тъй като Израел е доста значим съдружник. Виждате какво се случи с Украйна. Руснаците нападнаха Украйна и неотложно Съединени американски щати и НАТО направиха всичко допустимо, с цел да поддържат Украйна против Русия. И тук Русия е забъркана. Знаем, че Иран е стратегически сътрудник на Русия, те ги доставят с дронове и може би и с ракети. Така че те също имат интерес Държавата Израел да бъде отслабена. Дори и китайците, които бяха посредник на Саудитско-арабската договорка, те има явен интерес тук - стопански, също и политически. Така че неустойчивостта или заканите за сигурността са на локално равнище сред Израел и Хамас или Израел, Хамас и палестинските управляващи, на районно равнище, в случай че щете го наречете Западния лагер - Израел, Египет и Йордания, и сунитските страни в залива и Иран и Хизбула, а на световно равнище - имате спора с американския интерес, съветския интерес, китайския интерес. Това всичко прави въпросът доста сложен и доста елементарен да бъде жертва на провокации от един или различен от играчите.

Очаквате ли доверието във управляващите на редовите поданици на района да остане високо? Или по-скоро в подтекста на въпроса, очаквате ли нова мигрантска вълна към Европа?

Към момента не виждам спорът да рефлектира на въпроса с имиграцията, тъй като палестинците не могат да имигрират, те би трябвало да минат през Египет, където апропо също затвориха границите си. Също могат да опитат да го създадат по море, само че поради ограничения за сигурност не е позволено да употребяват лодки и така нататък, а това, че няма война в Ливан, не виждам по какъв начин ще го създадат ливанците. И апропо в Ливан все още има милион и половина сирийци, имигранти от войната в Сирия. Така, че не виждам някаква смяна в Ливан все още, също и в Саудитска арабия и Иран. В съпоставяне с това, което се случва в Северна Сирия има доста по-голяма там в сравнение с от спора сред Израел и Газа.   

Има ли заплаха и индикации от активизиране и радикализиране на арабите и исляма по света? В Берлин към този момент се честваха офанзивите на Хамас?

Да, допустимо е, тъй като управлението на Хамас в този момент приканва за световен джихат против евреите и западняците, изключително против Съединени американски щати. Конфликтът може да предизвика известна радикализация, както към този момент в Египет видяхме офанзива на египетски служител на реда в Александрия против еврейски или израелски туристически групи. Може да се случи в Йордания, където има доста мощни радикални детайли. И несъмнено, може би в Европа, където Хамас има много мощно въздействие - в страни като Германия, Франция, Англия. Така че ще забележим и се надявам, че локалните управляващи ще вземат нужните ограничения да се опитат да притъпят тези опити за радикализация.

Два въпроса, които да засегнем най-малко в резюме. Психологическа акция на Хамас, активност на Хамас в киберпространството.

Когато приказваме за интензивността в киберпространството, което да вземем за пример беше и част от офанзивата на 7 октомври, ние знаем, че те атакуваха и израелски уеб страници. Но съществува агитация. Тази агитация е доста мощна. Например, те изпращат до израелското население доста известия със грубо наличие. Те взеха доста телефони на хора, които бяха убити или такива, които взеха за пандизчии. Те пращат до техните фамилии или в групи за известия до хора, които са били техния в WhatsApp или в групи доста графични известия, с цел да разсънят страха в тях. Това е един тип психологическа война, която ние в института следим, с цел да проследим по какъв начин те се пробват да употребяват медиите и молим TikTok, молим Фейсбук, молим Twitter (вече X, бел. ред.) да спрат сходен жанр агитация. Не виждам да се взимат ограничения против Хамас.

И един финален въпрос, доктор Кармон. Във връзка с това, че вие като стеснен експерт разбирате повече от политика от много политици. Каква съгласно Вас е рецептата, най-просто да го назовем, с цел да се успокои обстановката в този миг? И очаквате ли това да се случи в близко бъдеще?

В близко бъдеще, в околните месец или два, изключително с интервенцията по земя, която започваме в Газа, не виждам опция за сходно усмиряване. Надявам се, че на Западния бряг, в Йерусалим и в арабските градове в Израел, да не забележим още насилствени дейности от дребни групи, като тези от май 2021 година. Хамас ще желае да го направи, да се опита да влияе, само че за момента най-малко, не се вижда такава индикация за сходно принуждение и се надявам и да остане на това равнище.

Благодаря Ви за отделеното време и това изявление, доктор Кармон!

И аз Ви благодаря!

И се пазете!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР