Д-р Донка Шотлекова завършва медицина в МУ-Пловдив през 2021г. и

...
Д-р Донка Шотлекова завършва медицина в МУ-Пловдив през 2021г. и
Коментари Харесай

НЗОК/РЗОК поема 100% от сумата, заплащана за лечение със сензори за продължително глюкозно мониториране на диабет тип 1

Д-р Донка Шотлекова приключва медицина в МУ-Пловдив през 2021г. и все още е лекар-специализант в Отделението по ендокринология и заболявания на обмяната.

Нейните професионални ползи включват нарушавания на глюкозния метаболизъм, репродуктивна ендокринология и болести на щитовидната жлеза.

Донка Шотлекова е с диабет вид 1 от 25 години, което я трансформира и в покровител на актуалните технологии за надзор на това положение. Най-голямата ѝ пристрастеност са нововъведенията в лекуването на диабета – глюкозни датчици, инсулинови помпи и затворени системи – така наречен „ изкуствени панкреаси “.

През юли 2021 година Българската национална здравноосигурителна каса (НЗОК) одобри процедура по възобновяване на средствата за системите за непрестанен мониторинг на глюкозата (CGM) – за хора с диабет вид 1.

- Какви са условията за реимбурсация на датчици за премерване на глюкозата?

- Пациентите би трябвало да покрият няколко критерия, с цел да могат да аплайват за лекуване със датчици за дълготрайно мониториране равнището на глюкозата, това са:

1) Потвърдена диагноза захарен диабет вид 1 – належащо е да се показа здравна документи за хода на болестта и провежданата терапия, удостоверяваща вида на захарния диабет, копие от настоящ удостоверен в РЗОК протокол – епикриза от хоспитализацията при диагностицирането, скорошна епикриза или етапна епикриза.

2) Провеждане на интензифицирана инсулинова терапия с най-малко 4 приложения за денонощие или лекуване с инсулинова помпа.

3) Чести и непредвидими, в това число тежки дневни и/или нощни хипогликемии – належащо е да се показа дневник за самоконтрол на болния, удостоверен от лекуващия ендокринолог или разпечатка от датчик за непрекъснато глюкозно мониториране за последните 14 дни преди издаване на решението.

4) Лош гликемичен надзор - HbA1c ≥ 8% - належащо е да се показа истинска бланка от лабораторно проучване с автограф и щемпел на лекаря и ЛЗ или заверено копие (в случай, че е вписано в епикриза с отминалост до 1 месец преди кандидатстването не е належащо представянето на лабораторна бланка).

5) Деца под 18 годишна възраст.

6) Бременност/планирана бременност - наложително се дава здравна документи от АГ експерт за обмисляне на бременност, доказана бременност или здравна документи за осъществяване на процедура/и за зачеване.

7) Липса на изключващи критерии по т. В, които са:

7.1. Захарен диабет вид 1 с отминалост под 6 месеца (Критерият не е наложителен за деца и бременни )

7.2. Липса на съответна връзка с лекуващия екип.

7.3. Чести хоспитализации във връзка декомпресиран захарен диабет.

- Какъв е процесът за реимбурсация на датчиците за премерване на кръвната захар? -

- Ако пациентът дава отговор на критериите за реимбурсация, той следва да се свърже със профилирана комисия към лечебно заведение по желание и да се яви пред нея с квалифицираните проучвания и документи. След утвърждение от страна на профилираната комисията, последната издава протокол за определяне и разпределяне на датчици.

Веднъж получил наставление от профилираната комисия пациентът би трябвало да посети персоналния доктор за издаване на предписания, с които да получава здравното произведение всеки месец от аптека при предварителна спогодба с съответната аптека.

- - Какви са преимуществата на датчиците за премерване на глюкозата за пациентите? -

- Вече всеки пациент има достъп до здравните грижи, от които се нуждае за по-добър надзор на диабета. Няма спор, че инсулин подвластният захарен диабет e положение, коeто изисква непрестанно следене и предприемане на ограничения – датчикът осезаемо подкрепя подобрението в здравословното положение при тези пациенти.

За мен - най-големите преимущества на датчиците са сигналите за ниска и висока кръвна захар, които вършат съвсем невероятно да се пропусне животозастрашаваща хипогликемия или продължителна хипергликемия, - както и опцията за правене ежедневна/ежеседмична/ежемесечна статистика въз основа стойностите на кръвната захар, забелязване на трендове и адресирането им до реализиране най-благоприятен надзор на захарния диабет с минимални старания от страна на пациента.

- Каква е настоящата обстановка на реимбурсация на системите за непрестанен мониторинг на глюкозата за пациенти с диабет вид 1 в България?

От моя опит като доктор и като пациент със захарен диабет вид 1 – утвърждението за започване на лекуване със датчици за дълготрайно мониториране става относително бързо, стига пациентът да е подготвил нужните проучвания и документи.

Специализираните комисии демонстрират самообладание и схващане към пациентите, работят неуморно в тяхна изгода макар дефицита на медицински фрагменти в цяла България.

- Какви са главните провокации при реимбурсация на системите за непрестанен мониторинг на глюкозата в България?

Основните провокации, които съм забелязала, най-вече от професионална позиция, е неналичието на осведоменост у пациентите за съществуването на такива технологии. Има и пациенти, които не се интересуват и не желаят да надграждат познания и умения за възстановяване здравословното си положение. Разбира се, всички ние в здравната система, би трябвало да работим за повишение на здравната просвета на пациента и неговата осведоменост. Технологиите и лекуващия личен състав могат да създадат всичко, с цел да улеснят един пациент в живота с хронично заболяване, само че главната отговорност и ангажираност е на пациента. Важно е да се приказва повече по тематиката и да се работи за повишение на информираността на пациентите и лекуващия личен състав чрез здравни беседи, осведомителни брошури, кино материали, оптимално улеснение достъпа до информация по отношение на актуалните благоприятни условия за лекуване на захарния диабет.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР